Streikas atvėrė mokytojų žaizdas

Streikas atvėrė mokytojų žaizdas

Vakar nemaža dalis klaipėdiečių savo kailiu pajuto mokytojų streiko pasekmes, mat prie streikuojančiųjų prisijungė nemaža dalis uostamiesčio mokyklų pedagogų.
"Streikas - tai ne atostogos. Vaikams šią savaitę vis dėlto bus kai kurios pamokos, tad į mokyklą vis tiek vešime. Be to, užduodama labai daug namų darbų. Tad tėvai vakarais grįžę iš darbo turės dirbti mokytojais..." - dėl streiko sukeltų nepatogumų piktinasi kai kurie tėvai. Tačiau daugelis tėvų ir moksleivių palaiko streikuojančius pedagogus.
Streikas įvairiose mokyklose suprantamas skirtingai. Vienose streikuojantys pedagogai vis dėlto eina į darbą, kitose - ne. Panašiai elgiasi ir tėvai. Vieni visai neleidžia vaikų į mokyklą, nors kai kurios pamokos ir vyksta, kiti - atvirkščiai. Bent jau streikuojančių mokyklų administracijos žada, kad į mokyklą atėję vaikai nebus palikti likimo valiai.

Tėvams teko "susirgti"

Kol kas daugiausiai išbandymų teko uostamiestyje veikiančio lopšelio-darželio "Želmenėlis" lankančių vaikų tėvams. Šis darželis buvo pirmasis Klaipėdoje, įsijungęs į streikų bangą, tad jau antra savaitė tėvams tenka spręsti dilemą, kur dėti vaikus.
"Praėjusį penktadienį tėvai pradėjo intensyviai skambinti. Pirmąją savaitę kažkaip sukosi - vieni vaikus buvo išvežę į kaimą pas senelius, kiti tėvai išsiprašė iš darbų ar turėjo nedarbingumą. Tačiau prasidėjo antroji streiko savaitė ir tėvai sunerimo", - pasakojo minėto darželio vadovė Genovaitė Žmuidienė.
Tėvų buvo prašoma, kad į darželį atvestų vaikus nebent tuo atveju, kai nėra kitos išeities. Tad praėjusią savaitę kelios nestreikuojančios auklytės darželyje prižiūrėdavo 10 vaikų, vakar jų jau buvo atvesta 15.
"Esame paskaičiavę, kad streiko metu prižiūrėti galėtume nebent 60 vaikų. Jei jų atves daugiau, teks kreiptis į miesto valdžią, kad iš viso leistų stabdyti ugdymo procesą", - pasakojo darželio vadovė.  

Mokiniai - mokytojų pusėje

"Vakarų ekspreso" korespondentai vakar apsilankė kai kuriose Klaipėdoje prie streiko prisijungusiose įstaigose.
Nors pavieniai tėvai reiškia nuomonę, esą pedagogų streikas - bereikalingas, aplankytose mokyklose kalbinti pedagogai džiaugėsi beveik visišku tėvų ir mokinių palaikymu.
"Palaikymo iš tėvų sulaukiame. Tiesa, buvo tėvų, kurie  ragino kitus nepalaikyti streiko, nes tada būtų galima prisiteisti iš mokyklos kažkokią kompensaciją. Tačiau daugelis sako, kad elgiamės teisingai. Be to, informuojame tėvus, kad vis tiek laukiame vaikų, teikiame informaciją apie streiko eigą. Tėvai reaguoja ramiai", - sakė Klaipėdos "Verdenės" progimnazijos direktorė Rima Bečiuvienė.
"Palaikome mokytojus. Jie daug dirba - taiso kontrolinius, atlieka daug kitų funkcijų, tad atlyginimai turėtų būti didesni. Per dieną vyksta po 1 ar 2 pamokas, nes ne visi mokytojai streikuoja", - pasakojo Klaipėdos "Žemynos" gimnazijoje kalbinti mokiniai.
Tiesa, dalis dvyliktokų išgyvena - ruošdamiesi artėjantiems egzaminams, jie netenka reikalingų pamokų. Tačiau abiturientai taip pat įžvelgia šviesiąją streiko pusę: "Galbūt pavyks išsireikalauti didesnių atlyginimų ir jie bus labiau motyvuoti vesti įdomias pamokas."

Vietoj pamokų - paskaitos

Sutapimas, bet kaip tik šią savaitę Klaipėdos universitetas kviečia moksleivius iškeisti pamoką į paskaitą.
Toks renginys Klaipėdoje organizuojamas jau 11-ą kartą, tačiau, ko gero, tokio ažiotažo dar nėra buvę - nepavyksta sutalpinti visų norinčiųjų.
Moksleiviams lapkričio 19 - 23 dienomis Klaipėdos universitete siūloma aplankyti 25-ias skirtingų mokslo krypčių paskaitas,  daugiau sužinoti apie dominančias studijų programas. Tad, kol mokytojai streikuoja ir neveda pamokų, - vyresnių klasių mokiniams puiki galimybė "pasimatuoti" studentų kėdę.

Kritikuoja ministrę

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo vadovė Laima Juknienė, dirbanti ir "Žemynos" gimnazijoje, kalbėjo išties jaučianti mokinių palaikymą.
"Jie supranta, kad mokytojai streikuoja ne dėl savęs, bet dėl visos švietimo sistemos ateities, mokiniams geresnių ugdymo sąlygų", - sakė L. Juknienė.
Tiesa, ji įsitikinusi, kad kol mokiniai palaiko, Švietimo ir mokslo ministerija į mokytojus žvelgia atsainiai. "Ministrė turėjo išklausyti profsąjungos, kuri streikuoja, nuomonę, o ne važinėti po atskiras mokyklas ir klausinėti, kokios jų problemos. Juk mokyklos ir taip gali siųsti pasiūlymus", - kritikos švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei pažėrė ji.
Klaipėdos miesto susivienijimo vadovė turėjo galvoje praėjusią savaitę vykusius J. Petrauskienės vizitus po streikuojančias Lietuvos mokyklas.
L. Juknienė tikino, kad mokytojai buvo pasiūlę atidėti etatinio apmokėjimo modelio taikymą bent iki sausio 1 d., prieš tai išanalizavus visus jo trūkumus.
"Tačiau ministerija nenorėjo to girdėti", - sakė ji.


Streikas įvairiose mokyklose suprantamas skirtingai. Vienose streikuojantys pedagogai vis tiek eina į darbą, kitose - ne.
Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Prabilo apie nestreikuojančiuosius

L. Juknienė skaičiavo, kad "Žemynos" gimnazijoje dirba 39 mokytojai, streikuoti yra pasiruošę 36. Streikuoti atsisakę mokytojai apie tokį savo žingsnį nei vienoje, nei kitoje mokykloje kalbėti nepanoro.
"Jie vengia kalbėti. Priežasčių neaiškina. Jie sako, kad tai jų asmeninė nuomonė", - pasakojo L. Juknienė.
Klaipėdos "Verdenės" progimnazijos direktorės R. Bečiuvienės teigimu, iš 76 mokykloje dirbančių pedagogų streikuoja 57.
Ji tikino, kad dalis mokytojų serga, kiti lanko seminarus, todėl nestreikuoja. Tiesa, anot jos, dalis mokytojų sprendimą nestreikuoti priėmė atsižvelgę į savo finansinę padėti, nes nežinia, ar už laikotarpį, per kurį mokytojai streikuos, pedagogams bus mokamas atlyginimas.
Baimė kausto ir streikuoti nusprendusius mokytojus, tačiau, R. Bečiuvienės teigimu, šie tam pasiryžę.
"Mokytojai sako, kad yra pasirengę. Jie mano, kad gana kalbėti, kaip mes esame nepatenkinti. Jie nori imtis veiksmų", - sakė  R. Bečiuvienė.
Tiesa, "Verdenės" progimnazijos direktorė ir  L. Juknienė pabrėžė, kad mokytojams nedaromas spaudimas streikuoti - jiems paaiškinta, kad, iškilus bėdoms ar esant kitoms priežastims, net ir streikuojantys mokytojai visuomet gali pasitraukti, o prie streiko prisijungti pedagogai raginami tik savo pačių valia.

Streikas atvėrė žaizdas

Prasidėjęs streikas atvėrė ir mokytojų darbo žaizdas. Jie sako, kad Švietimo ir mokslo ministerija nepasirūpino pertvarkos įgyvendinimu, o už tą patį darbą pedagogai visoje šalyje uždirba skirtingai.
"Buvo daug pažadų ir spekuliacijų, tačiau įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimą negavome to, ko tikėjomės. Nežinia koks etatui skiriamas pamokų skaičius. Tad vienas iš reikalavimų - ne daugiau nei 18 kontaktinių valandų, skiriamų etatui. Šiuo metu mokytojai turi ir 23, ir 24 valandas, bet vis tiek "nesurenka" etato", - kalbėjo "Verdenės" progimnazijos pedagogės, tapusios streiko komiteto atstovėmis.
Jų teigimu, mokytojus itin įskaudino premjero S. Skvernelio išsakyti žodžiai, esą pedagogai nori uždirbti ir 1 tūkst. eurų, ir turėti daug laisvo laiko. Anot jų, mokytojų darbo krūvis itin didelis, darbas nesibaigia pasibaigus pamokoms, tad laisvo laiko nelieka.
"Be to, klasės yra perpildytos. Ministerija skaičiuoja bendrą Lietuvos vidurkį. Tačiau reikėtų skaičiuoti miestais arba rajonais. Juk Klaipėdoje klasės tikrai perpildytos, o jei pažvelgsime į rajono mokyklas, jos pustuštės, tad išeina, esą mokinių skaičius klasėse normalus. Be to, nepamirškite, kad mokytojo darbas itin stresinis. Pedagogai labai kruopštūs, stengiasi gerai atlikti savo darbą. Skiriame laiko mokiniams, tačiau turime skirti ir savo pačių vaikams", - dėstė streiko komiteto atstovės.

Ko nori mokytojai?

Kol kas nežinia, kiek tiek naujas, ties įsisenėjusias mokytojų darbo žaizdas atvėręs streikas tęsis, mat jis - neterminuotas.
Streiką surengė Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS). Pagrindinis jos reikalavimas - įtvirtinti konkrečius mokytojų etatinio darbo apmokėjimo modelio principus.
Siekiama, kad mokytojo etatą sudarytų 36 valandos, iš jų - ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų. Be to, LŠDPS siekia kolektyvinėje sutartyje susitarti ir dėl darbuotojų atlyginimo kėlimo programas, joje nurodyti konkrečias datas ir dydžius.
Toje pačioje sutartyje norima susitarti dėl 6 ir daugiau nekontaktinių valandų ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų pedagogų etate. Čia taip pat reikalaujama nurodyti konkrečius skaičius ir terminus.

Rima BEČIUVIENĖ, Klaipėdos "Verdenės" progimnazijos direktorė
Mokytojai sako, kad yra pasirengę. Jie mano, kad gana kalbėti, kaip mes esame nepatenkinti. Jie nori imtis veiksmų.

Laima JUKNIENĖ, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo pirmininkė

Mokiniai supranta, kad mokytojai streikuoja ne dėl savęs, bet dėl visos švietimo sistemos ateities.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder