Likimas ant pirštų galiukų

Likimas ant pirštų galiukų

Pasirodo, pirštų atspaudai domina ne vien kriminalistus. Iš jų galima nuspėti šeimininko charakterį, temperamentą, gabumus ir net jį apnikusias negalias. Kadaise daryti velionio genijaus plaštakų išliejas buvo taip pat įprasta, kaip ir veido kaukę.

Žiūrėti į pasaulį pro pirštus

Šias žymes gamta paliko ne šiaip sau. Odos ir nervų sistemos struktūrų kilmė panaši, ir dermatoglifika, tirianti delnų ir padų odos raštą, glaudžiai susijusi su nervų galūnėlėmis pirštų galiukuose. Odos raštus galima naudoti nervų sistemos ypatumams tirti: ne be reikalo dermatoglifikos specialistų atliktų tyrimų rezultatai taikomi diagnozuojant daugelį įgimtų smegenų ligų, iš dalies šizofreniją ir epilepsiją.

Savo gebėjimus, temperamentą, charakterį galime pažinti kiekvienas. Tam tereikia pasidaryti daktiloskopinius atspaudus. Kriminalistai tam naudoja spaustuvės dažus, o jūs galite pasitepti pirštus paprastais lūpų dažais ir atsargiai priglausti prie švaraus popieriaus lapo vieną po kito - paeiliui kairiąją ir dešiniąją rankas. Dabar atidžiai įsižiūrėkite. Nepaisant pirštų atspaudų individualumo, piešinius galima lengvai klasifikuoti į tris grupes. Labiausiai paplitusios kilpos, kiek rečiau pasitaiko užraitai (ringės), rečiausiai - paprasti lankai.

Lankai

Tie, kurių pirštų raštuose dominuoja lankai, pasižymi perdėm konkrečiu mąstymu. Tokie žmonės gana vienalyčiai, moka siekti tikslo, jiems sunku prisitaikyti prie aplinkos pokyčių ir įsiklausyti į kitų nuomonę. Jie teisingi, atviri, nemėgsta užkulisinių intrigų, lengvai kloja tiesą į akis. Jiems sunku ilgai kratytis transporte, taip pat pakelti kaitrą; daugelis jų stengiasi vengti alkoholio, kuris nedovanoja jiems malonaus atsipalaidavimo. Tokie žmonės gali blogai reaguoti į vaistus, ypač tuos, kurie veikia psichiką, - trankvilizatorius, antialerginius preparatus. Apskritai šių žmonių sveikata gana trapi, bet tai netrukdo jiems sudaryti tikrų „tironų“ įspūdį. Neretai šio tipo atstovai užima vadovaujamus postus.

Užraitai

Jų savininkų elgsena gana savita ir labai sudėtinga. Jie dažnai ir patys blogai įsivaizduoja, ką sugeba. Nors ir be galo ištvermingi, tokio tipo žmonės labai nemėgsta jiems nemalonių aplinkybių. Be to, jie nuolatos nepatenkinti savimi, linkę kapstytis viduje, juos apninka kankinančios abejonės. Tokiems žmonėms sunku baigti tai, ką pradėjo, nes neradę uždavinio sprendimo nustoja juo domėjęsi. Arba negali pasirinkti, koks variantas geresnis. Priešingai nei lankų savininkams, šiems žmonėms neretai tiesiog vaikišką džiaugsmą kelia užkulisiniai manevrai. Keisčiausia, jog taip jie elgiasi ne iš savanaudiškumo, bet ieškodami įvairovės, aštrių pojūčių. Jie negali varžytis su pirmosios grupės atstovais greita reakcija, užtat geriau koordinuoja judesius.

Kilpos

Jų turėtojai - „aukso vidurys“ tarp anksčiau minėtų grupių. Jų interesai paprastai gana platūs, nors jie ne tokie gilūs, kaip antrosios grupės atstovai, ir ne tokie konkretūs, kaip lankų turėtojai. Kilpų savininkai lengvai bendrauja su aplinkiniais, pakenčia visas jų keistenybes, labai adekvačiai vertina tai, kas vyksta, pasirengę dalyvauti projektuose, kurių naudos nemato ar kuriems nepritaria. Tai idealūs vadovai, tenkinantys visus, nors ir minimaliai.

Juolab kad jie nedaro spaudimo aplinkiniams (kaip žmonės su lankais) ir nekankina nuolat besikeičiančiais sumanymais (kaip ringių savininkai). Tokie žmonės gyvena gana ilgai.

Dešinėj ar kairėj?

Žmonės su vieno tipo pirštų atspaudais sutinkami nedažnai. Be to, svarbu ne tik tai, koks raštas dominuoja, bet ir tai, ant kokio piršto ar rankos jis yra. Kilpos, kaip sakyta, labiausiai paplitusios, ir nelabai svarbu, kokioje vietoje jų yra. O štai ringės dažniau sutinkamos ant dešinės rankos pirštų, ypač smiliaus ar bevardžio, ir nukrypimas nuo šios normos gali daug pasakyti apie žmogų.

Jei asimetrija vertinant raštų pasiskirstymą viršija du požymius, toks žmogus greičiausiai yra visiškai be pusiausvyros.

Jei ringės randamos daugiausia ant dešinės rankos, jų savininkas impulsyvus, bet greitai atlyžta. Tačiau kuo didesnė asimetrija, tuo ilgiau jis „neatvėsta“.

Jei užraitų daugiau ant kairės rankos, žmogus linkęs viską išgyventi viduje. Tai lengvai pažeidžiami žmonės, slapukai, kartais ilgai neužmirštantys nuoskaudos ir kerštingi. Sykį apnikusios idėjos labai sunkiai juos apleidžia. Bet tuo pat metu tai artistiški, kartais muzikalūs ar gabūs piešimui žmonės. Alkoholis juos veikia blogai, provokuoja agresiją.

Vienintelės ringės ant dešinės rankos nykščio savininkas gali kankinti aplinkinius begaliniais samprotavimais pačiais įvairiausiais klausimais. Išgyvendamas stresą, kai reikia greitai priimti svarbų sprendimą, jis dažnai kalba pakeltu tonu, gali prarasti savitvardą ir pasielgti ne taip, kaip buvo galima tikėtis žinant jo intelektą ir patirtį.

Jei vienintelė ringė puošia kairės rankos smilių, kai ant to paties dešinės rankos piršto - kilpa - prieš mus - kairiarankis iš prigimties.

Gaila, kad žmonės tik neseniai atkreipė dėmesį į pirštų atspaudus. Juk jei kiekvienas turėtume šeimos kolekcijoje visų giminaičių daktilogramą, galėtume atkurti genealoginį medį, sužinoti, ką sugebėjo seniai seniai gyvenę mūsų protėviai, kokiomis ligomis sirgo.

Privalumai

Nėra antro tokio paties piršto atspaudo, akies rainelės, todėl tai įrodo, jog mes esame unikalūs ir skiriamės vienas nuo kito. Praktiškai neįmanoma nukopijuoti.

Laikui bėgant, piršto atspaudo raštas, kaip ir kiti biometriniai žmogaus požymiai, išlieka pastovūs visą gyvenimą.

Faktai

Naujausia programa leidžia palyginti 40 milijonų pirštų atspaudų per sekundę.

Bangladeše yra surinkta 80 milijonų gyventojų pirštų atspaudų ir veidų.

Norint pakeisti piršto atspaudus, reikia daryti operaciją arba nusipjauti pirštus.

Anekdotai

Kas programuotojams susidėvi anksčiausiai?

Pirštų atspaudai.

Parengta pagal dienraščio "Vakaro žinios" priedą "Geras!"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder