Vaikų sergamumas psichikos sutrikimais nemažėja

Vaikų sergamumas psichikos sutrikimais nemažėja

Medikai teigia, jog vaikų sergamumas ir ligotumas psichikos ligomis bei elgesio sutrikimų nemažėja. Lietuvoje pagrindinė vaikų neįgalumo priežastis yra psichikos bei elgesio sutrikimai, nervų sistemos ir jutimo organų ligos.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos duomenimis, berniukų, kuriems pirmą kartą nustatytas neįgalumas dėl psichikos ir elgesio sutrikimų 2008 m. buvo 511, mergaičių - 255, 2009 m. berniukų skaičius siekė 539, mergaičių - 300, o 2010 m. atitinkamai 439 ir 255.

"Matyti, kad vaikų sergamumas psichikos sutrikimais nemažėja, o užsienio šalių patirtis bei moksliniai tyrimai rodo, kad bendradarbiavimas ir veiksmų koordinavimas tarp tarnybų dažnai būna nepakankamas. Dėl to nukenčia pacientai, negaudami profesionalios pagalbos, kai ji yra reikalinga. Buvo atlikta žmogiškųjų išteklių analizė apie pirminės psichikos sveikatos paslaugas vaikams ir šių paslaugų prieinamumą psichikos sveikatos centruose (PSC) bei vaiko raidos centruose. Analizė atskleidė, kad pagal šių paslaugų prieinamumą regionuose yra nemažai skirtumų", - sakė dr. Laura Narkauskaitė, Higienos instituto Visuomenės sveikatos tyrimų skyriaus vadovė.

Trūksta specialistų

Pasak dr. L. Narkauskaitės, tyrimo rezultatai parodė, kad sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą tėvai, kurie ir buvo šio tyrimo respondentais, vertino gerai, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos (miestas ar rajonas). Gydytojus psichiatrus ir kitus psichikos sveikatos centrų specialistus bei jų darbo kokybę respondentai vertino taip pat palankiai. Tačiau tyrimo metu nustatyti specialistų skaičiaus ir krūvių netolygumai įvairiuose šalies regionuose, o kai kur net nėra atitinkamų specialistų, pavyzdžiui, psichologų. "Reikėtų sudaryti vaikų ir paauglių psichikos sveikatos priežiūros komandas psichikos sveikatos centruose, kuriuose trūksta specialistų - vaikų psichiatro, medicinos psichologo, psichikos sveikatos slaugytojo ar socialinio darbuotojo bei gerinti įvairių tarnybų - socialinių, švietimo ir kitų bendradarbiavimą. Tėvų švietimas apie vaikų psichopatologijas ir sveikatos priežiūros prieinamumą, tiesioginis kontaktas tarp psichikos sveikatos gydytojų, šeimos gydytojų ir mokyklų žymiai pagerintų sveikatos priežiūros paslaugas vaikams", - įsitikinusi dr. L. Narkauskaitė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder