Klaipėdoje - pirmokų deficitas

Klaipėdoje - pirmokų deficitas

Net ir tos uostamiesčio mokyklos, į kurias prieš keletą metų patekti būdavo beveik neįmanoma, šiemet sunkiai renka pirmokų klases. Mokyklų vadovai pastebi, kad pirmokų trūksta ne tik dėl mažėjančio gimstamumo, bet ir dėl to, kad klaipėdiečiai į užsienį emigruoja su visais vaikais, nes nebežada čia sugrįžti.

Mokykla-darželis "Šaltinėlis" skelbia, kad dar papildomai gali priimti po 4 vaikus į pirmą ir į antrą klases. Ne vienas tėvas, prieš keletą metų svajojęs, kad jo vaikas patektų į šią mokyklą, puikiai prisimena, kiek būdavo norinčiųjų.

"Dar visai neseniai norinčiųjų į vieną klasę patekti būdavo ir 35. Įsižeidę tėveliai, kad jų vaiko negalėjome priimti, net nebesisveikindavo. O dabar jau patys gaudome vaikelius", - pakitusią tendenciją pastebėjo "Šaltinėlio" direktorė Margarita Gaučienė.

Nors mokykloje-darželyje yra dvi priešmokyklinės klasės, surinkti vieną pirmokų klasę, kurioje būtų 24 mokiniai, darosi nelengva užduotis.

"Jau pernai ryškiai pajutome vaikų stygių. Situacija nepagerėjo ir šiemet. Žmonės emigruoja masiškai, ir dabar jau su visais vaikais. Praėjusiais metais net keturi būsimieji pirmokai išvažiavo į Airiją. Šią vasarą jau išvažiavo du būsimieji pirmokai. Labai skaudu matyti, kas darosi", - pasakojo M. Gaučienė.

Jai antrino ir "Gilijos" pradinės mokyklos direktorė Aldona Kasnauskienė. Jau pernai šioje mokykloje pirmokų buvo surinkta viena klase mažiau nei įprasta, todėl šiemet net nebeprašyta leisti komplektuoti įprastas septynias pirmokų klases - apsiribota šešiomis.

"Sukomplektuoti pavyko. Bet dar galėtume priimti 2 pirmokus. Jau turėjome būsimų pirmokų susirinkimą, tad tikimės, kad jau niekas nebepabėgs", - sakė A. Kasnauskienė.

Tačiau esą niekada negali žinoti, kurių vaikų tėvus likimas privers emigruoti.

"Pastebime tendenciją, kad vis mažiau į užsienį dirbti išvykstančių tėvų palieka čia vaikus. Jie atvirai šneka, kad nebesiruošia grįžti į Lietuvą, todėl išvažiuoja su visa šeima", - liūdną situaciją stebi "Gilijos" mokyklos vadovė.

Į Taikos prospekte veikiančią mokyklą renkasi ne tik aplinkinėse gatvėse gyvenantys vaikai. Į dvi "Geros pradžios" pirmąsias klases galima priimti vaikus iš viso miesto.

"Norėdami, kad vaikai patektų į "Geros pradžios" klasę arba pas konkrečią mokytoją, tėvai vis dar senu įpratimu kreipiasi gerokai iš anksto - net prieš porą metų, tačiau mes prašome ateiti bent po Naujųjų metų", - sakė A. Kasnauskienė.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė sako, kad jau daugybę metų mieste stebima tendencija, jog dvyliktokų išleidžiama kur kas daugiau nei surenkama pirmokų.

"Tačiau mokykloms dar pavyksta sukomplektuoti pirmas klases pagal krepšelio metodiką. Pirmoje klasėje gali būti 22-24 mokiniai, tačiau, jei lėšų pakanka, jų gali būti ir mažiau", - sakė L. Prižgintienė.

Pasak jos, pernai uostamiestyje iš viso buvo surinktos 78 pirmosios klasės, užpernai buvo šiek tiek daugiau. Kiek pirmokų bus surinkta šiems mokslo metams, paaiškės tik prieš pat rugsėjo 1-ąją.

Įregistruotų gimimų skaičius Klaipėdoje
Metai Gimimų skaičius
2000 m. 1 913
2001 m. 1 733
2002 m. 1 694
2003 m. 1 877
2004 m. 1 865
2005 m. 1 791
2006 m. 1 971
2007 m. 2 109
2008 m. 2 269
2009 m. 2 401
2010 m. 2 350

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder