Medicinos turizmas - verslo idėja pajūriui?

Medicinos turizmas - verslo idėja pajūriui?

Pasaulyje sparčiai vystosi medicinos turizmas: vis dažniau žmonės atostogų metu vyksta į kitą šalį pasigydyti ir sutaupyti, nes medicinos paslaugų kainos skiriasi kelis kartus. Lietuvoje šis turizmo sektorius dar tik skinasi kelią, nors pacientų iš užsienio sulaukiama ir mūsų gydymo įstaigose.

Neseniai Klaipėdos universitete (KU) vykusioje konferencijoje kalbėta, jog sveikatos turizmas galėtų tapti puikia verslo idėja pajūriui ir pagaliau padėtų įveikti kurortų sezoniškumą, kuomet šaltuoju metų laiku pajūris ištuštėja.

Užsienio turistus į pajūrį galėtų privilioti kokybiškos diagnostikos, gydymo ir reabilitacijos paslaugos. "Klaipėdos regiono gydymo įstaigos gali pasiūlyti aukšto lygio odontologijos, kelio ir klubo sąnarių keitimo, širdies operacijas, nevaisingumo gydymo, reabilitacijos, diagnostikos ir kitas paslaugas.

Vakarų Europai ir JAV esame priimtini dėl pakankamai mažų paslaugų kainų. O Rusijai ir kitoms Rytų šalims Lietuva patraukli ne tik dėl kainų, bet ir dėl europietiškos paslaugų kokybės, saugios aplinkos, patikimų kvalifikuotų specialistų, personalo gebėjimo bendrauti rusų kalba", - sakė KU Sveikatos mokslų fakulteto dekanas prof. Artūras Razbadauskas.

Pasak jo, dar vienas didelis pranašumas Klaipėdos regione - unikalūs gamtiniai ištekliai - jūra, geoterminiai vandenys, kurie galėtų būti panaudojami balneologijai - vandens, saulės spindulių ir klimato įtakai gydymo tikslais. Galimybės suderinti sveikatos turizmo paslaugas su rekreacija ir turizmu - dar vienas pliusas Klaipėdai. Tačiau, deja, kol kas šie ištekliai nėra išnaudojami.

Sveikatos turizmo plėtrą Klaipėdos regione stabdo ir kiti trukdžiai: mažai tiesioginių reisų į Palangos oro uostą, riboti autobusų ir keltų reisai, trūksta reklamos.

Turistų srautai auga

Kol kas Lietuvos pasauliniame sveikatos turizmo žemėlapyje dar nėra. Tik visai neseniai - 2010 metais - sveikatos turizmas kaip viena perspektyviausių verslo rūšių buvo įtraukta į valstybės strategiją bei įteisinta įstatymu, o 2011 - ieji buvo paskelbti Sveikatos turizmo metais.

"Užsienio turistų skaičius kasmet sparčiai auga, palyginus su pernai, augimas - 65 proc., pernai iš turizmo gautos rekordinės pajamos, kurios sudaro 4,4 proc. bendrojo vidaus produkto. Daugiausiai turistų atkeliauja iš Rusijos, Lenkijos, Vokietijos, Baltarusijos, Ispanijos, Izraelio, kitų šalių.

Tačiau tik dar visai nedidelė jų dalis atvyksta gydymosi ar sveikatos stiprinimo tikslais. Tačiau šių turistų dėka tolygiai dirba Druskininkų, Birštono sanatorijos, klientų nestokojančios ir žiemą, ir vasarą", - sakė Laura Paulauskienė, Ūkio ministerijos Investicijų ir eksporto departamento Turizmo politicos skyriaus vedėja.

Pasak L. Paulauskienės, mūsų šalis turi didžiulį potencialą ir puikias galimybes teikti tiek gydymo, tiek sveikatos prevencijos paslaugas. Graži gamta, švarus vanduo, išvystyta infrastruktūra, pakankamas įstaigų ir specialistų skaičius - tai sąlygos sveikatos turizmui vystyti.

Atvykstantis gydytis užsienietis išleidžia žymiai daugiau pinigų negu paprastas turistas. Klaipėdos regione pagal turistų skaičių pirmauja Palanga, po to seka Klaipėda, Neringa, Klaipėdos ir Kretingos rajonai. Sveikatos turizmo plėtrą Klaipėdos regione stabdo ir kiti trukdžiai: mažai tiesioginių reisų į Palangos oro uostą, riboti autobusų ir ketų reisai, trūksta reklamos.

Taps viena pirmaujančių sričių

Internete medicinos turizmas reklamuojamas ypač patraukliai - siūlomos kelionės į egzotiškus kraštus derinant poilsį ir gydymo bei grožio procedūras. Per 50 valstybių sveikatos turizmą yra paskelbusios prioritetine turizmo sritimi. Šiuo metu pirmą vietą pasaulyje pagal medicininio turizmo apimtis užima Tailandas - 1,4 mln. svečių per metus.

Pavyzdžiui, širdies kraujagyslių šuntavimo operacija su visomis kelionės išlaidomis ten du kartus pigesnė negu Europoje. Antra vieta pasaulyje tenka Indijai, daug sveikatos turistų sulaukia Malaizija, Brazilija, kitos šalys. Tarp pirmaujančių medicinos turizmo šalių - Vengrija, sugebėjusi milžiniškos reklamos, kuriai lėšų skiriama iš valstybės biudžeto, dėka prisivilioti daug užsieniečių, susidomėjusių odontologijos paslaugomis.

"Šiemet iš medicinos turizmo pasaulyje planuojama uždirbti apie 70-80 milijardų dolerių. Pasaulyje vyksta didelis pacientų judėjimas ieškant pigesnių, bet ne prastesnių gydymo paslaugų. Pavyzdžiui, kasmet 90 tūkst. britų laukia eilėse pas gydytoją, o 50 tūkst. jų po kelis mėnesius laukia operacijų savo šalyje.

Tad didelė tikimybė, kad jie ima žvalgytis į kitas šalis, kur gali šias paslaugas gauti ir greičiau, ir pigiau, sutaupydami dešimtis tūkstančių eurų. Gydytis ir operuotis Lietuvoje Vakarų europiečiams 3-5 kartus pigiau nei savo šalyse", - teigė Lietuvos medicinos turizmo asociacijos, Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentas Laimutis Paškevičius.

Anot jo, sveikatos turizmo sritis turėtų sudominti ne tik privačias medicinos įstaigas, bet ir kitas ligonines, sveikatos priežiūros centrus, viešbučius, vežėjus, kitus turizmo rinkos dalyvius.

Prognozuojama, kad 2022 metais sveikatos turizmas Lietuvoje taps viena pirmaujančių turizmo sričių ir uždirbs apie 284 mln. litų per metus. Manoma, kad per 10 metų pavyks prisivilioti sveikatos turistų ne tik iš aplinkinių šalių, bet ir tolimesnių kraštų.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder