Nauji širdies gydymo metodai grąžina į gyvenimą

Nauji širdies gydymo metodai grąžina į gyvenimą

Klaipėdos jūrininkų ligoninė - vienintelis specializuotos kardiologinės pagalbos centras Vakarų Lietuvoje. Pernai ligoninės dviejuose stacionaro skyriuose buvo gydoma 6,5 tūkstančio širdies ligomis sergančių pacientų, suteikta per 17 tūkst. ambulatorinių konsultacijų, atlikta 621 atviros širdies operacija.

Nuolat tobulinama ligoninės diagnostinė ir medicininė įranga, įdiegiant pačias naujausias technologijas, augantis medikų profesionalumas daugiausia prisideda prie to, jog Klaipėdos apskrities gyventojai mažiau miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų negu bendrai Lietuvoje.

Kūrėsi ant "plyno lauko"

Šiomis dienomis sukanka 20 metų, kuomet tuometinis sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas pasirašė įsakymą, leidžiantį Klaipėdos jūrininkų ligoninei pradėti teikti kardiologinę ir kardiochirurginę pagalbą.

Dar po metų duris atvėrusioje naujoje ligoninėje jau buvo įkurti vieninteliai Klaipėdos krašte širdies chirurgijos, invazinės kardiologijos ir kiti skyriai.

"Ne tik Vilniuje, bet ir Klaipėdoje man nelengva buvo įrodyti ir pasiekti, kad ne tik uostamiesčiui, bet ir visai Vakarų Lietuvai reikia specializuoto kardiologijos centro, siekiant priartinti pagalbą arčiau pacientų ir tokiu būdu mažinti sergamumą ir mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Tokia pagalba anuomet buvo teikiama tik Vilniuje ir Kaune. Viską reikėjo daryti plyname lauke, nes valstybė neturėjo lėšų įrangai įsigyti, trūko gydytojų specialistų.

Man tuo metu abejonių nebuvo, su didžiule atsakomybe kūriau naujas darbo vietas, ieškojau specialistų Vilniuje ir Kaune, kurie galėtų vykti į Klaipėdą, nuolat "atakuodavau" rėmėjus, kad nupirktų įrangą.

Nors anuomet buvo nemažai sunkumų, tačiau šiandien galiu drąsiai teigti, jog šios "plyno lauko" investicijos pasitvirtino su kaupu. Sergamumas ir mirtingumas nuo širdies bei kraujagyslių ligų regione mažėja - manau, kad tai didelis ir mūsų ligoninės gydytojų nuopelnas", - sakė Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas dr. Jonas Sąlyga. Kardiologija ir kardiochirurgija Lietuvoje pirmyn žengia dideliais žingsniais, ir Klaipėdos jūrininkų ligoninė taip pat neatsilieka. "Džiaugiuosi, jog šiemet ligoninėje įdiegėme branduolinio magnetinio rezonanso tyrimą, kuris tapo kasdienine praktika.

REZULTATAS. "Sergamumas ir mirtingumas nuo širdies bei kraujagyslių ligų regione mažėja - manau, kad tai didelis ir mūsų ligoninės gydytojų kardiologų ir kardiochirurgų nuopelnas", - sakė Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas dr. Jonas Sąlyga.

Naudojantis šiuo itin informatyviu tyrimu galima ištirti ne tik širdies morfologiją, bet ir širdies funkciją, taip pat tiksliai diferencijuoti įvairius defektus širdyje", - teigė dr. J. Sąlyga.

Poreikis auga

Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyrius - vienintelis Vakarų Lietuvoje, kuriame atliekamos intervencinės kardiologijos procedūros - širdies arterijų zondavimas ir angioplastika sergantiesiems koronarine širdies liga.

Gydomosios ir diagnostinės procedūros atliekamos trimis skyriuje įrengtais angiografais: du skirti širdies arterijų, trečiasis - kojų ir kitų kraujagyslių tyrimams.

Pasak skyriaus vedėjo gydytojo kardiologo Valentino Jokšo, pernai įsigijus naują modernų angiografą per metus diagnostinių ir gydomųjų procedūrų buvo atlikta maždaug 20 proc. daugiau.

Pernai atlikta 1428 gydomosios procedūros, kurių metu pacientams buvo atkurta sutrikusi širdies kraujotaka. Antra tiek atlikta ir diagnostinių tyrimų.

Nustačius kraujagyslių susiaurėjimus, parenkamas tinkamiausias gydymo metodas - chirurginis arba kraujagyslės praplėtimas. Esant poreikiui, širdies kraujagyslės tiriamos ir itin pažangiu metodu - intravaskuliniu ultragarsu, kuris leidžia gydytojams į kraujagysles pažvelgti iš vidaus, įvertinti jų spindį, sklerotinių plokštelių storį ir kt.

LYGIS. "Pagal angiografais atliktų diagnostinių ir gydomųjų širdies kraujagyslių procedūrų skaičių, lyginant su Europos Sąjungos vidurkiu (3000 procedūrų 10 tūkst. gyventojų) ir net šioje srityje pirmaujančia Vokietija, mes mažai atsiliekame", - sakė Širdies ir kraujagyslių skyriaus vedėjas Valentinas Jokšas.

"Visų šių procedūrų poreikis yra labai didelis. Džiaugiamės, kad galime dirbti su šiuolaikiška įranga. Tai ligoninės vadovybės nuopelnas. Lyginant su Europos Sąjungos vidurkiu (3000 procedūrų 10 tūkst. gyventojų) ir net šioje srityje pirmaujančia Vokietija, mes mažai atsiliekame.


Galėtume jų atlikti ir daugiau, tačiau Ligonių kasos kol kas finansuoja tik tam tikrą procedūrų skaičių ir ne daugiau, todėl planiniams tyrimams atlikti dar susidaro pacientų eilės", - sakė V. Jokšas.

Gydymas - efektyvus

Modernus ir savalaikis širdies ligų gydymas Jūrininkų ligoninėje duoda itin teigiamų rezultatų.

"Išties galime pasidžiaugti tuo, jog pavyko mirtingumą nuo širdies ligų mūsų ligoninėje sumažinti iki 6 proc. Kitose gydymo įstaigose, kuriose nėra taikomi tokie pažangūs gydymo metodai kaip pas mus, šis rodiklis siekia 20-30 proc.

Sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis kasmet auga - beveik kasdien į ligoninę atvežamas pacientas, patyręs miokardo infarktą. Ligoninės reanimobilis sunkios būklės pacientus veža iš visos Vakarų Lietuvos. Pernai mūsų ligoninėje buvo gydyti net 460 pacientų, patyrusių ūmius infarktus.

Gelbėjant gyvybę būtina kuo skubiau suteikti pacientui profesionalią pagalbą ir pradėti gydymą būtent angiografu. Gydymo efektyvumas labai priklauso nuo to, kada pacientas atvyksta. Du trečdalius angiografu atliekamų gydomųjų procedūrų sudaro ikiinfarktinių būklių, ūmaus ir poūmio periodo širdies infarktų gydymas.

Likusi dalis - tai planinės širdies kraujagyslių praplėtimo operacijos, esant aterosklerozės sukeltam širdies ritmo sutrikimui, širdies raumens nepakankamumui, širdies vožtuvų patologijai ir kita.

Atkimšus širdies raumenį maitinančią kraujagyslę, dažniausiai joje įstatomas specialus metalinis stentas, neleidžiantis kraujagyslei susiaurėti ", - pasakojo V. Jokšas.

Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyriaus operacinė dirba be jokių pertraukų - per parą čia atliekama po keliolika procedūrų.

Širdies tyrimai - magnetiniu rezonansu

"Džiaugiamės naujomis diagnostinėmis galimybėmis - šiemet pradėjome tyrimus branduolinio magnetinio rezonanso aparatu. Juo galima atlikti itin detalų širdies anatomijos įvertinimą", - sakė Radiologijos skyriaus vedėja Giedrė Kviecinskienė.

Anot vedėjos, šios įrangos dėka galima tiksliau įvertinti širdies skilvelių morfologiją, miokardo kontrakcijos sutrikimus po persirgto miokardo infarkto. Tai padeda parinkti pacientui geriausią gydymo būdą ir įvertinti revaskuliarizacijos tikslingumą.

GALIMYBĖS. Pasak Radiologijos skyriaus vedėjos Giedrės Kviecinskienės, gydant širdies ligas naudojamasi ne tik plačiomis naujojo magnetinio rezonanso, bet ir kompiuterinės tomografijos diagnostinėmis galimybėmis. Šie tyrimai atliekami pacientams, kuriems nėra būtinybės atlikti invazinių diagnostinių kraujagyslių procedūrų.

"Magnetinio rezonanso tyrimas labai svarbus diagnozuojant perikardo ligas, širdies auglius, kuriuos kitomis priemonėmis diagnozuoti yra sunku. Mūsų kardiologams ypač aktualu vaikystėje nediagnozuotų įgimtų širdies ydų nustatymas, įgytų širdies ydų priežasties diagnostika, skilvelių aneurizmos diagnostika.

Šio tyrimo galimybėmis džiaugiasi ir kardiochirurgai, nes gydymo efektyvumą padidina tai, jog dabar galima tiksliai diferencijuoti morfologinius defektus širdyje", - pasakojo G. Kviecinskienė.

Anot skyriaus vedėjos, gydant širdies ligas plačiai naudojamas ir kompiuterinės tomografijos tyrimas, kuris skiriamas tiems pacientams, kuriems nėra būtinybės atlikti invazinių kraujagyslių procedūrų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder