Saulės spindulių trūkumas didina kai kurios rūšies vėžio riziką

Saulės spindulių trūkumas didina kai kurios rūšies vėžio riziką

Medikai įrodė - saulės spindulių trūkumas didina krūties, žarnyno ir prostatos vėžio riziką. Neatsitiktinai šiomis ligomis daugiausia sergama šalto klimato regionuose, kur saulėtų dienų skaičius yra mažas. Saulės šviesa - svarbiausia gyvybės prielaida, ultravioletiniai spinduliai suaktyvina imunitetą, gerina medžiagų apykaitą, tonizuoja ir didina darbingumą. Saulės spinduliai skatina hemoglobino gamybą ir yra būtini, kad organizmas galėtų pasisavinti kalcį.

Seniau pagrindiniu vitaminu, padedančiu įveikti peršalimą, buvo laikomas vitaminas C, bet dabar paaiškėjo, kad priešintis virusams ir bakterijoms padeda vitaminas D. O pagrindinis jo šaltinis - saulės vonios. Vitaminas D taip pat padeda kovoti su depresija, stiprina kaulus ir raumenis. UV spinduliai gerai veikia odą.

Tyrimai rodo, kad jie spartina odos atsinaujinimą, ją valo, „džiovina“ jaunatvinius spuogus ir šalina priežastis, dėl kurių jie atsiranda. Yra duomenų, kad ultravioletiniai spinduliai neleidžia išsivystyti neišgydomoms odos ligoms, tokioms, kaip žvynelinė. Ir galiausiai saulė palankiai veikia reprodukcines galias - moterims didina hormono estrogeno gamybą, o vyrams - testosterono. Svarbu patikslinti, kad spinduliai naudingi tik juos teisingai dozuojant.

Todėl reikia griežtai laikytis tam tikrų saugumo taisyklių. Priešingu atveju buvimas paplūdimyje gali sukelti rimtų problemų.

Pernelyg ilgai deginantis silpnėja imunitetas - neatsitiktinai bronzinių paplūdimio gyventojų lūpos nusėtos pūsleline, o balsas gergždžia dėl nesibaigiančių persišaldymų. Damos, grįžtančios iš kurortų, paprastai atrodo vyresnės - mokslininkai mano, kad odos senėjimą 70 proc. sukelia būtent saulės spindulių perteklius. Juk dažniausiai raukšlių tinklelis atsiranda tose kūno vietose, kurių neapsaugo drabužiai.

Bet didžiausia bėda, kuria jus gali „apdovanoti“ saulė - melanoma (odos vėžys). Sergamumas melanoma kasmet padidėja 5 proc., odos vėžys - antroji pagal dažnumą po krūties vėžio moterų onkologinė liga.

Gydytojai įspėja - suserga tie žmonės, kurie nepaskaičiuoja, kokia yra saugi saulės dozė. Kiekvienam ji individuali. Nepavojinga saulės spindulių dozė - tai buvimo saulėje laikas, po kurio oda lengvai parausta. Tokia reakcija yra organizmo signalas - laikas į šešėlį! Jeigu tuo metu neišeisite iš paplūdimio, galite nudegti ir melanomos išsivystymo rizika smarkiai padidės.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Būkime sveiki"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder