Vaistas nuo miego sutrikimų –  šaldiklyje

Vaistas nuo miego sutrikimų – šaldiklyje

„Nemiga yra tuomet, kai sunku užmigti, dažniau pabundama naktį ar atsibundama anksti ryte ir nebeužmiegama. Jei minėti požymiai kartojasi daugiau nei 3 kartus per savaitę, miegama mažiau nei po 6 valandas ir visa tai tęsiasi ilgiau nei mėnesį tai galima laikyti nemiga. Galų gale tai atsilieps gyvenimo bei darbo kokybei“, - sako Raminta Masaitienė, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Miego sutrikimų laboratorijos gydytoja.

Sveiko darbingumo amžiaus žmogaus vidutinė miego trukmė per parą turėtų būti 7-8 valandos. Jeigu žmogus ilgesnį laiką miega mažiau nei keturias arba daugiau nei devynias su puse valandos, tai gali turėti reikšmingą įtaka sveikatai ir net gi mirtingumui. Miego sutrikimai žalinga įtaka jau vejasi rūkymą.

Mokslininkas iš JAV Timothy Ferriss teigia, kad raktas į saldų ir kokybišką miegą – nemokamas ir surandamas kiekvienuose namuose. Neseniai Lietuvos knygynuose pasirodžiusioje garsaus gyvenimo būdo mokytojo Timothy Ferriss knygoje „4 valandos kūnui“ autorius teigia radęs keletą paprastų, pigių ir efektyvių būdų kovai su prastu miegu. Jis pats pasitelkęs įvairius prietaisus sekė savo miego ritmą, fiksavo kūno judesius, matavo gliukozės kiekį kraujyje.

Vienas iš patarimų – valandą prieš einant miegoti išsimaudyti labai šaltoje vonioje. Užteks tik 10 minučių. Naujokams patariama pradžioje panardinti tik apatinę kūno dalį. Po kurio laiko išbūti vandenyje penkias minutes panardinus ir viršutinę dalį, o rankas laikyti virš vandens. T. Ferriss išvada: ledukų vonia – leidžia kūnui atsipalaiduoti ir „pasiimti“ iš miego viską, ką įmanoma.

Atlikęs įvairiausius eksperimentus T. Ferriss rekomenduoja miegoti 19–20 laipsnių kambario temperatūroje. Tris valandas prieš einant miegoti valgyti maistą, kurio sudėtyje yra daugiausia baltymų ir riebalų. Pavyzdžiui, suvalgius keturis ar daugiau kiaušinių knygos autoriui paspartėjo užmigimo greitis nei valgant liesesnį ar mažiau riebų maistą.

T. Ferriss išskiria ir pačią tinkamiausią miegojimo pozą – tai pusiau militaristinė šliaužimo padėtis. Tai reiškia, kad reikia atsigulti ant krūtinės, galvą padėti ant pagalvės ir pasukti ją į dešinę. Abi rankos turi būti prigludusios prie šonų, delnais į viršų. Paslinkti dešinę ranką į viršų, kol dešinė alkūnė bus sulenkta 90 laipsnių kampu, o ranka bus šalia galvos. Dešinės kojos kelį paslinkti nuo savęs į tą pačią pusę, kol koja bus sulenkta apytiksliai 90 laipsnių kampu.

O ką daryti, jeigu išmiegojęs 8–10 valandų jaučiatės pavargęs? Knygos autorius tikina, jog šios savijautos kaltininkas – mažas cukraus kiekis kraujyje. Tokiu atveju rekomenduojama labai lengva užkanda prieš miegą, pavyzdžiui, du šaukštai ekologiškų migdolų sviesto, užtepto ant salierų stiebų.

Be patarimų, kaip pagerinti miego kokybę, greitų pokyčių vadove „4 valandos kūnui“ T. Ferriss, atlikęs šimtus eksperimentų, pateikia praktinius patarimus, kaip atsikratyti antsvorio, padidinti savo ištvermę, pagerinti seksualinį gyvenimą, patobulinti plaukimo įgūdžius ar panaikinti traumas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder