Patyrusieji socialinę riziką mokyklinių prekių pasirinkti negali

Patyrusieji socialinę riziką mokyklinių prekių pasirinkti negali

Jeigu esi skolingas už būstą, mokyklines prekes pirksi tik "Maximoje". Tokia logika nesuprantama klaipėdietei Oksanai Glazačiovai. Moters nuomone, tvarka, pagal kurią finansinį nepriteklių išgyvenančios šeimos verčiamos apsipirkti konkrečiame prekybos tinkle, yra korupcinė.

Oksana turi keturis vaikus. Vyriausioji, 16-metė dukra apsistojusi užsienyje, globojama tetos. Su mama Vingio g. 35 name nuomojamame socialiniame būste gyvena trys sūnūs: 10, 6 ir 1-erių metukų. Moteris teigia, kad jos pajamos yra 312 eurų per mėnesį siekianti socialinė pašalpa.

Pratybų nenupirks

"Gaudama itin mažas pajamas, nesugebu išsimokėti nuomos už socialinį būstą, komunalinių mokesčių ir pragyventi su trim mažamečiais vaikais. Todėl susikaupė 1 000 eurų skola už socialinio būsto nuomą. Dėl šios skolos man už akių įvyko posėdis, kuriame nuspręsta, jog iš mano pašalpos kiekvieną mėnesį bus išskaičiuojama 150 eurų įsiskolinimui padengti, o aš su vaikais buvau įtraukta į socialinės rizikos šeimų apskaitą.

Po to kreipiausi dėl socialinės paramos mokyklinėms prekėms. Šiais metais mokyklinių prekių reikės jau dviem mano berniukams. Nustebau, kad ši išmoka bus pervesta į prekybos centro "Maxima" socialinę kortelę. Kodėl privalau pirkti mokyklines prekes būtent šio tinklo parduotuvėse, jeigu kitame prekybos centre ar turguje gali būti pigiau? Piktina ir tai, jog šių pinigų negalėsiu panaudoti pratyboms, kurios kainuoja ypač brangiai, tačiau jos užsakomos tiesiai per mokyklą arba perkamos knygyne", - skundėsi klaipėdietė.

PRAKTIKA. Dalis piniginės socialinės paramos skiriama skoloms už būstą mokėti, o kita dalis pervedama į prekybos centro kortelę. Redakcijos archyvo nuotr.

O. Glazačiova teigė suprantanti, jog socialinės kortelės skirtos tėvams, kurie turi priklausomybę nuo alkoholio, kad mokyklinėms prekėms skirti pinigai nebūtų iššvaistyti.

"Aš alkoholio iš viso nevartoju, tačiau už akių dėl skolos už butą buvau prilyginta alkoholikams. Dabar dar bus nuskriausti mano vaikai, nes aš nupirkti jiems brangių pratybų nepajėgsiu ir tam skirtos paramos panaudoti negaliu, nes turiu ją išleisti nurodytoje parduotuvėje", - piktinosi O. Glazačiova.

Vadovaujasi įstatymu

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė pažymėjo, jog įstatymas numato, kad socialinės rizikos šeimoms pinigai būtų pervedami į socialinę kortelę, su kuria negalima įsigyti alkoholio ir tabako gaminių.

"Klaipėdos miesto savivaldybė perveda pinigus į "Maximos" ir "Senukų" socialines korteles. Buvo daryta apklausa ir pasirinkti šie tiekėjai.

Negaliu tiksliai atsakyti, kodėl pasirinkti būtent jie, nes atostogauja specialistė, atsakinga už šias sutartis. Manau, kad sutartys sudaromos su tiekėjais, kurie sutinka administruoti socialinę kortelę. Mes už tai pinigų nemokame, tad negaliu atsakyti, ar buvo daugiau pasiūlymų iš tiekėjų, ar ne", - sakė A. Liesytė ir pridūrė, jog sprendimą, kuri šeima įtraukiama į socialinės rizikos šeimų sąrašą, priima Vaiko teisių apsaugos skyrius.

Pastarojo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Gelažnikienė argumentavo, jog į socialinės rizikos šeimų sąrašą O. Glazačiova pateko ne dėl skolos už būsto nuomą, o dėl socialinių įgūdžių stokos.

"Žmogus gal nemoka savo biudžeto ar dokumentų tvarkyti, nesugeba skolų grąžinti. Todėl jam skiriamas socialinis darbuotojas, kuris nusprendžia, kaip geriau pinigus tvarkyti", - aiškino V. Gelažnikienė.

BĮ Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro direktorė Rita Bratėnaitė-Vitkienė tvirtino, jog neretai dalis piniginės socialinės paramos skiriama skoloms už būstą mokėti, o kita dalis pervedama į prekybos centro kortelę.

Anot jos, socialinės paramos suteikimas socialinės rizikos šeimoms yra reglamentuotas Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2015 m. spalį patvirtintame Socialinių išmokų teikimo asmenims, patyrusiems socialinę riziką, tvarkos apraše.

INFORMACIJA

Socialinės rizikos šeima yra šeima, kurioje auga vaikų iki 18 metų ir kurioje bent vienas iš tėvų:

piktnaudžiauja alkoholiu, narkotinėmis, psichotropinėmis ar toksinėmis medžiagomis;
yra priklausomas nuo azartinių lošimų;

dėl socialinių įgūdžių stokos nemoka ar negali tinkamai prižiūrėti vaikų;

naudoja prieš juos psichologinę, fizinę ar seksualinę prievartą;

gaunamą valstybės paramą panaudoja ne šeimos interesams ir todėl iškyla pavojus vaikų fiziniam, protiniam, dvasiniam, doroviniam vystymuisi bei saugumui;

socialinės rizikos šeimai priskiriama ir šeima, kurios vaikui įstatymų nustatyta tvarka yra nustatyta laikinoji globa (rūpyba).

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder