Žmones žudo ir vėžys, ir politikai

Žmones žudo ir vėžys, ir politikai

Onkologiniai ligoniai Lietuvoje kelias dienas nebegauna chemoterapijai naudojamų kompensuojamųjų vaistinių preparatų. Juos tiekti įsipareigojusi UAB „Sicor Biotech“, kuri yra tarptautinės farmacijos kompanijos padalinys, vienašališkai nusprendė nebevykdyti sutarties. Sunkūs ligoniai liko be vaistų, o sveikatos apsaugos srityje dirbantys mūsų politikai ir valdininkai net neketina griežčiau nubausti apgavikų.

Ligoniai - nežinioje

Normalioje valstybėje po tokio skandalo šiurkščiai sutartį pažeidusi ir onkologinių ligonių lūkesčius pamynusi bei jų gyvybę į pavojų įstūmusi kompanija būtų užversta milijardiniais ieškiniais, o Lietuvoje ketinama apsiriboti menkomis administracinėmis nuobaudomis: pas mus įprasta leisti į save valytis kojas. Net onkologinių ligonių atsiprašyti neketinama.

Kaip „Respublika“ skelbė, skandalas kilo šią savaitę, kai į Seimo Sveikatos reikalų komitetą kreipėsi pacientai dėl chemoterapijai naudojamų kompensuojamųjų vaistinių preparatų trūkumo Lietuvos gydymo įstaigose. Sunkiems ligoniams buvo nutrauktas gydymo kursas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas pirmiausiai davė pylos Kauno klinikų medikams, dėl kurių „kaltės“ skandalas tapo žinomas visuomenei.

Į klausimą - gal bus pareikštos pretenzijos vaistų gamintojams tarptautiniu mastu? - atsakymo nėra.

Biurokratizmas - svarbiau

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gintautas Barcys „Respubliką“ informavo, kad tik liepos 14-ąją iš UAB „Sicor Biotech“ gavo pranešimą apie laikiną minėtų preparatų tiekimo Lietuvos rinkai sutrikimą. Tiekėjai nurodė tiekimą planuojantys atnaujinti kitų metų pradžioje. Tačiau bendrovė nenurodė datos, nuo kada tiekimas bus nutrauktas, o pagal įstatymus tai privalėjo padaryti ne vėliau kaip likus 2 mėnesiams iki tiekimo sutrikimo. Tačiau kodėl vaistų tarnyba biurokratiškai smulkmeniškai laikėsi termino ir nuo liepos vidurio, kai gavo pavojaus signalus, nesiėmė jokių priemonių?

„Normaliai pranešimai apie tiekimo sutrikimus siunčiami prieš 2 mėnesius iki įvykio, o atsiuntė tik liepos 14-ąją. Tad tiekimas turėjo sutrikti tik rugsėjo 14-ąją. Tie du mėnesiai ir skirti, kad nesklandumus būtų galima sureguliuoti. Tačiau šitas vaistas yra pakeičiamas, yra kitų. Jei vaistas būtų monopolinis, tada būtume ėmęsi skubių veiksmų.

O kai yra kitų, tai paprastai nesiimame, nes nėra prasmės. Daug situacijų yra buvę, kai vieną vaistą nustojama tiekti, bet yra kitų ir jokių problemų nekyla“, - filosofavo G.Barcys.

Pasak jo, vaistų trūksta tik Kauno klinikoms, tačiau jos dar šiandien gaus 200 ampulių siuntą iš Latvijos. Kitą savaitę preparatus jau ims tiekti kiti tiekėjai.

„Tačiau Kauno klinikos nė vienam pacientui pradėtų kursų nenutraukė, tik kai kuriems ligoniams nepradėjo naujų“, - tikino G.Barcys.

Ruošia šaukštus po pietų

Atostogaujantis sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys sakė nieko iki šios savaitės nežinojęs apie problemą, nes jo niekas neinformavo. Nelabai kas ir galėjo informuoti, nes atostogavo ir Seimo Sveikatos reikalų komitetas - daugiau nei mėnesį.

Anot jo, paaiškėjus, kad vaistinio preparato tiekimo sutrikimai galėjo būti numatomi iš anksto ir tiekėjas galėjo laiku apie tai informuoti mūsų vaistų tarnybą, bus taikomos administracinės sankcijos. Ir viskas.

Tarsi tarptautinės įstatymų normos tik Lietuvai negaliotų, Sveikatos apsaugos ministerija parengė įstatymo pataisas, kuriomis nustatytos griežtesnės sankcijos dėl sutarties sąlygų nesilaikymo.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder