Prostatos ligos

Prostatos ligos

Man 30 metų. Prieš pusmetį pradėjo kamuoti dažnas šlapinimasis, skausmas pilvo apačioje. Buvau konsultacijoje pas urologą. Ištyrė kraują, šlapimą. Nustatė PSA lygį kraujyje - 2,3. Sakė, kad per aukštas. Mano tėvas jokių problemų dėl prostatos neturi. Įdomu, kas įtakoja PSA lygį, ar tai tiesiog infekcija, ar rimtesnės ligos požymis?

Kai prostatoje yra vėžys, PSA (prostatos specifinio antigeno rodiklis) kiekis kraujyje dažniausiai padidėja. Tačiau aptikus padidėjusį PSA lygį, negalima 100 proc. tvirtinti, kad aptiktas prostatos vėžys, nes PSA didėja ir dėl kitų priežasčių: vyrams senstant, esant prostatos uždegimui, šlapimo takų infekcijai, po prostatos ir šlapimo pūslės chirurginių intervencijų, po kitokio prostatos dirginimo, pavyzdžiui, nuvažiavus didesnį atstumą dviračiu.

Pasitaiko prostatos vėžio atvejų, kai PSA lygis kraujyje išlieka normalus. 50 metų amžiaus vyrų PSA lygis kraujyje yra apie 2,8 nanogramų mililitre kraujo, 70 metų - apie 5,3. Aptikus, kad PSA lygis yra padidėjęs, būtina išsiaiškinti, ar šis padidėjimas yra dėl vėžio. Todėl atliekama prostatos biopsija. PSA normos: iki 40 metų - 1,3 mg/l (arba ng/ml), 41 - 50 metų - iki 2,0 mg/l, 51- 60 - iki 3,0 mg/l, 61 - 70 metų - iki 4,0 mg/l, per 70 metų - iki 4.5 mg/l.

PSA naudojamas prostatos vėžiui diagnozuoti ir sekti jo gydymo eigą. PSA - vienas iš geriausių šiuo metu žinomų vėžio žymenų, kuriuo verta tirti sveikus vyrus, tikintis, kad bus aptiktas prostatos piktybinis susirgimas (tokia atranka ekonomiškai pasiteisina). Šis rodiklis leidžia aptikti ir ankstyvos stadijos vėžį. Radus vėžį kauluose ir nežinant pirminio šaltinio, visada galima ištirti PSA. Įtarus vėžį dar atliekamas histologinis tyrimas, kurio metu su adata paimamas tiriamosios medžiagos (prostatos) gabaliukas ir apžiūrimas mikroskopu. Taip tiksliai diagnozuojamas pirminės ir net ketvirtos stadijos prostatos vėžys. Po efektyvaus prostatos vėžio gydymo PSA lygis sumažėja iki skaičių, artimų 0. Toks PSA turi išlikti visą likusį gyvenimą. Jei jis padidėja, tai reiškia, kad liga atsinaujina.

Pašalinus prostatą, PSA lygis sumažėja iki labai žemo rodiklio - mažesnio nei 0,2 mg/l. Po spindulinio prostatos vėžio gydymo PSA mažėja lėčiau nei po operacijos. Lietuvoje visiems vyrams, nuo 50 iki 75 metų amžiaus, PSA tyrimai pagal numatytą programą atliekami nemokamai. Jei PSA rodiklis padidėjęs, reikia lankytis pas urologą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder