Rimvydas Vaštakas: aukštojo mokslo centras Šiauliuose, kad ir kaip jis būtų pavadintas, išliks

Rimvydas Vaštakas: aukštojo mokslo centras Šiauliuose, kad ir kaip jis būtų pavadintas, išliks

Šiaulių universiteto Tarybos pirmininkas Rimvydas Vaštakas pabrėžia, kad kuo autonomiškesnis Šiaulių universitetas bus, tuo geriau jis įgyvendins krašto ir viso Šiaurės Lietuvos regiono poreikius.

Reaguodamas į Švietimo ir mokslo ministerijos Lietuvos rektorių konferencijai pateiktus siūlymus dėl universitetų jungimosi ar jų išlikimo savarankiškais, Šiaulių universitetas pabrėžia palaikąs aukštojo mokslo reformą ir šiuo metu aktyviai bendradarbiaująs su didžiausiu šalies universitetu. 

„Suformuota darbo grupė ieško bendradarbiavimo galimybių su Vilniaus universitetu. Pagrindinis šios darbo grupės tikslas šiuo metu vykstančiame universitetų stambinimo, aukštojo mokslo kokybės didinimo kontekste - užsitikrinti kuo palankesnes tolesnio Šiaulių universiteto veikimo sąlygas, - sakė R.Vaštakas. 

Jis pažymi, kad šiuo metu tiek iš Švietimo ir mokslo ministerijos, tiek iš Seimo bei Vyriausybės juntamas itin didelis palaikymas universitetui.

„Dabar jau niekas nebediskutuoja, kad Šiauliams kaip miestui, regiono centrui nereikia aukštojo mokslo. Džiaugiuosi, kad dabar diskusijos yra tik kaip jis bus organizuojamas, bet - faktas: aukštojo mokslo centras Šiauliuose, kad ir kaip jis būtų pavadintas, išliks ir tai - svarbiausia“, - sakė R.Vaštakas. 

Šiaulių universiteto Tarybos pirmininkas pabrėžia, jog galutinį žodį kaip visų Lietuvos universitetų steigėjas dėl tolesnės universiteto veiklos tars Seimas. 

Planuodamas savo tolesnę ateitį, šalia derybų su kitomis aukštojo mokslo įstaigomis Šiaulių universitetas imasi ir itin radikalių vidinių permainų. Šiuo metu keičiama studijų organizavimo tvarka padės ne tik užtikrinti finansiškai efektyvesnį universiteto valdymą, bet ir leis geriau išsigryninti didžiausias universiteto stiprybes. 

Pagal naują tvarką Šiaulių universitetas pradės dirbti jau po kelių mėnesių - nuo 2018 m. sausio. Pagrindinis pokyčių tikslas yra taupyti administracijai, pastatų išlaikymui skiriamas lėšas bei didinti studijoms tenkantį finansavimą. 

Tarp didžiausių struktūrinių pokyčių - Šiaulių universitete nebeliks fakultetų, mažės katedrų ir administracijos tarnybų skaičius. 

Pokyčiai bene labiausiai palies patalpų klausimą, nors iki galo jo išspręsti be Vyriausybės pagalbos - neįmanoma, nes tikrasis universiteto patalpų savininkas - valstybė, o universitetas jas valdo tik patikėjimo teise. 

„Viešojoje erdvėje nuolat kalbama apie tai, jog universitetas pernelyg daug lėšų skiria tuštiems pastatams išlaikyti, vis dėlto šioje situacijoje esame savotiški įkaitai, mat valstybės universitetui skiriamas lėšas privalome panaudoti jai pačiai priklausantiems pastatams administruoti. Jei tai priklausytų nuo mūsų, nereikalingus pastatus tiesiog parduotume. Vis dėlto darome ką galime: dalį patalpų esame uždarę dar pernai, kiek įmanoma sumažinę jų šildymą“, - sakė Šiaulių universiteto Komunikacijos, rinkodaros, neakademinės veiklos tarnybos direktorius dr. Modestas Grigaliūnas.

Administracinio ir akademinio personalo proporcijos neatitinka bendrų standartų, t. y. lyginant su dėstytojų skaičiumi, administracinis aparatas yra per didelis, todėl iki 2018-ųjų sausio bus sumažinta apie kelias dešimtis administracinio personalo etatų. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder