Naujovės darželiuose kelia painiavą

Naujovės darželiuose kelia painiavą

Nuo rugsėjo Klaipėdoje pakeitus mokesčio už darželius skaičiavimo tvarką šiose įstaigose kilo nemažai sumaišties. Formuojasi tendencija, kad iki šiol dalimi ugdymo priemonių vaikus sugebėdavę aprūpinti darželiai dabar, pasinaudodami suteikta galimybe, visą šią naštą perkels tėvams, o sutaupytas lėšas skirs kitoms reikmėms.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus atstovai savo ruožtu akcentuoja, kad ir iki šiol darželiai neprivalėjo rūpintis individualaus ugdymo priemonėmis.

Nepatenkinti visur

Liepos pabaigoje miesto Taryba nusprendė, kad nuo šių mokslo metų už darželį bus mokamas vienas mokestis - jis nebeskaidomas į tris dalis: stabilų, mokėtą už ugdymo sąlygų užtikrinimą ir patiekalų gamybą, bei kintantį už maitinimą (priklausydavo nuo vaiko lankytų dienų). Tiek politikai, tiek Savivaldybės darbuotojai aiškino, kad viena iš pagrindinių tokios reformos priežasčių yra išguiti iš visų darželių įvairias rinkliavas ir palikti tėvams vienintelę prievolę aprūpinti vaiką individualiomis ugdymo priemonėmis. Taip pat akcentuota, kad įstaigos esą galės racionaliau planuoti išlaidas, nes iki tol už maistą likusios lėšos negalėdavo būti naudojamos ugdymo sąlygoms gerinti.

Nesusipratimai dėl naujosios tvarkos kilo jau pirmosiomis rugsėjo dienomis, kai darželiuose auklėtojos pradėjo aiškinti, jog "nebeliko mokesčio už ugdymą", tad tėvai turės pirkti priemones vaikams, kai kur buvo pateikiami ir konkretūs sąrašai, ką reikia pirkti. Taip buvo daroma nepaisant to, kad Savivaldybės administracija dar neįvykdė politikų įpareigojimų ir nepatvirtino atitinkamo individualių mokymo priemonių sąrašo, kuris turi būti skelbiamas kiekvienoje darželio grupėje.

Keletas "Vakarų ekspreso" kalbintų darželių vadovų tvirtino, kad iki šiol lėšas, surinktas iš mokesčio už ugdymo sąlygų užtikrinimą, išleisdavo ne tik higienos priemonėmis, smulkiems ekstrinio remonto darbams, bet ir pirkdavo įvairias ugdymo priemones - pieštukus, flomasterius, popierių ir t. t.

"Dabar po vasaros daugelio darželių balansas yra nulinis. Imti bendru tapusio mokesčio lėšų, kol neatsiskaitėme su maisto tiekėjais, negalime, nes nežinome, kiek reikės mokėti - kiek vaikų lankys, kiek bus paruošta maisto. Pirmi sutaupymai dėl įvesto 10 kalendorinių dienų termino gali išryškėti tik po ketvirčio, o vaikams individualių ugdymo priemonių reikia jau šiandien", - pasakojo viena iš kalbintų vadovių.

VLTF projektų vadovė, darželio auklėtoja Aušra Zarambienė savo ruožtu aiškino, kad dabar bene blogiausioje padėtyje atsidūrė auklėtojos, turinčios ne tik užimti vaikus, bet ir išklausyti tėvų pasipiktinimą dėl pasikeitusios tvarkos.

"Iš tiesų, iki šiol ir darželiai sugebėdavo aprūpinti individualiomis ugdymo priemonėmis, tėvai atnešdavo tai, ką vaikas pats norėdavo turėti papildomai - pavyzdžiui, kokią nors spalvinimo knygelę ar naujus flomasterius, jei senieji nebetiko. Dabar tėvai, išgirdę, kad ruošiamas priemonių sąrašas yra net 22 punktų, labai piktinasi. O kur dar nurodymas, kad mokestis bus mažinamas tik vaikui sirgus daugiau nei 10 kalendorinių tėvų? Kai kurie tėvai net aiškina, kad tokiu atveju ateis su indeliais ir prašys jiems sudėti visą per tą laiką vaiko nesuvalgytą maistą. Klausia, kur bus padėti sutaupyti pinigai? Piktinamasi ir reikalavimu mažinti mokestį tik ne trumpesnių kaip 14 dienų tėvų atostogų metu. Klausiama, kodėl valdžia turi teisę nurodinėti, kiek reikia atostogauti, nes ne visi darbdaviai leidžia atostogauti iškart 14 dienų", - pasakojo A. Zarambienė.

Galutinis žodis - darželiams

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė trečiadienį patvirtino, kad jau yra paruoštas ir derinamas administracijos direktoriaus įsakymo projektas, kuriuo bus tvirtinamas minėtų priemonių sąrašas. Tiesa, jis bus tik rekomendacinis ir darželių vadovybė, "suderinusi su įstaigų tarybomis", jį galės detalizuoti ar sutrumpinti. Sąrašas privalo būti patvirtintas iki rugsėjo 15 d.

L. Prižgintienė aiškino, kad jis buvo aptartas Savivaldybės Švietimo tarybos posėdžio metu, kur dalyvavo ir VLTF atstovai. Tačiau jo pirmininkė Kristina Paulikė savo ruožtu pabrėžė, kad šis derinimas vyko ekspromtu - tik po atitinkamos "Vakarų ekspreso" publikacijos.

"Lygiai tas pat buvo su naujo mokesčio tvarka. Tik "Vakarų ekspresui" pranešus apie ruošiamus pakeitimus ir kilus tėvų pasipiktinimui Savivaldybė mus pasikvietė. Tačiau ir šis pasitarimas buvo labiau formalus, nes tikrai nebuvo spėta nuodugniai susipažinti su naujos tvarkos projektu, išgirsti kuo daugiau tėvų pasiūlymų", - akcentavo K. Paulikė.

Komentuodama situaciją dėl dabartinės painiavos darželiuose L. Prižgintienė tvirtino, kad ir iki šiol jie neturėjo prievolės rūpintis individualiomis ugdymo priemonėmis.

"Kiekviena įstaiga spręsdavo pati, ar pirkti tokias priemones. Dabar visos įstaigos turi trijų ketvirčių balansus ir gali spręsti, kaip rugsėjį leisti nepanaudotas lėšas. Nors, aišku, gali būti taip, kad per vasarą viskas išleista remonto darbams", - sakė tarnautoja.

Ji akcentavo, kad tėvų perkamos individualios ugdymo priemonės neturi būti "sumetamos į bendrą katilą" - jos skirtos tik konkrečiam vaikui.

"Tėvai turės aprūpinti vaikus tuo, kas bus galutiniame įstaigos pasitvirtintame sąraše. Tačiau jei vaikas, pavyzdžiui, yra linkęs daugiau piešti, tai gali būti taip, kad popieriaus ir piešimo priemonių jam per metus reikės daugiau, o, pavyzdžiui, karpymui skirtomis priemonėmis reikės pasirūpinti tik kartą", - sakė ji.

Informacija

Pagal naująją tvarką tėvai turi mokėti vienintelį mokestį ir į lengvatas negalinčioms pretenduoti šeimoms jis bus proporcingai mažinamas tuo atveju, jei vaikas sirgs 10 ir daugiau darbo dienų iš eilės bei pateiks atitinkamą pažymą arba netrumpesnių kaip 14 dienų tėvų atostogų metu. Vasaros laikotarpiu mokėti nereikės, jei iš anksto bus pateiktas prašymas, jog vaikas nelankys darželio 28 ir daugiau kalendorinių dienų iš eilės.
Nuo rugsėjo mėnesinis mokestis už darželį siekia 55-67 eurus priklausomai nuo ikimokyklinio ugdymo grupės darbo režimo ir grupės tipo.

Rekomendacinio priemonių sąrašo projektas:

Pieštukas, spalvoti pieštukai, flomasteriai, piešimo sąsiuviniai, spalvotas popierius ir baltas popierius, spalvotas kartonas, liniuotė, drožtukas, trintukas, klijai, akvareliniai, pasteliniai dažai ir guašas, spalvotos kreidelės, teptukai (klijavimui ir piešimui), žirklės, skaičiavimo pagaliukai, segtuvai, įdėklas, įmautės, plastelinas, modelinas, pratybų sąsiuvinis priešmokyklinio ugdymo programai, rašiklinė ar pieštukinė priešmokyklinio ugdymo programai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder