Klaipėda pajėgi talentus užauginti, bet ne išlaikyti

Klaipėda pajėgi talentus užauginti, bet ne išlaikyti

Nors dažnai pasigirsta, jog sostinė yra pagrindinė Lietuvos talentų kalvė, uostamiesčio atstovai, dirbantys su gabiais vaikais, tvirtina visai ką kita. Klaipėda - puiki terpė gimti būsimosioms Lietuvos, o gal net viso pasaulio žvaigždėms iš įvairiausių sričių.

"Vakarų ekspreso" kalbinti pedagogai tvirtina, jog tereikia pažvelgti į dabartinius žymiausius šalies šokėjus, atlikėjus, kūrėjus ar sportininkus ir tarp jų rasime tikrai nemažai klaipėdiečių. Tiesa, talentus užauginus ir išpuoselėjus, tenka juos išleisti į kitus miestus ar net šalis.

"Niekada nežinai, kada ir kur tas talentas gims, - sako Klaipėdos jaunimo centro džiazo studijos "Junior City Jazz" vadovė Aušra Smičiūtė. - Mokytojų Klaipėdoje yra tikrai puikių, tik kartais nutinka taip, jog tikrai talentingi vaikai pas juos nepakliūva."

Tačiau, A. Smičiūtės teigimu, pernelyg jaudintis neverta, nes praktika rodo, jog Klaipėdoje išauga didelis koeficientas talentų, žymių visoje Lietuvoje, net pasaulyje. "Kartais tie klaipėdiečiai net geriau žinomi už Lietuvos ribų, negu šalyje ar pačioje Klaipėdoje. Todėl gal ir atrodo, kad jų trūksta", - šypsojosi Aušra.

Moters teigimu, perliukai studijoje sužiba kiekvienais metais, todėl būsimųjų muzikinių žvaigždžių tikėtis verta. Vis dėlto, dainavimo mokytojos tikinimu, dažnai nutinka taip, kad gabūs vaikai yra talentingi ne vienoje, o keliose srityse ir ne visada pasirenka kryptį, kurioje jam iš tiesų turėtų geriausiai sektis.

A. Smičiūtės nuomone, čia pagelbėti turėtų pirmiausiai tėveliai. Būtent jie turi laiku pastebėti vaiko polinkius ir nukreipti juos tinkama linkme. Kita vertus, vaikai patys būtinai turi turėti motyvacijos daryti vieną ar kitą dalyką. A. Smičiūtė taip pat pastebi, jog talento išugdymui neužtenka tik atrasti perliuką. Ugdymas trunka kelerius metus. Nutinka ir taip, jog iki tol ypatingais gabumais nepasižymėjęs vaikas ima ir pražysta. Reikia tik jį paskatinti. Juolab kad reikiama terpė tam yra.

"Sostinė tikrai nėra kokia nors talentų meka. Ir negalima sakyti, jog tik ten įsikūrusi visa grietinėlė, geriausi mokytojai, pedagogai ar gabūs vaikai. Pažvelkite, kiek yra klaipėdietiškų kolektyvų ir atlikėjų. Tendencija turėtų išlikti. Svarbiausia, kad tėvai laiku pastebėtų ir pildytų būtent vaiko poreikius. Žinau, kad tai sunku, nes pati esu mama, bet reikia stengtis", - sakė A. Smičiūtė.

Klaipėda per toli

Baleto mokykla "Coda" puantus auna patiems mažiausiems klaipėdiečiams - čia vaikučiai renkasi nuo trejų metų. "Praktiškai iš bet kurio galima nulipdyti tikrą talentą. Klaipėdoje tam labai gera terpė", - sako mokyklos vadovė, balerina Inga Briazkalovaitė.

Moteris mano, jog uostamiestis galėtų puikiai bendradarbiauti su sostine, tačiau strategiškai yra kiek per toli. I. Briazkalovaitės nuomone, sunkumų sudaro tai, jog net ir labai gabiems vaikams, savo talentą atradusiems uostamiestyje, sunku atsiplėšti nuo tėvelių ir išvykti mokslų tęsti į Vilniaus baleto mokyklą ar panašią įstaigą. Tačiau, balerinos tikinimu, dabar jau formuojasi sėkminga praktika, kai vaikai mokosi nuotoliniu būdu - treniruojasi čia, Klaipėdoje, o į Vilnių vyksta tik atsiskaityti, laikyti egzaminų.

"Į mūsų mokyklą buvo atvykę Vilniaus baleto mokyklos atstovai. Jie stebėjo mūsų auklėtinius ir liko labai patenkinti, nes tikrai yra labai talentingų vaikų, kurie ateityje tikrai galėtų garsinti Klaipėdą", - sakė "Coda" mokyklos vadovė.

Vis dėlto pastebėti ir išlaikyti vaiko talentą nėra taip lengva. I. Briazkalovaitės teigimu, tenka laukti net kelerius metus - porą metų trunka adaptacinis periodas, vėliau reikia daug darbo ir kantrybės, kad išlįstų tikrieji sugebėjimai.

"Tačiau būsimųjų žvaigždžių tikrai galime tikėtis. Kas žino - gal kažkada sėdėsime Operos ir baleto teatre ir stebėsime, kaip šoka uostamiesčio vėjų išaugintos baleto šokėjos ar šokėjai."

Talentai išvyksta

Jog Klaipėda augina būsimuosius talentus, patvirtino ir Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro mėgėjiškos kino studijos "Febas" vadovas Valdas Ramanauskas: "Mūsų studija išaugina tikrai nemažai gabių jaunuolių. Štai viena mergina, šiuo metu išvykusi metams į Jungtines Amerikos Valstijas, studijuoja, jai sekasi fotografijoje. Turime išugdę ir nemažai operatorių, kurie taip pat dirba įvairiose televizijose ar kino studijose. Ne vienas Klaipėdoje užaugo", - sakė V. Ramanauskas.


Tačiau konstatuodamas, jog uostamiestis talentus užaugina, "Febo" vadovas pastebėjo ir kitą faktą - užauginę savo talentus juos atiduodame kitiems miestams ar net valstybėms. Daugelis išvyksta į sostinę ar Kauną, o dažnai ir į užsienį - ten ir pasilieka gyventi bei dirbti, ir retas kuris pasirenka gimtąją Klaipėdą. "Čia mažai kur yra pasireikšti. Juk ir televizija Klaipėdoje vos viena. Ir šiaip visa industrija neišplėtota", - sako V. Ramanauskas.

Jo manymu, reikėtų, jog būtų rūpinamasi ne tik talentų auginimu, bet ir jų ateitimi uostamiestyje. Tada viskas pasikeistų į gerąją pusę. "Juk mūsų auklėtiniai skiriasi nuo, pavyzdžiui, vilniečių. Kai rengiame festivalį, vilniečiai komisijos nariai dažnai sako, jog mūsiškių filmai skiriasi nuo sostinės darbų. Kitoks braižas. Ir tas skirtumas nėra blogas dalykas, nes vien dėl to išskirtinumo klaipėdiečiai ir yra taip graibstomi. Kas čia žino, ar jūrinė dvasia taip išaugina. O gal tai, kad Klaipėdoje mažiau pasirinkimo, nėra per prievartą brukama, todėl patys vaikai būna labiau motyvuoti rinktis kokią nors sritį", - konstatavo kino studijos vadovas.

Auga sportininkų desantas

Nauja augančių talentų armija džiaugėsi ir Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos direktorius Stasys Kaupys. Vyras džiūgavo, jog po kelerių metų pertraukos auga tikrai stiprūs būsimieji krepšininkai. "Turėjome Saulių Štombergą, Eurelijų Žukauską, Arvydą Macijauską, Tomą Delininkaitį, o po to buvo apie penkerių metų pertrauka. Dabar, neslėpsiu, auga nauja itin talentinga karta. Tokio lygio krepšininkų jau auginame apie 10. Tik jokiu būdu neatskleisiu, kas jie tokie, nes dar ims kas nors ir nuvilios", - juokėsi S. Kaupys.

Krepšinio mokyklos direktorius tikino, jog talentingą krepšininką jau galima pastebėti 14-15 metų. Šioje srityje, profesionalo manymu, didžiąją dalį lemia Dievo dovana - įgimto talento turi būti 60-70 proc., tik likusią dalį lemia darbas.

Vis dėlto S. Kaupys neslėpė nuoskaudos dėl uostamiestį paliekančių talentų: "Klaipėda nepajėgi išlaikyti savo užaugintų gabių sportininkų. Daugelis jų žaidžia kituose Lietuvos miestuose, o dažniausiai užsienyje. Be jokios abejonės, jeigu sugebėtume savo krepšininkams mokėti tiek, kiek jie yra verti, turėtumėm superinę Klaipėdos krepšinio komandą."

V. Knašiaus krepšinio mokyklos direktoriaus tikinimu, išleisti savo užaugintą sportininką svetur skaudu ir treneriams. Juk jiems kiekvienas yra tarsi savas vaikas. Tačiau norėdami auklėtiniams paties geriausio, jie yra priversti atsisveikinti ir padovanoti jų gabumus kitiems.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder