Klaipėdos ugdymo įstaigos darbui nepasiruošusios

Klaipėdos ugdymo įstaigos darbui nepasiruošusios

Visuomenės sveikata

Patikrinę uostamiesčio ugdymo įstaigas Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) specialistai nustatė, kad beveik visose jose gausu higienos normų pažeidimų.

VSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė informavo, jog iš 39 uostamiestyje esančių bendrojo lavinimo mokyklų net 13 iš jų neturi leidimo-higienos paso.

Kai kuriose mokyklose į dalį klasių netiekiamas vanduo, o į prausyklas prie valgyklų netiekiamas karštas vanduo.

Keturiose mokyklose nėra sporto salių, aštuonios neturi sporto aikštynų, todėl naudojasi priklausančiais kitoms ugdymo įstaigoms. Be to, daugelio mokyklų sporto aikštynai netvarkomi - įrenginiai yra techniškai netvarkingi, netinkama krepšinio, tinklinio aikštelių, bėgimo takų danga.

Nors pagal šiuo metu galiojančius higienos normų reikalavimus visų mokyklų teritorijos turi būti aptvertos, tokio reikalavimas įgyvendintas tik Prano Mašioto vidurinėje mokykloje.

Ne visose Klaipėdos mokyklose tinkamai įrengtos klasės. Kai kuriose nėra technologijų kabinetų, klasėse vienam moksleiviui tenka mažiau nei 2 kv. m ploto, dalis pradinių klasių neturi atskirų rūbinių. Be to, vis dar yra mokyklų ir gimnazijų, kur vaikams trūksta jų ūgį atitinkančių suolų.

Nustatyta, jog pamokų tvarkaraščiai dažnai sudaromi neatsižvelgiant į higienos normų reikalavimus. Mokiniai turi daugiau nei vieną kontrolinį per dieną, organizuojama mažiau nei dvi kūno kultūros pamokos per savaitę, keliose mokyklose pertraukos trunka tik 5 minutes.

Už higienos normų reikalavimų nevykdymą trijų pagrindinių mokyklų - "Vaivorykštės tako", "Universa Via" ir M. Mažvydo - atsakingiems darbuotojams buvo skirtos piniginės baudos.

Nesaugu ir darželiuose

A. Šlepetienė informavo, jog iš 53 Klaipėdoje esančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų 10 taip pat neturi leidimo-higienos paso.

Lopšeliuose-darželiuose, darželiuose-mokyklose yra susidėvėjusi ir suplyšusi grindų, nelygi sienų bei lubų danga, nusilupę dažai, o pro lubas sunkiasi vanduo. Dėl susidėvėjimo neatsidaro kai kurie langai, todėl neužtikrinamas tinkamas patalpų vėdinimas ir mikroklimatas. Be to, daug kur susidėvėjusi santechnikos įranga.

Kai kuriuose lopšeliuose-darželiuose vaikai miega dviaukštėse lovelėse, o mažylių į jas guldyti negalima, nes nesaugu.

VSC specialistai taip pat užfiksavo, jog nė viename Klaipėdos darželyje-mokykloje prie sporto salių nėra persirengimo kambarių.

Beje, 13-oje iš 102 smėlio mėginių, paimtų iš įvairių lopšelių-darželių teritorijose esančių smėlio dėžių, rasti toksokarų, askaridžių kiaušinėliai.

Už higienos normų reikalavimų nevykdymą dviejų lopšelių-darželių - "Aušrinės" ir "Liepaitės" - atsakingiems darbuotojams buvo skirtos piniginės baudos.

"Vakarų ekspreso" informacija

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder