Pasipildė etnologijos mokslininkų gretos

Pasipildė etnologijos mokslininkų gretos

Klaipėdos universiteto Humanitarinių ir socialinių mokslų fakultete neseniai apgintos net trys etnologijos krypties disertacijos. Pasak Humanitarinių ir ugdymo mokslų fakulteto dekano, Baltų filologijos katedros vedėjo prof. dr. Rimanto Balsio, dabar uostamiestyje jau susidarė kritinė etnologijos krypties mokslo daktarų masė - 8 mokslininkai, su kuriais galima imtis rimtų bendrų mokslinių projektų.

Rugsėjo pabaigoje - spalio pradžioje Klaipėdos universitete disertaciją "Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo tekstilinių krepšelių raida" apgynė Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo ekspertė, Klaipėdos etnokultūros centro darbuotoja Elena Matulionienė, Algytė Merkelienė apgynė disertaciją "Skudučiavimo kultūra: etninės tradicijos ir jų kaita XX-XXI a. pradžioje" ir Žydrūnas Vičinskas apgynė disertaciją "Mato Pretorijaus veikalo "Deliciae Prussicae, oder Preussische Schaubühne" verifikacija lietuvių mitologijos kontekste".

Mokslinių darbų gynimo tarybos pirmininkas prof. dr. R. Balsys pažymėjo, jog trys etnologijos mokslo srities disertacijos yra reikšmingas Klaipėdos universiteto pasiekimas, nes etnologijos studentų mažėja. "Džiugu, kad dvi disertacijos skirtos Mažosios Lietuvos kultūros ir istorijos tyrimams, nes Klaipėdos universitetas nuo pat savo įkūrimo orientuojasi į šio regiono tyrimus", - priminė profesorius.

E. Matulionienės disertaciją pašnekovas pavadino fundamentaliu ilgus metus trukusių tyrimų ir praktinio darbo apibendrinimu, kuriame doktorantė analizavo tekstilinius krepšelius nuo XVII iki XXI a. ne tik Mažojoje Lietuvoje, bet ir plačiame Vakarų Europos kontekste. "E. Matulionienė savo disertacijoje paneigė klaidingus teiginius, jog jie yra unikalus, tik Mažosios Lietuvos regionui būdingas, tautinio kostiumo akcentas, pagrindė, kodėl juos reikėtų vadinti tekstiliniais krepšeliais, o ne delmonais, ir pateikė daug kitokių naujienų bei įdomybių, kurias, tikiuosi, labai greitai išvysime šios mokslininkės monografijoje", - linkėjo prof. dr. R. Balsys.

Publikuoti disertacijos apie skudučiavimo kultūrą tyrimus pašnekovas linkėjo ir kitai etnologijos mokslų daktarei A. Merkelienei. "Ši mokslininkė savo tyrimuose taip pat apibendrino ilgametę savo praktinę veiklą, išnagrinėjo muzikavimo skudučiais tradiciją nuo pirmųjų šio instrumento paminėjimų ir pateikė šio instrumento raiškos galimybių įvairovę ir perspektyvą. Manau, kad šis tyrimas turės didžiulę praktinę vertę", - sakė dr. prof. R. Balsys.

Ypač prof. dr. R. Balsys džiaugiasi savo mokinio Ž. Vičinsko disertacija, kuri skirta vienam iš reikšmingiausių baltų mitologijos šaltinių laikomam M. Pretorijaus veikalui verifikuoti. "Šaltinių verifikavimas arba jų autentiškumo, patikimumo patvirtinimas yra labai svarbus ir labai daug žinių, plataus konteksto išmanymo reikalaujantis darbas, kuriam iki šiol Lietuvoje nebuvo skiriama daug dėmesio, todėl ligšiolinėse mokslinėse tų šaltinių interperatacijose gali būti labai daug netikslumų. O jaunojo daktaro ir Klaipėdos universiteto dėstytojo Ž. Vičinsko tyrimų kryptis yra labai perspektyvi", - džiaugėsi įpėdiniu prof. dr. R. Balsys.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder