Latvių stomatologė sukūrė revoliucinį gydymo metodą

Latvių stomatologė sukūrė revoliucinį gydymo metodą

Latvių stomatologė Alena Butkeviča sukūrė inovatyvų revoliucinį metodą periodontito gydymui, rašo žurnalas „Lietišķā Diena“.

Periodontitas yra infekcinė liga, kurios metu uždegimas pažeidžia dantį supančius audinius: dantenas, periodonto raištį, cementą, alveolės kaulą.

„Tai sprogimas, nieko panašau kitur nėra“, apie pačios sukurtą metodą kalbėjo A. Butkeviča. Inovacija stomatologijos verslui atneš daug pelno, tačiau ją dar reikia patikrinti ir ištirti. Pati gydytoja yra įsitikinusi jos sėkme.

Jos sukurtas chirurgijos ir gydymo metodas gerokai palengvins parodontozės kankinamų pacientų gyvenimus. Pasaulyje vidutiniškai dantų gydymui sunkios parodontozės atveju reikalingos keturios operacijos, bendrasis ligos gydymosi laikas – dveji metai. Sėkmingai išgydymi tik du trečdaliai pacientų.

Kiekvienai iš keturių operacijų reikalinga narkozė, chirurginis įsikišimas ir pakartotinas antibiotikų vartojimas.

Vis dėlto A. Butkevičos sukurta gydymo technologija leidžia tą patį procesą atlikti per dvi valandas. Technologijos pamatas yra medikamentų kombinacija kaulo implantacijos vietos paruošimui, kaip ir kaulo atkūrimui.

Karjeros pradžioje A. Butkeviča išvyko į JAV, nes įsidarbinti protezavimo srityje Latvijoje galimybės buvo labai ribotos. Būtent gyvendama JAV suprato, kad dirbant su implantais kyla daug problemų: jie yra linkę neprigyti ir neišlaikyti krūvio, įvyksta atmetimo reakcija.

„Yra pagrindinės septynios implantų rūšys ir įvairūs jų variantai: tada, kai rašiau disertaciją, jų buvo apie 50, dabar yra gerokai daugiau. Aš pradėjau lyginti visus implantus ir tirti, kas su jais negerai“, - pasakojo stomatologė.

Nepaisydama sėkmingos karjeros JAV, ji nusprendė grįžti į Latviją. „Amerikoje šlykštus maistas, žmonės siaubingai rengiasi, ten nėra kur pasivaikščioti. Aš negalėjau pagalvoti apie savo gyvenimą ten. Be to, gydydama dantis čia, jaučiuosi laiminga“, - pasakojo A. Butkeviča.

Dirbdama su pacientais medikė suprato, kad reikia pereiti akligatvį su tokiais atvejais, kada kaulą aplink dantį palietė periodontozė – uždegimas suardo kaulą. „Pacientai nori dviejų dalykų – išsaugoti savo dantis ir šypsotis“, sako Butkeviča. „Vis dėlto, kad pacientas neprarastų dantų, reikia atgaivinti kaulą. Iškylą klausimas – kaip atauginti kaulą?“Atsakymų į šį klausimą ieškojo visame pasaulyje ir pasiekė žinomą progresą. Panašiai kaip kaulai suauga lūžio vietoje, taip nešiojant breketus kaulas atauga, organizmo procesus paaiškino stomatologė.

A.Butkevičos sugalvotam metodui dar nespėjus išplisti, juo jau pradėjo domėtis visame pasaulyje. „Šis yra pasaulinio lygio projektas, todėl yra galimybė bendradarbiauti su užsienio šalimis.“

Iki šiol, naudojant šios gydytojos išrastą metodą, jau yra atlikta daugiau kaip 100 sėkmingų operacijų.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder