"Mažųjų pasaulio" misija - sveiki, stiprūs, aktyvūs ir visapusiškai ugdomi vaikai

"Mažųjų pasaulio" misija - sveiki, stiprūs, aktyvūs ir visapusiškai ugdomi vaikai

Ketvirtus metus Klaipėdoje veikiantis privatus vaikų lopšelis-darželis "Mažųjų pasaulis" rudens laukia nekantriai. Ikimokyklinio ugdymo įstaiga rugsėjį pasitiks ne tik atnaujintomis patalpomis, bet ir naujovėmis vaikų ugdymo srityje.

Privačiame name Kretingos g. įsikūrusiame "Mažųjų pasaulyje" formuojamos 2-3 ir 4-6 metų amžiaus mažylių grupės.

Laukia naujovės

Darželyje vasarą vyks ne tik kosmetinis remontas. Rengiamasi atnaujinti 2-3 metų mažylių grupę - jiems skirtose patalpose atsiras tam tikrų veiklų zonos, pavyzdžiui, kalbos-dailės, kaladėlių-matematikos, sensorinio lavinimo, emocinio intelekto lavinimo, informacijos, šeimos ir poilsio-bendravimo. Šiose konkrečiose zonose vaikai galės užsiimti tuo metu norima ar ugdoma veikla.

Privalomas priešmokyklinis ugdymas bus vykdomas bendradarbiaujant su vienu iš darželio socialinių partnerių - Klaipėdos licėjumi. Nuo šių metų rugsėjo privalomą priešmokyklinę grupę darželio lankytojai, jei to pageidaus, galės lankyti būtent Klaipėdos licėjuje.

Be to, mažiesiems ruošiamos įvairios ugdymo naujovės. Vyresniesiems prasidės anglų kalbos, muzikos, šokių pamokėlės, teniso treniruotės, kurias ves šių sričių profesionalai, bus mokomasi gaminti maistą, užsiimti keramika, atliekami įvairūs edukaciniai eksperimentai ir bandymai, vyks į išmaniąją mokyklėlę, bus sveikatinimo užsiėmimai, išvykos į druskų kambarį. Mažiausiems darželio lankytojams taip pat planuojamos muzikos, keramikos pamokėlės, išvykos į druskų kambarį, kitos įvairios veiklos. Su visais vaikais, jei reikia, dirba diplomuota logopedė. Nuo rugsėjo planuojamos trumpos rekomendacinio pobūdžio konsultacijos tėveliams su čia pat dirbančia psichologe.

Žinoma, vaikams sudaromos sąlygos ir padūkti. Vaikai daug laiko praleidžia erdviame kieme, apsuptame medžių, čia įrengta žaidimų aikštelė, netrūksta įvairių žaislų, laipynių, čiuožyklų. Darželis įsikūręs visai šalia gatvės, tačiau vaikų saugumą užtikrina teritoriją juosianti tvora. Be to, visai šalia yra Klaipėdos universiteto Botanikos sodas, kuriame "Mažųjų pasaulio" auklėtiniai - dažni svečiai.

Rūpinasi ir mityba, ir emocijomis

Pasak darželio direktorės pavaduotojos Redos Rimšaitės-Kovalenko, labai svarbu, jog darželyje vyrauja laisvas bendravimas, yra mažiau griežtos disciplinos, daugiau kūrybiškumo.

"Labai svarbu, kad vaikas norėtų į darželį, jame gerai jaustųsi, kad ugdymo procese dalyvautų noriai. Darželyje sukurta namų atmosfera, taip pat didelį vaidmenį atlieka mūsų personalas. Su kiekviena grupe dirba po tris auklėtojas, kurios turi specialų išsilavinimą, kolektyvas yra gerai tarpusavyje sutariantis, čia visuomet yra motyvuojantis ir nuoširdus bendravimas.

Labai svarbu, kad mūsų auklėtojos yra vadinamos Y kartos, todėl su Z kartos vaikais joms yra lengviau susikalbėti, pereiti stereotipus nei vyresnio amžiaus auklėtojoms. Jos bendrauja su auklėtiniais kaip su sau lygiais, yra mentorės, patarėjos, ne griežtos mokytojos", - pasakojo R. Rimšaitė-Kovalenko.

Dar vienas šio darželio išskirtinis bruožas - glaudus bendradarbiavimas su socialiniais partneriais. Be jau minėto Klaipėdos licėjaus, "Mažųjų pasaulis" puoselėja ryšius su Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namais - nuolat susitinkant, bendraujant mokomasi priimti vieniems kitus, užkertamas kelias galimoms patyčioms.

"Mažųjų pasaulyje" yra labai svarbu emocinio intelekto lavinimas. Nuo pat mažumės vaikus privalu supažindinti su emocijomis, mokyti jas atpažinti savyje ir kituose, suprasti, kaip jautiesi pats ir kitas.

"Norime tiek daug visko vaikams pasiūlyti, kad jie visapusiškai ugdytųsi ir tobulėtų, bet penkių dienų per savaitę tam mažai, juk vaikai turi ir pavalgyti, ir pamiegoti, pažaisti", - šypsojosi pašnekovė.

Darželio vadovė pabrėžė, kad rūpinamasi ir sveika vaikų mityba. Prieš keletą mėnesių buvo pakeistas valgiaraštis, atsirado daugiau sveikų produktų, sveikuoliškų gardžių patiekalų, pavyzdžiui, sumažintas cukraus kiekis arbatoje, įprasti kvietiniai miltai pakeisti pilno grūdo miltais, racione atsirado žymiai daugiau daržovių, įvairesnių kruopų, vieną dieną per savaitę vaikams patiekiami vegetariški patiekalai.

Naujasis meniu, anot R. Rimšaitės-Kovalenko, buvo sudarytas bendradarbiaujant su mitybos ekspertais, yra patvirtintas Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Pasak pašnekovės, teko net išgirsti nuomonių, kad toks meniu esą galėtų būti pavyzdiniu ir kitoms ugdymo įstaigoms.

"Viską darome tam, kad vaikai augtų sveiki, stiprūs ir aktyvūs, būtų visapusiškai ugdomi", - sakė R. Rimšaitė-Kovalenko.

Darželis "Mažųjų pasaulis" įsikūręs Klaipėdoje, Kretingos g. 177. Daugiau informacijos - www.mazujupasaulis.lt, el. p. [email protected], tel. 8 632 81001.

Reklama

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder