Liežuvio apnašos

Gydytojų konsultacija: kaip atsikratyti liežuvio apnašų, kaip vartoti kaulažolę, kodėl krenta temperatūra?

Klausia skaitytojai: "Sveiki, jau senokai pastebėjau ant liežuvio apnašų, bet vis delsiau. Tačiau labai noriu kuo greičiau jų atsikratyti, tik nežinau kaip.

Nors ir nuvalai su dantų šepetėliu, jos vis tiek atsiranda, be to, manau, jaučiasi blogas burnos kvapas.

Labai prašau, padėkit! Noriu kuo greičiau atsikratyti šios bėdos", - prašo 20-metė Miglė.

Į skaitytojos klausimą atsako specialistai:.

Liežuvio pakitimai būna įvairaus pobūdžio ir gali padėti diagnozuoti kai kurias ligas, kurios ne visuomet lengvai nustatomos net naujausiais diagnostikos metodais.

Atrofinis liežuvio uždegimas, pasireiškiantis siūlinių liežuvio spenelių lupimusi ir ryškiai raudona liežuvio spalva, gali atsirasti dėl piktybinės mažakraujystės, vitamino B 12 ar geležies stokos mažakraujystės, B grupės vitaminų trūkumo, dėl lėtinės dizenterijos, plonosios žarnos fistulės ir kita.

Juodas liežuvis būna, kai, sustorėjus siūliniams speneliams, ant jo atsiranda tamsi dėmė - rombo, trikampio ar ovalo formos, neskausminga.

Ji gali būti juoda, ruda, rusva ir laikosi kelias dienas ar net metus.

Dėmė gali susidaryti persirgus ūmine liga ir po kelių dienų išnykti.

Liežuvis pajuoduoja sergant skrandžio ir kitų virškinimo organų ligomis, grybeline infekcija, ilgai vartojant antibiotikus, trūkstant vitaminų, taip pat nuo maisto, pavyzdžiui, vartojant stiprią kavą.

Šios apnašos sumažėja liežuvį tepant vandenilio peroksido, 0,5 proc. salicilo rūgšties arba 2-3 proc. rezorcino tirpalais ir visai išnyksta panaikinus jas sukėlusias priežastis.

Blogas kvapas iš burnos dažniausiai būna dėl irstančių burnoje maisto likučių, gleivinės ląstelių bei seilių baltymų.

Jei toks kvapas jaučiamas nuolat, tikriausiai per menkai rūpinamės burnos higiena.

Tai nutinka ir dėl dantų ėduonies, dantenų ligų, burnos džiūvimo, kvėpuojant pro burną, karščiuojant, badaujant, valgant per daug mėsos.

Be to, kai gausiai suvalgę baltyminio maisto užsigardžiuojame vaisiais, jie ima rūgti skrandyje ir išskiria nemaloniai kvepiančias dujas.

Nemalonus burnos kvapas būna dėl lėtinės slogos, veido daubų uždegimo, stemplės, skrandžio, kepenų, plaučių ligų, vidurių užkietėjimo, cukraligės, mažakraujystės.

Apie 10 proc. žmonių blogas kvapas iš burnos būna dėl kraujyje cirkuliuojančių aromatinių junginių, kurie pasišalina per plaučius su iškvepiamu oru.

Tai būna gausiai vartojant alkoholinius gėrimus, prisivalgius česnakų, sergant cukralige (jaučiamas acetono kvapas).

Burnos kvapas pagerės, jei valgysite daugiau žalios spalvos lapinių daržovių. Jose esantis chlorofilas yra natūralus gaiviklis.

Nepiktnaudžiaukite rafinuotais angliavandeniais, kava, alkoholiu ir pieno produktais - jie blogina burnos kvapą.

Jei skundžiatės prastu virškinimu ar pučia vidurius, gali būti sumažėjęs rūgštingumas. Virškinimą pagerinsite mėsos, žuvies ar kiaušinių patiekalus pagardinę šlakeliu acto: acto rūgštis panaši į tą, kuri yra skrandyje.

Padeda kasdieninis burnos skalavimas (tik nerykite) šio acto tirpalu (2 arbatiniai šaukšteliai obuolių acto tirpalo 1 stiklinei šilto vandens).

Du kartus per dieną kruopščiai valykite dantis.

Šepetėliu galite pašiūriuoti ir liežuvį - tai irgi saugo nuo nemalonaus burnos kvapo. Jei norite, kad česnakai negadintų burnos kvapo, pavalgę pakramtykite petražolių lapelių. Ar sukramtykite anyžių, pankolių, krapų, kardamono ar kmynų sėklų.

Kad iš burnos dvelktų gaiviai, gerkite pipirmėčių ar vaistinių ožragių arbatos.

Kasdien burną skalaujant ežiuolių nuoviru, gyja dantenų infekcijos, dėl kurių neretai prastėja burnos kvapas.

Du arbatinius šaukštelius ežiuolių šaknų užpilkite 1 puodeliu vandens ir uždengę ant labai silpnos liepsnos kaitinkite 10 minučių. Palaukite, kol atauš.

Burną gaivins pipirmėčių eterinis aliejus: jo 2 lašus įvarvinkite į puodelį šilto vandens ir skalaukite burną

. Į gydytoją reikia kreiptis tada, kai kraujuoja dantenos ar burnoje atsirado opelių; kai gydotės pati, bet burnos kvapas negerėja; kai nemalonus kvapas atsirado neseniai, bet per savaitę neišnyksta.

Kaip vartoti kaulažolę

"Mano mama nežino, kaip (kokiais kiekiais, prieš ar po valgio) vartoti kaulažolės užpiltinę. Bandžiau ieškoti internete, bet paprasto ir išsamaus atsakymo taip ir neradau", - į redakciją kreipiasi Violeta.

Kaulažolė, arba vaistinė taukė, yra nuo seno mūsų kraštuose naudojamas vaistinis augalas kaulų ir sąnarių negalavimams mažinti.

Vaistinės taukės nerekomenduojama vartoti į vidų, nes šios vaistažolės sudėtyje yra galinčių kepenis pažeisti hepatotoksiškų alkaloidų.

Dėl to taukės preparatai vartojami išoriškai, dedant kompresus arba tepant tepalus ant pažeisto sąnario ar kaulo.

Paprasčiausiai taukės šaknų galima susmulkinti ir santykiu 1:5 sumaišyti su išlydytais kiaulės taukais. Po to tokį paruoštą tepalą tepti ant pažeistos vietos ir pridengti marlės kompresu.

Jei pagaminta užpiltinė, ja suvilgomas kompresas ir dedamas ant pažeistos vietos. Kaulažolės nereikia vartoti ilgiau kaip 3-4 mėnesius.

Kodėl krenta temperatūra

"Mano dukrai dažnai nukrenta temperatūra, kartais net iki 34 laipsnių.

Net peršalus ar lengvai apsinuodijus, ji ne sukarščiuoja, kaip kiti, o atvirkščiai - kenčia nuo silpnumo, kurį sukelia žema temperatūra.

Ką daryti?" - klausia susirūpinusi jos mama Audra.

"Žmogaus temperatūrą reguliuoja pogumburis - tarpinių smegenų apatinė dalis, esanti po regėjimo gumburu.

Pogumburis reguliuoja ir vegetacines organizmo funkcijas, vidaus organų veiklą, medžiagų apykaitą, kraujotaką, kvėpavimą, virškinimą, miegą, budrumą.

Po galvos smegenų traumos, apsinuodijus, sergant infekcinėmis ligomis gali atsirasti pogumburio pažeidimas, kuris gali sukelti vegetacinę distoniją. Svarbu yra atrasti priežastį ir ją šalinti.

Lėtinės hipotermijos priežastys gali būti toksinės - ilgą laiką naudojant dideles dozes analgetikų (pvz., sergant sąnarių ligomis), hematogeninės - kai yra ryški mažakraujystė (tada būtina nustatyti jos priežastį).

Taip pat priežastis gali būti endokrininės ir metabolinės kilmės (išsekimas, badavimas, dehidratacija, ryškus inkstų veiklos sutrikimas).

Žemai temperatūrai įtakos gali turėti nuolatinis stresas, emocinė įtampa. Paauglystėje žemą temperatūrą gali sąlygoti ir sumažėjęs būtinų maisto medžiagų gavimas organizme. Taip pat per ryškaus augimo ir mažo svorio neatitikimas.

Norint išsiaiškinti tikrąją priežastį, pirmiausia kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Šeimos gydytoja Birutė taip pat pataria tokį vaiką ištirti.

Tačiau jei temperatūra krenta tik baigiant sirgti virusine liga, tai yra normalu.

Šios povirusinės fazės metu reikia gerti daugiau šiltų skysčių, vitaminų, gulėti lovoje, tausoti save, kad po ligos nusilpęs organizmas nesusirgtų iš naujo, "neprikibtų" bakterijos.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder