Medikai pataria
Kad vasaros kelionė neapkarstų ir neužsikrėstume per maistą plintančiomis infekcijomis, valgiui būkime itin išrankūs.
Geriau - sausi produktai
Jei neturite nešiojamo šaldymo krepšio, o autobuse nei nakvynės vietoje nėra šaldymo įrenginių nei vėsių patalpų, neimkite greitai gendančių produktų. Jokiu būdu negalite vežtis pieno, grietinėlės, ledų, varškės ir konditerijos su kremu, virtos ar keptos mėsos ir žuvies gaminių, mišrainių, dešrelių, faršo, karšto rūkymo žuvies ar vištienos.
Iš pieno produktų pasiimkite kefyro ar rūgpienio, jogurto, sviesto ar margarino, fermentinio ar lydyto sūrio, taip pat šviežių plautų žalumynų. Visa tai būtina suvartoti ne vėliau kaip po 2-3 valandų.
Tai ką gi valgyti? Kelionei tiks duona, batonai, šalto rūkymo dešra, kumpis, lašiniai, kietai virti kiaušiniai, švieži pomidorai, agurkai. Nepakeičiamas maistas turistams - sausainiai, džiūvėsiai, mėsos ar žuvų pramoniniai konservai. Nuo gamintų namie, ypač iš grybų, neretai susergama itin pavojinga liga - botulizmu. Esant galimybei išsivirti tinka sausi produktai: kruopos, makaronai, įvairūs dribsniai, sausi pusryčiai, sojos produktai. Tai sveika ir maistinga. Verta pasiimti šokolado plytelę, razinų ir riešutų. Šie gardėsiai užima nedaug vietos. Razinas prieš valgydami kruopščiai nuplaukite. Atsargūs būkite su žemės riešutais. Kai kurie žmonės jiems alergiški. Net nuo vieno suvalgyto riešuto jie gali staigiai mirti.
Ar valgyti mėsą?
Poilsiaujantieji gamtoje labai mėgsta šašlykus. Svarbu, kad mėsa būtų gerai iškepusi, tada žus pavojingos bakterijos. Temperatūra gabalo viduje turi būti ne žemesnė kaip 80-90 laipsnių C.
Į kelionę mėgstame vežtis vakuume sufasuotus mėsos pusfabrikačius, plonais griežinėliais supjaustytus mėsos kulinarijos gaminius. Patogu - atsidarai ir valgai, tačiau juose nemažai konservantų. Kitas pavojus - produktai vakuuminėje pakuotėje yra ideali terpė daugintis kampilobakterijoms, sukeliančioms ligą žmonėms ir laukiniams bei naminiams paukščiams, naminiams gyvūnams. Kampilobakterijos mėgsta drėgną aplinką, kurioje mažai deguonies. Produktų vakuuminėje pakuotėje negalima atšildyti, o paskui vėl atšaldyti. Jei pakuotėje matyti susikaupusio skysčio, tokio geriau nepirkite. Tačiau jeigu bakterija nepateko prieš pakavimą į pakuotę, tai ir vėliau ji ten neatsiras. Bakterija gali tik pasidauginti.
Šviežaus pieno pagunda
Per pieno produktus neretai plinta dizenterija. Ji pavojinga tuo, kad užsikrečiama ne tik nuo infekuoto suvalgyto maisto, bet ir buitinio sąlyčio būdu. Ypač rizikinga pirkti pieną pakelėse, turguose ar iš privačių asmenų, supiltą į abejotino švarumo butelius ar bidonus, laikomą kelias valandas be šaldymo. Nešvariai melžiant į pieną gali patekti galvijų fekalijų, nemažesnį pavojų kelia melžėjos neplautos rankos.
Jei vis dėlto negalite atsispirti šviežio pieno poreikiui, jį gerkite tik virintą. Tai ypač svarbu vaikams. Atsargiai vartokite iš kaimiško pieno pagamintą grietinę, varškę ar sūrį, nes paprastai juos valgote be šiluminio apdorojimo. Jei yra galimybė, pirmenybę teikite pasterizuotai pieno produkcijai, nes ji kur kas patikimesnė.
Pagal www.sam.lt

Rašyti komentarą