Lietuvos mikrochirurgai švenčia 30 metų sukaktį

Lietuvos mikrochirurgai švenčia 30 metų sukaktį

Santariškių klinikų Centro filialo Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriui sekmadienį sukanka 30 metų. Tiek pat metų veikia ir Lietuvos mikrochirurgijos tarnyba.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centro direktorius profesorius Kęstutis Vitkus sako, jog šis skyrius, kaip ir prieš tris dešimtmečius, taip ir dabar, išlieka pagrindiniu amputuotų galūnių replantacijų ir sudėtingų viršutinės galūnės traumų bei jų pasekmių chirurginio gydymo centru Lietuvoje.

XX a. 8-ojo dešimtmečio pabaigoje tuometinėje Tarybų Sąjungoje vienintelis mikrochirurgijos centras buvo Maskvoje. Lietuvoje steigti tokio centro, bent artimoje ateityje, neplanuota. Docentas Mečislovas Vitkus šią idėją atsivežė iš už Atlanto ir įgyvendino Lietuvoje.

1980 m. Vilniaus "Raudonojo kryžiaus" ligoninėje (dabar - Santariškių klinikų Centro filialas) prof. Kęstutis Vitkus ir doc. Mečislovas Vitkus pirmąkart Lietuvoje replantavo du visiškai amputuotus rankos pirštus.

1982 m. balandžio 1 d. šioje ligoninėje įkurtas Rekonstrukcinės mikrochirurgijos (dabar - Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos) skyrius. Tuo metu visose Baltijos šalyse tai buvo vienintelis tokio pobūdžio chirurgijos padalinys.

Pasak medikų, mikrochirurgijos metodo pritaikymas leido padaryti perversmą chirurgijoje, nes stipriai išplėtė rekonstrukcinės chirurgijos galimybes.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriuje per metus gydoma apie 1500 pacientų. Teikiama ir būtinoji, ir planinė pagalba visos šalies gyventojams.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus pagrindinės darbo kryptys - plaštakos/viršutinės galūnės, periferinių nervų, reumatoidinės plaštakos chirurgija, plaštakos smulkiųjų sąnarių endoprotezavimas, rekonstrukcinė chirurgija onkologijoje, artroskopinė kelio, peties, alkūnės, čiurnos, riešo sąnario chirurgija, galvos-kaklo rekonstrukcinė chirurgija, odos darinių chirurgija, urogenitalinės sistemos sklaidos trūkumų chirurgija, plastinė-estetinė chirurgija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder