Tuberkuliozė - klastinga liga

Tuberkuliozė - klastinga liga

Jau 100 metų Pasaulinė tuberkuliozės diena minima kiekvieną kovo 24–ąją dieną. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai sako, kad nors tuberkuliozė – klastinga liga, tačiau užbėgti jai už akių galima – svarbu neužmiršti profilaktiškai pasitikrinti, ar nesergate tuberkulioze.

Remiantis Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro atlikta visuomenės sveikatos 2009 metų stebėsenos ataskaita, Klaipėdos mieste tuberkuliozė išlieka aktuali sergamumo problema. Tuberkuliozė yra plačiai paplitusi infekcinė liga pasaulyje. Jos plitimo priežastys stipriai susijusios su socialine ir ekonomine situacija. Kuo prastesnės socialinė bei ekonominė situacija, tuo daugiau gali atsirasti sergančiųjų tuberkulioze. Užsikrėtus žmogaus imunodeficito virusu taip pat padidėja rizika susirgti tuberkulioze.

Lietuvoje pagrindinis ligos sukėlėjas yra tuberkuliozės mikobakterijos (lot. Mycobacteria tuberculosis), kurios sergančio žmogaus yra perduodamos per orą. Sergančiajam kosint, čiaudėjant ar net kalbant į aplinką yra išskiriami tuberkuliozė sukėlėjai. Šalia esančiam asmeniui pakanka įkvėpti labai nedidelį kiekį tuberkuliozės mikobakterijų, kurios, patekusios į sveiko žmogaus plaučius, pradeda daugintis.

Simptomai sergant tuberkulioze yra progresuojantis silpnumas, kosulys bei skrepliavimas, gali būti nedidelis karščiavimas iki 37,5 temperatūros, svorio sumažėjimas dėl pablogėjusio apetito, naktinis prakaitavimas.

Tuberkuliozės gydymas turi būti pradėtas anksti, skiriama tinkamų preparatų derinių tinkamomis dozėmis. Dažniausiai gydymas trunka ne trumpiau kaip 6 mėn. Labai svarbu, kad besigydantis sergantysis nenustotų vartoti vaistų ir tada kai simptomai dingsta. Vaistų vartojimo nutraukimas anksčiau laiko yra dažnai pasitaikanti klaida.

Labai svarbu jog sergantis TB griežtai laikytųsi higienos reikalavimų – nespjaudytų ant žemės, kosėdamas ar skrepliuodamas užsidengtų burną nosine ar servetėle, kalbant laikytųsi atokiau nuo kito žmogaus.

Ligonis turi turėti atskirą lovą (statomą 1,5 m atstumu nuo sienos ar kitos lovos), kabyklą drabužiams, atskirus indus, rūbus, patalynę, rankšluosčius, asmens higienos priemones. Šie daiktai turi būti laikomi atskirai.

Laikinai reikėtų atsisakyti kilimų, minkštų baldų, kitų sunkiai valomų bei plaunamų daiktų.

Reikėtų nesinaudoti bendrais indais, patalyne, rankšluosčiais, rūbais. Ligonio daiktus bei jo aplinką reikia dezinfekuoti bei gerai vėdinti kambarius.

Norintiems pasitikrinti dėl tuberkuliozės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder