Sveikata - mūsų pačių rankose

Sveikata - mūsų pačių rankose

Artėjant medikų profesinei šventei, kuri minima balandžio 27 dieną, pakalbinome Klaipėdos miesto savivaldybės ilgametę Sveikatos apsaugos skyriaus vedėją Janiną ASADAUSKIENĘ.

Ar klaipėdiečiai pakankamai rūpinasi savo sveikata?

Sveikata - tai fizinė, dvasinė ir socialinė gerovė, o ne tik ligos ar negalios nebuvimas. Daugelis žino, kad sveikatą lemia trys pagrindiniai veiksniai - fizinis aktyvumas, mityba, sveikas gyvenimo būdas, atsisakant žalingų įpročių. Tačiau ar pakankamai rūpinamės savo sveikata? Teigiama, jog 80 proc. širdies ir kraujagyslių ligų, 90 proc. II tipo cukrinio diabeto, 30 proc. onkologinių ligų priežastys yra netinkamas gyvenimo būdas.

Išties galėtume labiau rūpintis savo sveikata ne tada, kada susergame, o visą laiką. Sveikatos profilaktikai neskiriame pakankamai dėmesio - tai rodo 2006-2010 metų duomenys, vertinant valstybinių profilaktinių programų (vaikų dantų silantavimo, profilaktinių patikrinimų dėl gimdos kaklelio, krūties, priešinės liaukos vėžio) vykdymą Klaipėdos mieste. Lyginant su kitais miestais, šie rodikliai nėra patys aukščiausi. Tačiau bendrai imant, klaipėdiečių sveikatos rodikliai nėra blogi, mažėja mirtingumas, ilgėja vidutinė gyvenimo trukmė.

Ar uostamiestyje netrūksta gydytojų?

Jau dabar trūksta, o ateityje gydytojų, ypač bendrosios praktikos, pasigesime dar labiau. Jauni gydytojai atvažiuoja dirbti į ligonines, tačiau darbą pirminės sveikatos priežiūros centruose renkasi tik vienetai.

Šeimos gydytojų vidutinis amžius - ant pensinio amžiaus ribos, tad daugelis įstaigų intensyviai ieško jaunų šeimos gydytojų pamainos. Klaipėdoje trūksta psichiatrų, ypač dirbančių su priklausomybės ligomis sergančiais pacientais, taip pat galėtų būti daugiau kai kurių kitų retesnių specialybių gydytojų, prie kurių durų susidaro nemažos pacientų eilės.

Klaipėdiečiai yra pamėgę gydytis privačiuose medicinos centruose - 43,2 proc. gyventojų renkasi juose teikiamas paslaugas - gerokai daugiau negu vidutiniškai Lietuvoje. Tai rodo, jog žmonės nori kuo prieinamesnės medicininės pagalbos, renkasi šeimos gydytojus arčiau namų, nes visuomenė sensta ir šių paslaugų dažniausiai prireikia vyresniems žmonėms.

Artėja medikų profesinė šventė. Klaipėdos miesto savivaldybė vienintelė šalyje išlaikė tradiciją šia proga pagerbti medikus, kasmet sukviesdama juos į vieną būrį šventiškoje aplinkoje.

Medikų diena oficialiai šalyje švenčiama nuo 2004 metų. Klaipėdos miesto savivaldybė kartu su tuometine apskrities gydytojų tarnyba ėmėsi iniciatyvos šventiškai paminėti medikų profesinę dieną. Medikus kasmet kviečiame vis į kitą įstaigą, siekdami juos supažindinti su miesto bendruomenės dalimi - kitų sričių įstaigomis. Šventės vyko Etnokultūros centre, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, Klaipėdos universitete, kitose įstaigose, o šiemet pakviesime medikus į Klaipėdos valstybinę kolegiją. Džiaugiamės, kad prie šios šventės organizavimo ir populiarinimo jau kelerius metus prisideda "Vakarų ekspreso" redakcija, surengdama "Nuoširdžiausio mediko rinkimus" ir apdovanodama nugalėtojus.

Ko palinkėtumėte kolegoms medikams profesinės šventės proga?

Žinoma, pirmiausia geros sveikatos. Palinkėčiau saugoti ir savo reputaciją, nes tai - didelis turtas. Taip pat nevengti didelių sunkumų - juk už jų slypi didelės galimybės. Tiek medikams, tiek pacientams palinkėčiau labiau pasitikėti, pasistengti suprasti vienas kitą ir rasti bendrą kalbą vardan to vieno tikslo - sveikatos išsaugojimo.

Kalbėjosi Jolanta BENIUŠYTĖ

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder