Seimūnė susirūpino Cezario pjūvio operacijų "epidemija"

Seimūnė susirūpino Cezario pjūvio operacijų "epidemija"

Kas penktas vaikas Lietuvoje ateina į šį pasaulį Cezario operacijos metu. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, Cezario pjūvio operacijų neturėtų būti daugiau nei 15 proc. Šalyse, kurios garsėja ypatingai gerais akušerinės pagalbos rodikliais (Skandinavijos šalys, Airija ir kt.), Cezario pjūvio operacijų skaičius nedidėja. Tuo tarpu Lietuva jau pasiekė "epidemijos" lygį, teigia Seimo narė Agnė Zuokienė.

Anot jos, dar prieš dešimt metų operacijos prireikdavo tik kas 10 gimdyvei. Pastaruoju metu vis daugiau moterų mano, kad nėra saugesnio būdo gimdyti, kaip tik Cezario pjūvis. Galbūt apsidrausdami nuo galimų nesėkmių, ar tiesiog nusileisdami gimdyvių norui darytis operaciją gydytojai "prirašo" tam reikalingų indikacijų.

Pasak seimūnės, Nors Cezario pjūvio operacijų mastas pavojingai sparčiai auga, Lietuvoje delsiama rengti vieningo Cezario pjūvio operacijų indikacijų sąrašą. Dar nė vienas gydytojas nebuvo nubaustas dėl be reikalo atliktos Cezario pjūvio operacijos.

"Labai tikėjau, jog po pirmojo mano gimdymo, kuris dėl komplikacijų baigėsi Cezario pjūviu, antrą kartą man pavyks pagimdyti pačiai, tačiau ir antrą, ir trečią kartą nepasisekė. Tai vertinu kaip vieną didžiausių savo, kaip moters, nesėkmių. Žinau, jog daugelyje šalių gydytojai skatinami finansiškai, jei moterims, kurių pirmasis gimdymas baigėsi skubia Cezario operacija, antrą kartą padeda pagimdyti natūraliai", – sako trijų vaikų mama ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė A. Zuokienė.

Pasak jos, Ligonių kasos apmoka 1947,42 lito už kiekvieną atliktą Cezario operaciją, o "Sodra" dėl sudėtingo gimdymo motinystės pašalpą moka 14 kalendorinių dienų ilgiau, nei gimdžiusioms natūraliai. Valstybinė ligonių kasa už Cezario operacijas pernai sumokėjo 13,8 mln. Lt. Jei moterys, kurioms ši operacija nebuvo būtina, būtų gimdžiusios natūraliai, būtų sutaupyti 2 mln. litų.

"Šiais metais Cezario operacijų skaičiai dar didėjo, ir ne tik perinataliniuose centruose, bet ir rajono ligoninėse. Nors tokios operacijos turėtų būti išskirtinai sveikatos ir gyvybės gelbėjimo klausimas, vis daugiau gimdyvių sąmoningai pasirenka būtent tokį gimdymo būdą, nors nėra nei vienos priežasties, išskyrus moters užgaidą, pavyzdžiui: pasirenkama konkreti astrologo rekomenduota gimdymo data, moterys bijo, "nenori kankintis" ir pan.

Kai "Cezaris" jau tampa madingu, nepaprastai svarbu šviesti ir formuoti visuomenės nuomonę propaguojant natūralų gimdymą, svarstyti Cezario pjūvio operacijos apmokestinimą, kai nėra medicininių indikacijų, tačiau gimdyvė kategoriškai to reikalauja, ir kuo skubiau nacionaliniu mastu parengti vieningą Cezario pjūvio operacijų indikacijų sąrašą", - teigia parlamentarė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder