Kodėl vis dažniau su galva negerai?

Kodėl vis dažniau su galva negerai?

Statistikos departamento duomenimis, per pastaruosius 6 metus psichologinių sutrikimų atvejų skaičius Lietuvoje išaugo 35 proc. Atsiradus paklausai, didėja ir pasiūla. Sparčiai auga šeimos, asmeninių, santuokos, vaikų, santykių ir dar daugybė psichologijos sričių. Aktyviai parduodami antidepresantai bei raminamieji vaistai. Psichologinių ligų invazija mūsų asmeninius gyvenimus greitu metu gali sudėlioti taip, kad psichologas viską spręs už mus.

Lietuva pirmauja

Lyginant 2006-ųjų ir 2011-ųjų statistiką, psichikos sutrikimų skaičius išaugo beveik 26 proc. Nuotaikos sutrikimų skaičius per tą patį laikotarpį išaugo kone 21 proc. O per pastarąjį dešimtmetį depresija tapo populiariausia psichinių sutrikimų liga, kurios sergamumas nuo 2000-ųjų padidėjo dvigubai. Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, šiandien beveik kas antras žmogus serga depresija.

„Eurobarometro” tyrimo duomenimis, Lietuva pagal antidepresantų vartojimą užima antrą vietą Europoje.

Pasak „Eurobarometro”, Europoje antidepresantų per paskutinius metus vartojo 7 proc. europiečių. Pusė tai darė reguliariai, kiti - retsykiais. Lietuvoje šis rodiklis siekė 11 proc. Už mus daugiau antidepresantų vartojo tik portugalai (15 proc.). Statistika taip pat rodo, kad kasmet jų vartojimas Lietuvoje auga.

Kreipiamasi dėl bet ko

Susirgimų skaičius paskatino steigti ir įvairiausius privačius psichologines paslaugas teikiančius kabinetus.

Vienos valandos seanso pas privatų psichologą kaina - nuo 50 iki kelių šimtų litų.

Žinoma, egzistuoja ir psichologai, dirbantys valstybiniame sektoriuje, tačiau čia tokią pagalbą gauna tik rimtus psichinius susirgimus turintys asmenys.

Kitu atveju pastebima tendencija, kad žmonės pas psichologus lankytis pradėjo ir tiesiog dėl iškilusių gyvenimiškų problemų. Psichologai Lietuvoje pradėjo specializuotis, pavyzdžiui, atsirado santuokos psichologas, kuris jums gali padėti išspręsti santuokos problemas. Taip pat asmeninis psichologas, su kuriuo galima pasitarti ir apie tai, kokios spalvos asmenį veikia raminančiai.

Pasak apie 6 metus privačiai dirbančio šeimos psichologo Mariaus Daugelavičiaus, į Lietuvą dar visai nesenai atėjo toji vakarietiška tendencija, kai žmonės pradėjo eiti pas psichologus, kaip pas asmeninių problemų terapeutus.

„Šiandien galbūt psichologiniam seansui vietos ir nerasčiau, nebent po kelių dienų”, - apie psichologinių paslaugų populiarumą kalbėjo M.Daugelavičius.

Jo teigimu, psichologas padeda žmogui susiorientuoti, kai jis neranda tinkamo sprendimo ar negali jo pats vienas priimti.

„Psichologų reikėjo ir anksčiau, tačiau jie nebuvo taip viešai propaguojami ar suprantami”, - apie savo darbo reikalingumą pasakojo M.Daugelavičius.

Psichologija - našus verslas

Rašytojas, buvęs garsus Švedijos farmacijos atstovas Džonas Virapenis yra paviešinęs tokius faktus, kad egzistuoja farmacinė biblija. Ji yra skirta psichiatrams, kuriems moka farmacijos pramoninkai, kad šie nustatytų ligas, kurios net neegzistuoja, ir taip susikrautų turtus.

Nors faktais tokių dalykų dažniausiai neįmanoma pagrįsti ir įrodyti, galima atsižvelgti į skaičius, kurie pasakoja daugiau. Antidepresantų vien Amerikoje yra parduodama už 11,5 mlrd. dolerių per metus.

Marius Kundrotas, Politologas:

Neseniai teko skaityti, kad pasaulyje rykliai sudrasko mažiau žmonių, nei užbado karvės. Tuo noriu pasakyti, kad jei kokia karvė užbado žmogų, apie tai parašo koks vietinis laikraštukas, jeigu ryklys, tai apie tai garsiai praneša viso pasaulio žiniasklaida, kuriami filmai, rodomos laidos.

Mūsų karta, kuri negyveno kare, linkusi galvoti, kad karas, tokia atvira forma, kaip buvo I, II Pasauliniai karai - pagrindinis ir gal net vienintelis žmogaus kančių ir mirties šaltinis. Bet iš tiesų, tai nieko panašaus. Atstovaudami kosmopolitinei, nihilistinei, dekadentinei pasaulėžiūrai, esame vedami prie to, kad žmonės praranda idealus, vertybes, tapatumą, jie taip pat praranda prasmę gyventi.

Tokia pasaulėžiūra privedė prie šių laikų karo - depresijos.

Prieš du šimtus metų tokia liga kaip depresija buvo beveik nežinoma. Ja sirgdavo poetai ir šiaip laisvo laiko turintys intelektualai. Šiandieną ant kiekvieno kampo matome įvairias psichologinių konsultacijų įstaigas. Depresija tampa masiniu reiškiniu. Žmonės žudosi, skęsta narkotikuose.

Reikėtų paklausti, kas yra blogiau: ar atviras karas tarp valstybių, ar karas visų su visais, kuris vyksta dabartinėje globalioje visuomenėje. Mano įsitikinimu, tai yra vienas ir tas pats. Ir mes tai susikūrėme patys.

Rolandas Paulauskas, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras

Dauguma žmonių nesugeba patys sau susikurti pasaulio vaizdinio. Taip jau yra žmogus sutvertas - visada jam kažkas turėjo tą vaizdinį sukurti. Tą funkciją dažniausiai atlikdavo religijos. Žmogus, įsijungdamas į kažkokią religinę bendruomenę ir priimdamas religines nuostatas, kartu priima ir tam tikrą pasaulio modelį.

O be šito žmogus sutrinka. Ne kiekvienas, bet dažnas.

Religinis vaidmuo Jungtinėse Valstijose, kaip ir Europoje, yra sumenkinamas. Tą vaidmenį perėmė psichologai ir psichiatrai.

Tai pavirto į grandiozinį verslą. Psichologai tiesiog daro spaudimą žmonėms, kad šie ateitų, sumokėtų pinigus, galėtų išsikalbėti, ir taip daromas verslas.

Mūsų dabartiniame pasaulyje žmogus kuo toliau, tuo labiau jaučiasi vienišas. Amerikietiškuose filmuose pastebima, kad herojus dažnai yra vienas. Tai ir yra dabartinės situacijos iliustracija. O jau seniai žinoma, kad geresnis pirkėjas yra vienišas žmogus. Tai institucijos yra suinteresuotos, kad mes būtume vieniši. Tos šeimos, kurios buvo plačiai paplitusios anksčiau, kai net seneliai artimai bendraudavo su anūkais, dabar nyksta.

Visa tai didina vienišumą, iš ko kyla ligos. O čia jau atsiranda visa plejada psichologų, kurie iš nieko daro verslą.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder