Lietuvos jaunieji mokslininkai pirmą kartą pelnė laurus ES jaunųjų mokslininkų konkurse

Lietuvos jaunieji mokslininkai pirmą kartą pelnė laurus ES jaunųjų mokslininkų konkurse

Lietuvos jaunieji tyrėjai pelnė laurus 23-iajame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse (European Union contest for young scientists- EUCYS).

Jaunųjų mokslininkų konkursą laimėjo Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos vienuoliktokas Povilas Kavaliauskas ir jo projektas "Naminių musių vaidmuo platinant atsparias bakterijų padermes". P. Kavaliauskas jau kelerius metus tyrinėja musių pernešamas ligas. Tirdamas įvairiuose ekologiniuose arealuose sugautas muses, mokinys nustatė atsparių antibiotikams bakterijų paplitimo dažnį.

Lietuviai šiame konkurse, be šio, pristatė dar du projektus. Kauno "Aušros" gimnazijos mokinė Dobilė Minkutė ieškojo mobiliųjų telefonų skleidžiamo elektromagnetinės spinduliuotės mažinimo būdų. Ji tyrimais patvirtino, kad geriausiai spinduliuotę mažina apsauginis tekstilinis mobiliojo telefono dėkliukas iš plieno pluošto siūlų.

Varėnos "Ąžuolo" gimnazijos mokinės Dalia Bartkevičiūtė ir Gailė Tumėnaitė gilinosi į grybų dažų pritaikymo galimybes gobelenams restauruoti. Mokinės iš 15 grybų rūšių išgavo 118 atspalvių dažų. Ištyrusios jais dažytų siūlų įvairius fizinius ir cheminius parametrus, šią naujovę siūlo restauratoriams.

Kartu su lietuviais pirmuoju prizu buvo apdovanoti airiai ir šveicarai. Nugalėtojai buvo renkami kompiuterijos, inžinerijos ir medicinos srityse.

Antroji konkurso vieta atiteko komandoms iš Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Bulgarijos, trečiuoju prizu apdovanoti norvegai, lenkai ir anglai. Specialų tarptautinį prizą pelnė jaunieji tyrėjai iš Naujosios Zelandijos.

Laimėtojai, kurie jaunesni nei 21 metų, pasidalins 51 tūkst. 500 eurų prizinį fondą.

Tarptautinė žiuri komisija penkias dienas nugalėtojus rinko iš 87 projektų, konkurse iš viso dalyvavo 37 šalys.

Lietuvos mokiniai ES jaunųjų mokslininkų konkurse dalyvauja nuo 1996 m. Europos Komisija konkursą organizuoja nuo 1989 metų, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į mokslo svarbą, mokslo bendruomenę priartinti prie visos visuomenės, skatinti jaunų žmonių domėjimąsi mokslu. Konkurse gali dalyvauti 15-20 amžiaus jaunieji mokslininkai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder