Dantų gydymas su narkoze - nepasiekiamas

Dantų gydymas su narkoze - nepasiekiamas

Sutrikusio intelekto vaikus auginančios šeimos atžaloms sulaukus pilnametystės susiduria su didele problema, kai prisireikia stomatologo paslaugų. Gydymo bijantiems asmenims reikalinga bendra nejautra, tačiau tokių paslaugų Klaipėdos sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigos neteikia. Klaipėdiečiai kviečiami vykti į miestus, kuriuose teikiamos stomatologo paslaugos su vadinamąja pilna narkoze.

Tokią situaciją imasi keisti Klaipėdos miesto savivaldybės Neįgaliųjų reikalų taryba, ketinanti kreiptis ne tik į savivaldą, bet ir Sveikatos apsaugos ministeriją.

Problema - baimė

Pasak sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos "Klaipėdos viltis" vadovės Janinos Tulabienės, problemos prasideda tuomet, kai jau pilnametis asmuo labai bijo stomatologinės pagalbos.

"Kol yra vaikai, viskas gerai, galima susitvarkyti, bet vėliau, kai reikia gydyti dantis, suaugusiojo negalima nulaikyti, jis neišsižioja, gydytojas negali dirbti. Galiausiai viskas baigiasi tuo, kad dantis tenka ištraukti", - sakė J. Tulabienė.

Jos teigimu, anksčiau Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) buvo teikiamos stomatologijos paslaugos su bendrine nejautra, tačiau dabar jų sutrikusio intelekto žmonės nebegauna.

"Tokias paslaugas teikia didieji miestai - Vilnius, Kaunas, dabar jau ir Panevėžys. Buvo kvietimas vykti į Panevėžį, bet jtai au yra tolimas atstumas", - sakė "Klaipėdos vilties" vadovė.

Pasak jos, šis klausimas keliamas, nes uostamiestis nėra mažas, tokių pacientų tikrai būtų daugiau nei pavieniai atvejai.

Neįgaliųjų centro "Klaipėdos lakštutė" direktorė Danutė Daukantienė tvirtino, jog daug neįgalių žmonių apskritai nebeturi dantų, negali valgyti įvairaus maisto, nes dėl sudėtingų procesų iki gydytojų jie nenukeliauja.

"Mūsų organizacijoje žmonės surašomi į eilę ir laukia po keletą metų, kol ateis eilė dantims taisyti. O kiek yra žmonių, kurie nepriklauso jokiai organizacijai ir tuomet šeimos nežino, ką daryti, kur vesti", - sakė D. Daukantienė.

Nereglamentuota

Kad intelekto sutrikimų turintiems asmenims nelengva gauti reikiamą stomatologinę pagalbą, patvirtino ir Klaipėdos savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

"Yra du dalykai: stomatologinė paslauga, tarkime, gydymas, protezavimas, ir yra nejautra. Įprastai stomatologinė paslauga su nejautra neteikiama, tai yra kito lygio paslauga. Šiuo atžvilgiu yra neišpręstas tiek organizacinis, tiek pinigų klausimas, - sakė J. Asadauskienė. - Su Klaipėdos universitetine ligonine buvome sutarę, kad tokiais vienetiniais atvejais odontologas tos įstaigos, kur tas žmogus yra prisirašęs, teiktų pagalbą ligoninėje, bet anesteziją atliktų ligoninės specialistai."

Skyriaus vedėja pabrėžė, kad paprasti stomatologai negali atlikti bendrosios nejautros, tad esant poreikiui tenka kooperuotis dviem įstaigoms.

"Esame susidūrę su tokiomis situacijomis, kiekvienu atveju skambiname ir deriname. Šiai dienai kiekvienu atveju sprendžiama individualiai. Dažniausiai stomatologai važiuoja į ligoninę, kurioje taikoma nejautra, ir ten teikia paslaugą", - aiškino specialistė, užsiminusi, kad tokia praktika nėra patogi patiems gydytojams.

Pasak jos, atsižvelgiant į išsakytus argumentus, reikėtų atnaujinti susitarimą su KUL dėl reikalingų paslaugų teikimo.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder