Nueinanti valdžia tik žadėjo padėti

Nueinanti valdžia tik žadėjo padėti

Jei Lietuvos valdžios institucijos tesėtų pažadus, daugelio žmonių, užsikrėtusių žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) ar sergančių AIDS, gyvenimus būtų galima išgelbėti, įsitikinę ŽIV infekuotųjų problemomis besirūpinančių nevyriausybinių organizacijų atstovai.

ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacijos „Demetra“ prezidentės Svetlanos Kulšis teigimu, 2010 m. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pateikė rekomendacijas, kada skirti antiretrovirusinius vaistus nuo ŽIV. Jose nurodyta, kad gydymas turi būti pradėtas, kai žmogaus organizme imuninių ląstelių CD4 skaičius yra mažesnis kaip 350 viename kubiniame milimetre kraujo - tuomet smarkiai padidėja ligonių išgyvenamumas ir sumažėja sergamumas oportunistinėmis ligomis. Tyrimai rodo, kad žmonės, gydomi antiretrovirusine terapija, dabar gyvena vos metais dvejais trumpiau, nei būtų gyvenę be ligos.

Lietuvoje gydymas pagal PSO rekomendacijas ligoniams turėjo būti prieinamas jau nuo 2012-ųjų sausio, tačiau sprendimas atidėtas. Toks gydymas taikomas tik tada, kai žmogus šių ląstelių turi mažiau nei 200-350 mm3, o kartais - dar vėliau.

Valstybinės ligonių kasos centralizuotai perkamais antiretrovirusiniais vaistais mūsų šalyje šiuo metu gydomi 236 ligoniai, įkalinimo įstaigose - dar 25. Tuo tarpu kaimynėje Latvijoje gydoma apie 500, o Estijoje - apie 2 tūkst. ligonių.

Pasak S. Kulšis, daug žmonių nežino, kad yra užsikrėtę ŽIV. Lietuvoje dėl šios ligos tiriama pirminės sveikatos priežiūros ar gydymo įstaigose. Jų paslaugos prieinamos tik apsidraudusiems žmonėms. Be to, dažniausiai už tyrimą tenka sumokėti. Nemokamai, anonimiškai ir vos per vieną minutę išsitirti dėl ŽIV mūsų šalyje galima JAV AHF fondo remiamoje asociacijoje „Demetra“ ir pas jos partnerius.

Asociacijos atstovės teigimu, valdžios institucijos ne kartą buvo pažadėjusios padaryti prieinamesnį ištyrimą dėl ŽIV ir gydymą, tačiau pažadų netesėjo. Nesumažinti mokesčiai ir pagrindinei apsaugos nuo ŽIV priemonei - prezervatyvams. Jei jie kainuotų mažiau, jais galėtų pasinaudoti nepasiturintys žmonės.

„Jei Lietuvos Vyriausybė ištesėtų pažadus, daugelio žmonių gyvenimus būtų galima išgelbėti, - tvirtina S. Kulšis. - Todėl raginame valdžios žmones atsitokėti. Juk nuo šių žmonių sveikatos priklauso ir visos visuomenės sveikata“.

Jungtinių Tautų AIDS programos UNAIDS duomenimis, ryžtinga kova su ŽIV infekcija duoda puikių rezultatų: 2005-2011 m. pasaulyje net ketvirtadaliu sumažėjo mirčių, susijusių su AIDS, o per pastaruosius dvejus metus 25 neturtingose ir vidutines pajamas gaunančiose pasaulio šalyse naujai užsikrėtusiųjų ŽIV sumažėjo daugiau kaip per pusę, net 63 proc. padaugėjo žmonių, kurie gydomi antiretrovirusiniais vaistais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder