Paplūdimio kavinės - po didinamuoju stiklu

Paplūdimio kavinės - po didinamuoju stiklu

"Ar saugu valgyti paplūdimio kavinėse? Kartą teko matyti kavinės darbuotoją išteptais rūbais, švaros trūko ir pačioje kavinėje. Ar tokios laikinos maitinimo įstaigos dažnai tikrinamos", - klausė vilnietė Vaida, atvykusi pailsėti į pajūrį.

Į šį klausimą paprašėme atsakyti Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininką Antaną BAUŽĄ:

"Vartotojų skundų per šiuos ir praeitus metus dėl paplūdimuose veikiančių sezoninių lauko kavinių ar prekybos veiklos iš laikinųjų įrenginių nesamę gavę.

Prasidėjus atostogų metui, mūsų tarnyba skiria didesnį dėmesį sezoninėms maisto tvarkymo įmonėms, dirbančioms pajūryje. Prieš prasidedant sezonui verslo atstovams buvo surengtas seminaras, kuriame jie buvo supažindinti su pagrindiniais higienos reikalavimais, galiojančiais teisės aktais, taikomais sezoninėms viešojo maitinimo įmonėms.

Klaipėdos miesto paplūdimiuose ir jų prieigose yra 31 viešojo maitinimo įmonė, iš jų 14 - nestacionarių lauko kavinių, kuriose maistas tik pašildomas arba gaminamas tik iš pusgaminių, ir 17 - stacionarių viešojo maitinimo įmonių, gaminančių maisto patiekalus.

Nuo vasaros sezono pradžios iki liepos 4 dienos mūsų tarnybos specialistai Klaipėdoje atliko 7 sezoninių paplūdimių kavinių patikrinimus. Dėl nustatytų higienos pažeidimų dviejų įmonių atsakingiems asmenims taikytos piniginės baudos.

Dauguma sezoninio maitinimo įmonių, įrengtų Klaipėdos pajūryje, šiame versle dalyvauja ne vienerius metus, gerai žino jų veiklai specifinėmis sąlygomis keliamus reikalavimus, tačiau pažeidimų jose vis dar pasitaiko.

Tikrinimo metu nustatyta, kad sezoninę veiklą prekybininkai pradeda vykdyti nevisiškai pasiruošę: kai kur rasta netinkama vandens tiekimo įranga, netinkamai surenkamos nuotekos, nepakankamas plautuvių kiekis, nehigieninė grindų danga, maisto gamybos zonoje prisikaupę smėlio ir pan. Kai kuriose kavinėse nebuvo pateikti produktų įsigijimo dokumentai, nesudarytos reikiamos produktų laikymo sąlygos, pavyzdžiui, šaldiklyje, kuriame laikomi šaldyti čeburekai, turėtų būti -18 laipsn., tačiau randama -14,9 laipsn. C; rasta pasenusių produktų - vienoje paplūdimio kavinėje rasta 30 litrų alaus, 2,5 kg užšaldomų dešrelių, kurių realizacijos terminas jau buvo pasibaigęs prieš kelias dienas, nustatyta personalo higienos pažeidimų ir kt.

Taip pat patikrinome ir 9 Klaipėdos paplūdimių prieigose veikiančias stacionarias viešojo maitinimo įmones. Iš jų vienos kavinės atsakingam asmeniui už nustatytus higienos pažeidimus buvo taikyta piniginė bauda. Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai paplūdimio kavinių veiklą tikrins visą vasarą.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder