Žiemą nepriaugti svorio sunkiau

Žiemą nepriaugti svorio sunkiau

Per šventes mėgaujantis lietuviškos virtuvės skanumynais vos per keletą dienų nesunku priaugti ir papildomų kilogramų, o numesti juos gali nepakakti ir kelių savaičių. Be to, apetitas nemažėja ir po švenčių, nes už lango - šalta žiema ir natūraliai norisi sotesnio maisto.

Apie tai, kaip šaltuoju metų laiku nepriaugti papildomo svorio, kalbamės su gydytoja dietologe Žana ANTONOVA.

Kokiais sveikatos sutrikimais žmonės skundžiasi po ilgų švenčių?

Dažniausia problema yra virškinimo sutrikimai. Dėl didelio maisto kiekio sulėtėjęs virškinimas sukelia sunkumo jausmą, jaučiamas energijos trūkumas, mieguistumas. Todėl mažiau judame, neišnaudojame visų su maistu gautų kalorijų ir ima augti svoris.

Ar tiesa, kad žmogaus organizmas žiemą linkęs kaupti "atsargas"?

Išties žiemą organizmo medžiagų apykaita sulėtėja, nes daug energijos išeikvojama termoreguliacijos procesui. Žiemą daugiau miegame, mažiau judame, ir tai taip pat turi įtakos svoriui didėti.

Kai šalta, daugeliui norisi riebesnio, sotesnio maisto. Šiuo metu - mažesnis šviežių daržovių ir vaisių pasirinkimas. Žinoma, parduotuvėse jų yra, tačiau vitaminų ir mineralų juose nėra tiek pat, kiek vasarą. Patartina maistui rinktis mūsų šalyje užaugintas daržoves bei vaisius. Nebūtinai kaskart gaminti toli užaugintų agurkų ir pomidorų salotas, gal geriau pasirinkti raugintus kopūstus ar burokėlius.

Daug kas sako, jog svorį numesti padeda paprasta taisyklė - reikia tiesiog nieko nevalgyti po 18 valandos. Ar tai veiksminga?

Tai tik dar vienas mitas. Ši taisyklė nebent tiktų tiems, kurie eina miegoti 20-21 valandą. Esmė yra ta, jog vakarienę reikia suvalgyti likus 2-3 valandoms iki miego. Ir valgyti lengvai virškinamą maistą nedideliais kiekiais. Sočiausi per dieną turi būti pusryčiai ir pietūs, kuomet yra aktyvesnė organizmo medžiagų apykaita.

Kaip valgyti tai, kas skanu, nepriaugti svorio ir džiaugtis puikia savijauta?

Tiek kasdien, tiek ir per šventes reikėtų stengtis laikytis dienos režimo. Deja, tai ne visada pavyksta. Todėl patartina paprasčiausiai neskubėti valgant maistą. Leiskite sau pasimėgauti patiekalais ir valgykite juos lėtai. Lėtai valgant palaipsniui ateina sotumo jausmas, tad galiausiai suvalgome mažiau maisto. O valgant paskubomis, lengvai galima ir persivalgyti.

Taip pat labai svarbu yra vartoti daug skysčių, kurie palengvina virškinimą bei gerina medžiagų apykaitą. Stenkimės planuoti, kokius patiekalus gaminsime pusryčiams, pietums ir vakarienei. Verčiau rinktis nekaloringus, lengvai virškinamus ir kiek įmanoma labiau tarpusavyje derančius produktus, vengti riebalų pertekliaus.

Galima sveikai ir skaniai maitintis, tik reikia netingėti paieškoti mažiau kaloringų patiekalų. Pavyzdžiui, aliejų ar majonezą galima pakeisti nekaloringais padažais iš garstyčių bei medaus ar prieskonių, cukrų - natūraliais saldikliais.

O ką daryti, kuomet svarstyklės ima rodyti, jog svoris padidėjo?

Priaugus vieną kitą kilogramą, patartina rinktis lengvesnį maistą, gerti virškinti padedančias žolelių arbatas ir įvairių skysčių, nevalgyti likus mažiau kaip 2-3 valandoms iki miego. Ne mažiau svarbu yra judėti - net ir per šventes. Nes kiek suvartojame kalorijų - tiek jų turime ir išeikvoti.

O gal yra "stebuklingų" dietų?

Dietos yra veiksmingos tol, kol jų laikomasi. O kai žmogus vėl grįžta prie senų įpročių, numesti kilogramai grįžta su kaupu. Svarbiausia išmokti taisyklingai valgyti, ir tai tikrai nėra sunku.

Savo pacientams stengiamės parodyti paprastus dalykus, kokio dienos režimo laikytis, kaip ir kada valgyti. Valgyti galima ir įvairiai, ir skaniai, tačiau nekenkiant savo dailioms kūno linijoms.

Kartais pacientės pasako, kad anksčiau bijojo kreiptis į gydytoją dietologą vien dėl to, kad nereikėtų laikytis kažkokių išskirtinių dietų. Mano, prirašys man jūros gėrybių dietą, tai tikrai negalėsiu sau leisti tokių produktų pirkti. Tuo tarpu pats svarbiausias dalykas yra paties žmogaus nusiteikimas, didelis ryžtas atsikratyti jį kamuojančio antsvorio, dėl kurio yra rizika susirgti įvairiomis ligomis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder