Silantai gali išgelbėti dantis nuo ėduonies

Silantai gali išgelbėti dantis nuo ėduonies

Tėvams

Tyrimai rodo, kad kone visų Lietuvos šešiamečių dantukai yra pažeisti ėduonies, tačiau šio dantų "pabaisiuko" ateityje galima būtų išvengti arba bent jau gerokai sumažinti jo atsiradimo tikimybę apsaugojus dantukus silantais.

Mokslininkai teigia, kad laiku padengus vaikų dantis silantais, net ir praėjus 8 metams po procedūros, karieso atsiradimo tikimybė sumažėja 80-90 proc.

Tiesa, uostamiestyje dirbantis odontologas Romas Abunevičius sako, kad silantavimo procedūrą gali tekti ir kartoti, jei silantas nukrenta. Kada procedūrą gali tekti pakartoti, anot jo, sunku pasakyti, nes silantas kiekvienam išsilaiko skirtingą laiką.

Šiuo metu Lietuvoje 6-14 metų vaikų nesugedę nuolatiniai dantys silantuojami nemokamai - dantų dengimo silantais programa yra finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.

Pasak odontologų, silantavimo procedūra yra neskausminga ir trunka tik 5-10 minučių. Jos metu dantų paviršius nuvalomas, apdorojamas specialiu skysčiu ir padengiamas silantu, kuris sudaro mechaninį barjerą tarp dantų emalio ir jį žalojančio apnašo.

Dantis hermetizuojantis silantas yra plastiškas skystis, užliejantis gilias vageles ir sukietėjantis šviesoje.

Klaipėdoje nemokamos vaikų dantų silantavimo paslaugos teikiamos visose pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Remiantis tyrimais, Lietuvoje net 68 proc. trimečių vaikų dantų jau yra pažeisti ėduonies. Deja, pieniniams dantukas dėl jų anatominės prigimties - nėra gilių vagelių ir gumburėlių - silantavimo procedūra paprastai netaikoma. Pasak odontologų, reikėtų tiesiog griežčiau rūpintis tinkama mažųjų burnos higiena.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) Sveikatos paslaugų planavimo ir analizės skyriaus vedėja Romualda Gylienė teigė, kad šių paslaugų skaičiaus nėra ribojamas ir kompensuojamas visiems 6-14 metų vaikams.

Beje, sako R. Gylienė, vasarą norinčiųjų silantuoti dantis stipriai sumažėja, o didžiausi vaikų srautai odontologus užplūsta antroje rugsėjo pusėje.

Klaipėdos TLK duomenimis, šių metų balandį Klaipėdos ir Tauragės apskrityse dantys silantuoti 886 vaikams, o liepą - tik 167.

Aistė VALIAUSKAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder