Kodėl išsivysto venų varikozė ir kuo ji pavojinga

Kodėl išsivysto venų varikozė ir kuo ji pavojinga

Išsiplėtusios kojų venos arba varikozė vargina daugybę žmonių. Venų varikozės simptomus jaučia 40 proc. moterų. Jos venų varikoze serga tris kartus dažniau nei vyrai. Kas ketvirtas žmogus nuo šios ligos patiria komplikacijų. Kaip rūpintis savo kojomis, kad taip nenutiktų, kalbėjomės su Klaipėdos jūrininkų ligoninės kraujagyslių chirurgu Dariumi Skiručiu.

Kas tai yra venų varikozė?

Tai paviršinis giliųjų kojų venų išsiplėtimas, sukeliamas venų vožtuvų nepakankamumo ir nesandarumo. Kojų varikozė būna pirminė ir antrinė, kaip tam tikrų ligų komplikacija, dažniausiai - dėl trombozės arba įgimtų kraujo ligų.

Pirminės venų varikozės priežastis yra genetinė - įgimtas venų sienelių silpnumas. Padidėjus veninio kraujo slėgiui, kraujas kaupiasi kojų venose, todėl silpnos venų sienelės plečiasi, susidaro venų mazgai,uždegiminiai pakitimai blauzdos audiniuose, vystosi dermatitai, opos.

Ligos pradžioje jaučiamas silpnumas kojose, neramių kojų sindromas, sunkumas vakarais, noras užkelti pailsinti kojas, vėliau atsiranda blauzdų tinimas, mėšlungis. Tačiau daugumą moterų neramina kosmetiniai defektai- smulkūs kapiliarų išsiplėtimai, pavienių venų šakų atsiradimas kojose.

Kojos ypač vargsta vasarą, kelionių metu. Kokie yra gydymo būdai?

Kojų venų varikozės gydymas priklauso nuo ligos stadijos. Skiriamas konservatyvus gydymas venotonikais, įvairių gelių įtrinimais. Būsiu labai nepopuliarus, bet pasakysiu, kad visokie tepalai, kaip "Liotonas 1000 Gel", nenuima simptomatikos ir neduoda jokio efekto gydant varikozę, tik atšaldo, nuramina tam kartui. Žmogui geriau, bet pačiai ligai - jokio poveikio.

Ypač veiksminga kompresinė terapija - specialių medicininių elastinių kojinių ar pėdkelnių nešiojimas. Intervenciniai gydymo metodai - chirurginis ir skleroterapija. Skleroterapija tai venų sieneles suardančių medikamentų įšvirkštimas į varikoziškai pakitusias venų šakas. Šis metodas ypač veiksmingas, esant pradinėms ligos stadijoms, esant kosmetinei varikozei, pasikartojant venų varikozei po anksčiau atliktų venų pašalinimo operacijų. Chirurginis gydymas-mikrovaricektomija vyksta šalinant venas per smulkius, mažiau kaip pusė centimetro pjūvelius arba atliekamas lazerinis ar radiodažnuminis gydymas.

Po operacijos kitą dieną žmogus paprastai išleidžiamas namo. Jis po operacijos keliasi, vaikšto, tai pat kaip ir po gydymo lazeriu. Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje kasmet atliekama daugiau kaip 600 venų šalinimo operacijų.

Praėjus metams ar keliems, žmogus turėtų pasirodyti gydytojui.

Kuomet operacija sudėtinga?

Kuo didesnė varikozė, tuo operacija sudėtingesnė, didėja jos apimtys, ypač atsiradus komplikacijų - tropinių opų, odos pakitimų, kurie dažniausiai yra negrįžtami. Po operacijos atsiranda šiokių tokių estetinių pakitimų. Logiška operuotis kuo anksčiau. Šiais laikais siuvama ištirpstančiais mikrosiūleliais, daromi pusės centimetro ar vieno centimetro pjūveliai, kai pašalinama išsiplėtusi vena. Estetinis vaizdas priklauso nuo to, kiek tų pjūvių daroma, nuo venų varikozės dydžio, kiek jos yra išsiplėtusios, kiek liga yra užleista. Tada vaizdas prastesnis.

Į kraujagyslių chirurgus kreipiasi ir senyvo amžiaus žmonės?

Pas mus ateina močiutės kiekvieną dieną ir nori gydymo. Kraujagyslių chirurgai mano, kad reikėtų operuoti, bet jeigu žmogus nenorėjo daryti operacijos 50 metų, tai sulaukus 70 metų jau yra atsiradę ryškių simptomų, klinika, nuotaikos sutrikimai, komplikacijos, - tuomet atsiranda ir operacijos rizika. Gydymą reikia taikyti tada, kai tik atsiranda varikozė.

Vis dėlto ši liga yra jaunų žmonių - 20-30- mečių vyrų ir moterų, tad ir gydyti reikia nedelsiant. O dabar mūsų priimamasis pilnas močiučių, kurios skundžiasi žaizdomis ir pūliniais. O pagalbą galime suteikti tik minimalią.

Kokia yra profilaktika?

Genetikos mes nepakeisim, jeigu varikozė presisponuota, ji vis tiek vystysis, tik galima ją pristabdyti, vengiant statinės kūno padėties, kuri sukelia kojų tinimą ir kraujas negali sugrįžti į širdį. Jeigu žmogus ilgai dirba stovėdamas, kūno padėtį reikia perkelti nuo vienos kojos ant kitos, pasivaikščioti. Jeigu dirba sėdėdamas, taip pat reikia atsistoti, prasimankštinti.

Norint sumažinti varikozės pavojų, reikėtų mažinti kūno svorį. Nenešioti aukštakulnių batų, nes jie mažina kraujo nutekėjimą, didina galimybę susirgti varikoze.

Patarčiau reguliariai sportuoti, ypač tinka plaukimas, dviračiai, bėgiojimas.

Sportininkai irgi kenčia dėl varikozės?

Ypač sportininkai, tie, kurie kilnoja svarmenis, štangas, kuriems didėja pilvo slėgis. Tai būdinga jauniems vyrams, turime 16-20 metų pacientų.

Moterys klausia, ar varikozę negali sukelti kontraceptikai?

Rūkymas - taip pat. O kontraceptikai dažniausiai esant varikozei sukelia trombozes, kai didėja kraujo krešėjimas.

Kaip susiję nėštumas ir venų varikozė?

Nėštumo metu didėja slėgis dubenyje, keičiasi hormonų pusiausvyra, pakinta kraujo krešumas, ypač gimdymo metu. Venų varikozė šiuo periodu ypač progresuoja, vystosi kojų edema, trombozių rizika. Jaunoms moterims, ypač planuojant nėštumą, būtina išsioperuoti venas. Net ir tarp gydytojų sklando mitas, kad prieš nėštumą venų operacija netikslinga, nes po gimdymo venų varikozė vis vien pasikartos. Tai iš dalies tiesa, varikozė gali pasikartoti, tačiau moteris, turinti venų varikozę, pasmerkia save nėštumo bei gimdymo metu trombozinėms bei uždegiminėms komplikacijoms.

Kaip ilsinti ir prižiūrėti savo kojas?

Sveikam žmogui galėčiau patarti dėvėti elastines kojines, jeigu sėdi už vairo, skrenda lėktuvu. Ir sveikam žmogui, pasėdėjus pusę dienos autobuse, tinsta kojos.

AUKŠTAKULNIAI. Nešiojančios tokius batus moterys rizikuoja susirgti varikoze.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder