Klaipėdos rajono darželiai priima tik prieš mokyklą

Klaipėdos rajono darželiai priima tik prieš mokyklą

Trušelių kaime apsigyvenusi jauna šeima, ūgtelėjus vaikui, susidūrė su neišsprendžiama problema - nėra ikimokyklinės įstaigos, kurią galėtų lankyti dvejų metukų vaikas. "Sendvario seniūnijoje vaikų lopšelių-darželių trūkumas pats didžiausias ir kažin ar artimiausiu metu padėtis pasikeis", - beveik jokių vilčių šiai ir kitoms šeimoms Klaipėdos rajono valdžia nesuteikia.

"Esame priversti ieškoti, kur fiktyviai deklaruoti gyvenamąją vietą Klaipėdos mieste, nes rajone artimiausias vaikų lopšelis darželis, į kurį galėtume leisti dvejų metų vaiką, yra Doviluose. Arčiau esančiuose priimami vaikai tik nuo trejų metų. Mums paaiškino, kad jaunesnių vaikų šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos nepriima todėl, kad jose nėra mediko etato. Nejaugi taip sudėtinga įsteigti etatą?" - stebėjosi į "Vakarų ekspreso" redakciją paskambinęs Tomas.

Jaunas vyras šiuo metu pats prižiūri savo vaiką, nes žmona pasibaigus motinystės atostogoms turėjo grįžti į darbą, kad jo neprarastų.

"Esame verčiami aukoti savo karjerą dėl to, kad rajone neužtikrinta infrastruktūra", - piktinosi Trušelių gyventojas.

Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius patvirtino, jog Sendvario seniūnijoje, kuriai priklauso ir Trušeliai, sparčiai augant gyventojų skaičiui Savivaldybė neturi jokių galimybių užtikrinti ikimokyklinio ugdymo poreikius.

"Padėtis rajono gyvenvietėse skiriasi. Yra darželių, kuriuose yra laisvų vietų, pavyzdžiui, Endriejavo, Priekulės, Vėžaičių darželiuose, tačiau kuo arčiau Klaipėdos, tuo darželiai labiau užpildyti. Turime sutartį su Klaipėdos miesto savivaldybe, pagal kurią kompensuojame miestui už tai, kad jis priima rajono vaikus į savo priešmokyklinio ugdymo įstaigas. Ši sutartis pasirašyta dar 2009 m.

Anksčiau Klaipėdos priešmokyklinio ugdymo įstaigose turėdavome iki 150 vietų, tačiau pastaraisiais metais uostamiesčio Savivaldybė nepatenkina net savo vaikų poreikių, tad iš rajono į miesto darželius patenka tik vienetai mažylių. Dažniausiai tie, kurie priklauso tautinėms mažumoms arba turi specialiųjų poreikių. Šiuo metu tik 58 vaikai, kurių tėvai deklaravę gyvenamąją vietą rajone, lanko miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas", - sakė A. Petravčius.

Pasak pašnekovo, pernai rajono Savivaldybė iš privataus asmens išsinuomojo patalpas ir įrengė tris darželio grupes Ginduliuose, tačiau to nepakanka.

Rajono Tarybos posėdyje kovo 31 d. priimtas sprendimas, jog rajono gyventojams, kurių vaikai netilpo į Savivaldybės darželius ir lankys privačius darželius Klaipėdos rajone, nuo rugsėjo bus kompensuojama 150 eurų bei 100 eurų tiems, kurie lankys kitose savivaldybėse įsteigtus privačius darželius. Tikimasi, kad šis sprendimas paskatins rajone steigti privačius vaikų darželius.

"Savivaldybės vadovai svarsto galimybes statyti modulinius darželius, kuriuos įmanoma labai greitai surinkti bet kurioje vietoje, kur galimas prijungimas prie komunikacijų. Tikimybė, kad per pusę metų ar metus būtų pastatyta stacionari ikimokyklinio ugdymo įstaiga - nereali. Savivaldybė neturi tam lėšų ir neturi tokių planų", - aiškino Švietimo skyriaus vedėjas.

A. Petravičius pridūrė, jog ikimokyklinių įstaigų trūkumo problema tapo itin aštri įteisinus privalomą priešmokyklinį ugdymą.

"Dabar pirmiausia į darželį priimami vyriausi vaikai, kuriems užtikrinti priešmokyklinį ugdymą įpareigoja įstatymas, o mažiukams vietų nelieka. Pavyzdžiui, į Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro priešmokyklinio ugdymo grupes iki šių metų rugsėjo 1 d. nepriimsime penkiolikos 2011 m. gimusių vaikų, 9 vaikų, gimusių 2012 m., 54 vaikų, gimusių 2013 m., 46 vaikų, gimusių 2014 m. Iš viso daugiau nei 100 prašymų priimti vaiką į darželį nebus patenkinti", - aiškino valdininkas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder