Mokslo pažanga vieną gyvybę naikins dėl kitos

Mokslo pažanga vieną gyvybę naikins dėl kitos

Europos Sąjungos valstybės narės, tarp jų ir Lietuva, šiuo metu siekia surinkti milijoną parašų, kad uždraustų Europoje atliekant įvairius mokslinius tyrimus kaip žaliavą panaudoti žmogaus embrionus. Iš užsimezgusios gyvybės norima ištraukti kamienines ląsteles, kurios pastaruoju metu vertinamos kaip daug žadantis ateities medicinos variklis. Tik problema ta, kad embrionas paskui žūsta.

„Vienas iš mūsų“

Prieš metus Europos Komisija Parlamentui pateikė programą „Horizontas 2020“ - mokslinių tyrimų ir inovacijų Europoje skatinimui skirtą priemonių paketą. Tačiau šalia kilnių tikslų šioje programoje yra numatytas finansavimas žmogaus embrionų kamieninių ląstelių tyrimams, per kuriuos gali būti sunaikinamas žmogaus embrionas. Tad grupė europarlamentarų iniciavo parašų rinkimą visose Europos Sąjungos šalyse, nes surinkus 1 milijoną parašų šie prieštaringi eksperimentai gali būti sustabdyti.

Į šią akciją, pavadintą „Vienas iš mūsų“, aktyviai įsitraukė ir Lietuva. Akcijos pavadinimas - „Vienas iš mūsų“ - kviečia suprasti, jog mes kažkada kiekvienas buvome embrionais. Todėl tie žmonės, kurie dabar yra embriono stadijoje, ir kurie gali būti nužudyti dėl mokslo inovacijų, kaip ir kiekvienas iš mūsų turi prigimtinę teisę į gyvybę. Mūsų šalyje planuojama surinkti mažiausiai 20 tūkstančių parašų iki 2013 m. lapkričio 1 d.

Patys negali apsiginti

Lietuvos šeimos centro darbuotoja Jurgita Ščiukaitė „Vakaro žinioms“ teigė, kad šeimos centrai visoje Lietuvoje taip pat renka parašus: „Dabar grįžta dar spalį išdalinti lapai su parašais, tad konkretaus skaičiaus nežinome. Negaliu tiksliai pasakyti, bet iš to, ką jau turime, vaizdas yra neblogas. Be to, internete taip pat platiname informaciją, nes internetu lengviau žmonėms pasirašyti.“

Vienas iniciatyvos Lietuvoje kuratorių Laurynas Kasčiūnas teigia, kad Lietuva visame kontekste neblogai atrodo. „Esame dvidešimtuke. Lietuviai turi surinkti 9000 parašų, kad taptų lygiaverte iniciatyvos dalimi. Nors parašai renkami visoje Europoje, bet aktyviausios yra katalikiškos valstybės. Tai visų pirma yra Lenkija. Ji jau viršijo gal du kartus minimalią parašų ribą. Italai, vengrai, austrai taip pat labai aktyvūs.“

Lietuvoje iniciatyvą taip pat koordinuojantis Vytautas Keršanskas, Jaunųjų krikščionių demokratų organizacijos pirmininkas, teigia, jog iniciatyvos idėja paprasta: „Apsaugokime tuos, kurie negali apsiginti, tačiau yra vieni iš mūsų. Embrionas nėra tik kažkokia ląstelė, anaiptol, gyvybę laikome pilnaverte nuo pat jos prasidėjimo.“

Vejamės JAV

„Technologinių pasiekimų kontekste JAV nuėjusi į priekį, tai Europa bando vytis tokiais netinkamais būdais kaip embrionų naikinimas“, - teigia L. Kasčiūnas. - Norima spartinti mokslinę pažangą, tačiau peržengiant tam tikras moralines vertybines ribas, o mes norime pasakyti, kad gal sustokime.“

Už embrioninių kamieninių ląstelių tyrimus Martinui Evansui ir dar dviem mokslininkams 2007 metais įteikta Nobelio medicinos ir fiziologijos premija. EPA-ELTA nuotr.

Beje, gegužės 16 dieną pranešta, kad JAV mokslininkams pirmą kartą pavyko iš žmogaus odos ląstelių išgauti embrionines kamienines ląsteles. To viso pasaulio mokslininkai siekė daug metų. „Embrioninės kamieninės ląstelės yra vienintelės ląstelės, galinčios daugintis iki begalybės ir išsivystyti į bet kokį organizmo ląstelės tipą.

Todėl šios ląstelės gali padėti gydyti tokius susirgimus kaip Parkinsono liga, išsėtinė sklerozė, širdies ligos ar nugaros smegenų pažeidimai. Tačiau kol bus sukurtas „saugus ir efektyvus“ gydymo kamieninėmis ląstelėmis metodas, dar reikia daug nuveikti“, - sakė eksperimentą atlikusios mokslininkų grupės vadovas Šukratas Mitalipovas.

Kamieninės ląstelės yra „gyvybės pamatas“, ant kurio statomas visas žmogaus organizmas. Tačiau kamieninių ląstelių paėmimas iš embrionų yra ne vienintelis būdas. Iki šiol sėkmingai buvo galima šias ląsteles paimti iš ką tik gimusio kūdikio virkštelės kraujo ir kitų šaltinių, kurie nekelia etinių problemų.

Kunigas doc. dr. Andrius Narbekovas:

Šios akcijos tikslas yra labai kilnus, nes kalbama apie embriono apsaugą nuo to, kad jis nebūtų panaudotas kaip kamieninių ląstelių šaltinis.

Pati pilietinė akcija vadinasi „Vienas iš mūsų“, paprastai kalbant, tai reiškia, kad kiekvienas žmogus tokia stadija gyveno. Ir jūs, ir aš, ir mes visi kažkada buvome embrionai. Kad šiandieną mokslas neginčijamai įrodė, jog žmogus atsiranda nuo apvaisinimo momento, yra medicininis faktas ir tiesa, o ne koks nors tikėjimo klausimas. Taigi kalbame apie embrioną, kuris penktą šeštą parą būtų panaudotas ir iš jo būtų paimtos kamieninės ląstelės, o embrionas po šios procedūros neišgyventų.

Šios iniciatyvos tikslas ir yra atkreipti dėmesį Europos Sąjungoje, kad embrionas nebūtų naudojamas kaip biologinė medžiaga, žaliava, nes tai yra žmogaus organizmas ankstyvoje vystymosi stadijoje. Siekiame apginti embrioną. Juo labiau kad yra kamieninių ląstelių, kurias galima išgauti ir kurios nekelia jokių etinių problemų. Jas galima paimti iš suaugusio žmogaus, vaikui gimus iš placentos, iš virkštelės kraujo. Tai yra kamieninių ląstelių šaltiniai, kurie nekelia jokių problemų.

Už suaugusių žmonių kamieninių ląstelių tyrimus šiemet paskirta Nobelio premija. Kadangi žmogus atsiranda nuo prasidėjimo momento, embriono ar vaisiaus sunaikinimas kamieninių ląstelių paėmimo tikslu yra visiškai nepriimtinas. Nemoralu sunaikinti vieno žmogaus gyvybės kitų žmonių gydymo tikslu. Todėl, manau, kad yra teisinga, jog būtų vykdomi tyrimai, eksperimentuojama būtent su tomis ląstelėmis, o ne su embrionais juos naikinant. Juo labiau kad pasaulyje nėra jokių duomenų, kurie liudytų tai, kad embrionų kamieninės ląstelės bus efektyvios. O yra aiškių įrodymų ir duomenų bei tyrimų, kurie rodo, kad gyvūnų embrionų kamieninės ląstelės sukelia rimtas komplikacijas, pavyzdžiui, onkologines ligas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder