Reformuotų ligoninių medikai gyvybes gelbsti savo iniciatyva

Reformuotų ligoninių medikai gyvybes gelbsti savo iniciatyva

Gargždų ligoninė, negaunanti finansavimo už sudėtingesnes chirurgijos bei reanimacijos paslaugas, pacientus, kurių gyvybė pakibusi ant plauko, gelbsti savo iniciatyva ir savivaldybės lėšomis. Jei ne jie, keleto gyvybių medikai nebūtų spėję išgelbėti. Tačiau visiškai nežinia, ar tokios pagalbos pacientai sulauks po Naujųjų metų.

Įgyvendinant Vyriausybės patvirtintą Sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo trečiojo etapo programą, nuo balandžio 1-osios Gargždų ligoninėje, kaip ir dar devyniose Lietuvos rajonų ligoninėse, nebefinansuojamos reanimacijos II (sudėtingesnio lygio, kai paciento būklė stabilizuojama visiškai) bei chirurgijos paslaugos. Net dėl apendicito ar tulžies pūslės akmenligės pacientai gabenami į Klaipėdą.

Tačiau reanimatologai Gargždų ligoninėje dar dirba, nors už jų suteiktas reanimacijos II paslaugas ligonių kasos moka 10 kartų mažiau nei didžiosioms ligoninėms. Pastarosiose tokia reanimacija, kurios metu visiškai stabilizuojama pacientų būklė, įkainota beveik 3 tūkst. litų, o Gargždų ligoninė už tą patį darbą gauna tik apie 300 litų.

"Ne kartą prisiėjo gaivinti žmones, nes reanimobilis ne visada laiku atvažiuoja, tad gydytojus reanimatologus mes dar laikome. Nežinia, kaip bus toliau - jei krisime giliai į balą, šių paslaugų atsisakysime", - pasakojo Gargždų ligoninės vyriausioji gydytoja Alma Grikšienė. Vadovė pasidžiaugė, jog kol kas išlaikyti šią paslaugą padeda Klaipėdos rajono savivaldybė - tam ji yra skyrusi 130 tūkst. litų paramą.

Tiek ligoninės gydytojai, tiek joje gulintys pacientai jaučiasi saugesni, kai ligoninėje budi specialistas, bet kada galintis suteikti kvalifikuotą skubiąją pagalbą.

"Jei savivaldybė neberemtų, reanimatologus tektų atleisti. Kol kas juos laikome tik pacientų labui", - sakė A. Grikšienė.

Vis dar gelbsti gyvybes

Kad reanimacijos ir intensyviosios terapijos paslauga Gargžduose reikalinga, įrodė neseni įvykiai.

Vasaros pabaigoje artimieji į Gargždų ligoninę atvežė širšės sukąstą moterį, kuriai jau buvo išsivystęs anafilaksinis šokas. Laukti nebuvo galima. Moteriai buvo suteikta skubi kvalifikuota reanimacijos pagalba ir jos gyvybė buvo išgelbėta.

Prieš mėnesį į ligoninę atvežtas komos ištiktas dvejų metų berniukas, kurį trenkė elektra, kai šis į rozetę įkišo metalinį daiktą.

"Iki Klaipėdos nebūtų spėję nuvežti, - pasakojo A. Grikšienė. - Berniuką atgaivino mūsų reanimatologas. Reanimobilis iš Klaipėdos atvažiavo po trijų valandų, nes buvo iškviestas į kitas vietas ir nespėjo", - pasakojo ligoninės vadovė.

Turi išlikti

Po balandžio 1-osios, panaikinus Gargžduose chirurgijos ir reanimacijos skyrius, Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) greitosios medicinos pagalbos brigados per mėnesį sulaukia 20-40 iškvietimų daugiau nei iki tol. Nors šiuos srautus aptarnauti greitoji pajėgia, tačiau šiek tiek rizikuojama, kai tenka gabenti labai sunkios būklės žmogų.

PSPC vyriausiojo gydytojo Petro Serapino teigimu, iki tol per metus greitoji perveždavo 7-8 tūkst. pacientų, o prieš 7-10 metų - 10-12 tūkst.: vis daugiau pacientų savo transportu atveža jų artimieji.

"Dėl šių ar kitų su reforma nesusijusių priežasčių per pastaruosius 7-10 metų iškvietimų yra sumažėję trečdaliu", - palygino P. Serapinas.

Tačiau PSPC vadovas įsitikinęs, kad minimalios reanimacijos paslaugos - padidinus jų įkainį - Gargždų ligoninėje turėtų išlikti - tiems atvejams, kai reikia skubiai stabilizuoti paciento būklę.

"Yra rizikinga vežti sunkų ligonį didesnį atstumą, tuolab prižiūrint vienam felčeriui. Per mėnesį keli atvejai būna sunkūs ir labai sunkūs, todėl rizikuojame", - sakė jis.

Anot jo, nelikus rajono ligoninėje reanimatologų, budinčiam vidaus ligų gydytojui ir greitosios medikams bus sunku, nes jie neturi intensyviajai terapijai reikalingos įrangos nei kompetencijos.


"Reanimacijos paslaugos išlaikymas situaciją tik pagerintų, tačiau iš skiriamo minimumo ji neišsilaikys", - sakė P. Serapinas.

Koks efektas?

Reformuotų ligoninių, kurių Vakarų Lietuvoje - dvi: Gargždų bei Šilalės, vadovai jaučiasi nuskriausti - reformos vėjelis nupūtė jų kurtos paslaugų sistemos statinį, tačiau nesugebėjo išjudinti didžiųjų ligoninių kompleksų.

Be to, anot A. Grikšienės, jie nemato jokio šios restruktūrizacijos efekto: paslaugos, kurias panaikino rajonuose, vis tiek suteikiamos, tik aukštesnio lygio įstaigoje, kur įkainiai yra daug didesni. Taigi ta pati paslauga valstybei kainuoja brangiau.

Pablogėjo ir paslaugų prieinamumas: "Pavyzdžiui, iš Endriejavo atvykti iki Gargždų paprasčiau ir greičiau, nei nuvažiuoti į Klaipėdą. Nepatogu ir pacientams, pasunkėjo ir jų lankymas ligoninėje".

Paklausta, ar yra bent vienas teigiamas įvykdytos restruktūrizacijos aspektas, A. Grikšienės sakė jų kol kas neįžvelgianti.

"Nebent kad gaunama aukštesnio lygio paslauga. Nors tai diskutuotina, nes yra gydytojų, kurie dirba ir rajone, ir mieste. Abejoju, ar dirbdami mieste jie tampa protingesni", - ironizavo vyriausioji gydytoja.

Kreipėsi į valdžią

Sunkumai, su kuriais susiduria rajonų gyventojai po ligoninių restruktūrizacijos, medikų pastebėjimu, domina tik tų rajonų medikus - nuo pat naujos tvarkos įsigaliojimo, - sakė A. Grikšienė, - restruktūrizacijos padariniais nepasidomėjo joks už sveikatos apsaugą atsakingas valdžios atstovas.

Maža to, iš vieno atsakingo asmens lūpų tekę išgirsti "raminimų", esą viskas yra labai gerai, o visais laikais būna problemų ir žmonės miršta, todėl esą reforma niekuo dėta.

Lapkričio 3 reformos paveiktų ligoninių vadovai bei rajonų merai raštu kreipėsi į aukščiausias institucijas, prašydami, kad toms įstaigoms, kurios turi licencijas, reikiamą darbuotojų skaičių, medicininę įrangą, toliau būtų finansuojamos 2-ojo lygio reanimacijos paslaugos arba, jei suteikta reanimacijos paslauga atitinka 2-ojo lygio reanimacijos apimtį, padidinti įkainį iki 2-2,5 tūkst. litų.

Žymaus eilių pailgėjimo nėra

Ramūnas VAINA, Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojas
Mes vadovaujamės Vyriausybės nutarimu, pagal kurį ligoninės suskirstytos į tam tikrus lygius. Gargždų ligoninė yra rajono lygio ligoninė ir turi teikti numatytas paslaugas. O jei teikia papildomai - jų mes negalime apmokėti. Tiesa, kad pacientams patogiau gauti paslaugas vietoje, bet Gargždai yra gana arti Klaipėdos ir kartais Klaipėdoje greitosios automobilis ilgau užtrunka kamščiuose nei veždamas ligonį iš Gargždų. Atsižvelgus į padidėjusius pacientų srautus, nuo liepos 1-osios buvo padidintas greitosios finansavimas. Klaipėdos ligoninėse eilių dėl pilvo operacijų žymaus pailgėjimo nepastebėjome.

"Įkainis jau padidintas"

Nora RIBOKIENĖ, sveikatos apsaugos viceministrė
Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad Sveikatos apsaugos ministerija vadovaujasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2009 m. gruodžio 7 d. nutarimu Nr. 1654 patvirtinta Sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo trečiojo etapo programa, kuri leidžia įstaigoms, dalyvaujančioms Rytų ir Pietryčių Kardiologijos programoje, toliau teikti reanimacijos II paslaugas, jeigu jos turi tam reikalingą įrangą ir specialistus. Savo ruožtu Sveikatos apsaugos ministerija jau yra žengusi finansavimo gerinimo linkme - pakeistas reanimacijos reikalavimų aprašas ir reanimacijos I-2 paslaugų įkainis jau padidintas 4 kartus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder