Probiotikai gali apsaugoti dantis nuo ėduonies, mano mokslininkai

Probiotikai gali apsaugoti dantis nuo ėduonies, mano mokslininkai

Probiotikų gebėjimas palaikyti burnos sveikatą ir apsaugoti dantis nuo ėduonies yra „žadantis“, nors kol kas vos keli tyrimai gavo aiškių klinikinių rezultatų.

Italijos ir Švedijos mokslininkų atliktą ankstesniųjų tyrimų analizę paskelbė žurnalas „Nutrients“, praneša nutraingredients.com.

Mokslininkai įvertino 23-jų klinikinių tyrimų apie probiotikus ir burnos sveikatą duomenis ir padarė išvadą, kad „probiotikų vartojimas kariesui išvengti pateikė žadančių rezultatų net jei tik nedaug tyrimų gavo aiškius klinikinius rezultatus“.

Mokslininkai ieško įvairių kelių, kaip probiotikai gali padėti burnos sveikatai, siekiant išvengti dantų apnašų sukeliamų ligų kaip kariesas, gingivitas ir periodontitas ar susilpninant blogą burnos kvapą (halitozę).

Daugelis tokių tyrimų susitelkė ties bakterija streptococcus mutants, kuri laikoma pagrindine dantų ligų sukėlėja. S. mutants prikimba prie dantų per dantų apnašas, o tada cukrų verčia rūgštimi, kuri griaužia dantų emalę.

„Dviejuose trečdaliuose atrinktų tyrimų probiotikai parodė gebėjimą sumažinti S. mutants kiekius seilėse ir/ar apnašose nepriklausomai nuo to, kokios probiotikų gentys ar rūšys buvo naudojamos. Tačiau tas poveikis nebuvo tolygus ir greičiausiai trumpalaikis“, rašo apžvalgos autoriai.

Tačiau pastaruoju metu gauta duomenų, kad karieso susidarymą lemia ne tik S. mutants bakterijos. Iš tiesų, besivystant kariesui, kinta ir ant dantų gyvenančių bakterijų populiacija.

Analizė apėmė 23 klinikinius tyrimus, iš kurių keturi laikomi puikios, devyni – geros, o 10 – blogos kokybės. Tyrimams buvo naudojami kelios įvairių probiotikų padermės.

Du iš tyrimų gavo statistiškai reikšmingų skirtumų apie karieso išsivystymą po 15-21 mėnesių, kai buvo vartojami probiotikai.

Tyrėjai daro išvadą, jog tam, kad probiotikai burnos sveikatai duotų galimos naudos, juos turbūt reikėtų naudoti „beveik kasdien“.

Autoriai pastebi, kad visi nuo karieso saugantys produktai (fluoras ir chlorheksidinas) turi būti vartojami dažnai, tad ir probiotikus reikėtų įterpti į tokius kasdien vartojamus produktus kaip dantų pasta.

Mokslininkai probiotikų naudą žmogaus sveiktai ėmė nagrinėti maždaug prieš šimtą metų.

Dabar probiotikai suprantami kaip kuo įvairiausios gerosios bakterijos, mažinančios žalingų (patogeniškų) mikroorganizmų populiaciją žmogaus organizme, kurios gerina savijautą ir stiprina imuninę sistemą. Žodis probiotikas graikų kalba reiškia „gyvenimui“.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder