Streikas įgauna pagreitį, bet mokinius žada užimti

Streikas įgauna pagreitį, bet mokinius žada užimti

Mokytojų streikas Klaipėdoje įgauna pagreitį - vakar pamokų nevedė didžioji dalis Vytauto Didžiojo gimnazijos pedagogų, šiandien prie streiko prisijungs dar dviejų mokyklų pedagogai, o kitą savaitę streikas planuojamas dar kone 15 mokyklų.

Tad tėvai ne juokais sunerimo - jei nevyks pamokos, kur dėti vaikus? Ar nenukentės mokinių žinios, galų gale ar nenutiks taip, kad vasarą mokiniams reikės mokytis dar ilgiau, nes reikės išmokti tai, ką praleis streiko metu?

30 iš 55 Vytauto Didžiojo gimnazijoje (VDG) dirbančių mokytojų vakar nevedė pamokų. Tačiau šios gimnazijos direktorius Stasys Ruiba tikino, kad ugdymo procesas dėl to nenukentės.

"Pamokos vyksta, bet, aišku, struktūra ir formos kitokios. Procesą organizuojame pagal galimybes. Žinoma, kai kurių pamokų streiko metu nebus, bet mokytojai gali sugalvoti kitokių veiklų mokiniams", - sakė direktorius.

"Pamokas vedė ir mokyklos administracijos darbuotojai, ir sveikatos specialistė. Kažkaip išsidėliojome. Bet kas bus, jei streikas tęsis savaitę ar dvi, sunku pasakyti. Suprantama, kad tikrasis ugdymo procesas truputį sutriks", - patikslino VDG profesinės sąjungos pirmininkė Auksuolė Atkočienė.

Kadangi vakar šioje gimnazijoje buvo pirmoji streiko diena, streikuojantys pedagogai vis tiek atėjo į darbą, nors ir neprivalo to daryti.

"Tiesiog visi streikuojantys susibūrėme vienoje vietoje, aptarėme streiko reikalavimus ir diskutavome apie švietimo problemas. Tie, kurie dar neprisijungė prie streiko, turi įvairių priežasčių, pavyzdžiui, turi finansinių įsipareigojimų, todėl negali streikuoti. Mes juk nežinome, ar už tas dienas, kai streikuosime, mums bus mokama", - pasakojo A. Atkočienė.

Pasak jos, mokytojai jaučiasi įskaudinti ir pažeminti, nes niekas neišklauso jų pozicijos.

"Vienas iš mūsų reikalavimų, kad klasėse būtų mažiau mokinių. Pavyzdžiui, mūsų gimnazijoje yra po 30-32 mokinius, tad vasaros metu net nėra kuo kvėpuoti. Be to, naujoji etatinio apmokėjimo sistema labai sudėtinga. Iki šiol nėra bendros sistemos, kiekvienas miestas ir mokykla skirtingai taiko metodiką. Ypač pastaruoju metu skaudina valdžios požiūris į mokytojus", - pasakojo A. Atkočienė.

Su streikuojančiais VDG pedagogais atvykusi pasikalbėti Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė priminė, kad šiandien prie streiko jungiasi "Vyturio" progimnazija ir "Gilijos" pradinė mokykla, nuo lapkričio 19-osios - dar kone 15, 18 d. - dar 4 įstaigos ir t. t.,

 Į DARBĄ ATĖJO. Nors pagal Darbo kodeksą streiko metu mokytojai neprivalo eiti į darbą, streikuojantys Vytauto Didžiojo gimnazijos pedagogai vakar susirinko į mokyklą ir karštai diskutavo apie švietimo sistemą.

"Kitą savaitę kone kasdien Klaipėdoje prie streiko jungsis naujos įstaigos", - minėjo L. Juknienė.

Pasiteiravome, kaip ateinančią savaitę elgtis tėvams. Žinia, jau dabar streikui besiruošiančių mokyklų administracijos informuoja tėvus, kurių dalykų mokytojai streikuos, o kurių ne. Tad kai kuriose mokyklose situacija dviprasmiška, pavyzdžiui, kai kurių klasių mokiniams kitą savaitę vyks tik dailės ir etikos pamokos.

"Nors sakoma, kad ugdymo procesas nėra nutraukiamas, jeigu streiko metu tėvai turi galimybę vaikus palikti namuose, geriau taip ir elgtis. Tiesiog tėveliams reikės sekti informaciją mokyklų tinklalapiuose, kurios pamokos vyksta, kurios ne. Suprantama, jei kurią nors dieną vyks tik viena pamoka ir vaikas į ją neateis, "n" raidės niekas nerašys. Taip jau yra, kad streiko metu papildomų sunkumų kyla visiems. Juk kai streikuoja kurios nors avialinijos, joms nėra svarbu, kad žmonėms būtinai reikia tuo metu nuskristi iš taško A į tašką B", - kalbėjo L. Juknienė.

Tačiau esą niekas negali uždrausti tėvams vesti vaikus į mokyklą. Tad pagal galimybes bus stengiamasi užimti tuos vaikus, kurie ateis į mokyklą ir streiko metu.

"Gal pamokas ves mokyklų direktoriai, mokinius užims logopedai, psichologai. Tėvai turėtų suprasti, kad streikas yra kraštutinė priemonė. Tikimės jų palaikymo. Juk jie taip pat gali skambinti ar rašyti raštus Vyriausybei, kad ji pradėtų su mumis derėtis. Deja, šią savaitę kol kas iš Vyriausybės pusės tyla", - apgailestavo L. Juknienė.

Apklausa

Jolanta Mažeikaitė-Sakavičienė, lietuvių kalbos mokytoja
Nemanau, kad dėl streiko labai nukentės mokinių žinios. Mes visada sugebame pasivyti, ką esame praleidę. Turime vilties, kad nereikės streikuoti mėnesį ir viskas išsispręs daug greičiau. Streikuodama tiesiog noriu pasipriešinti melui, sklindančiam iš šalies valdžios lūpų. Meluojama, kad didėja atlyginimai. Asmeniškai aš, turėdama tą patį krūvį, kaip pernai, gaunu 20 eurų mažiau. Aš šį streiką vadinu pilietiškumo pamoka. Tai tarsi egzaminas, kurį mokytojai turi išlaikyti.
Giedrė Sabūnienė, anglų kalbos mokytoja
Manau, kad dabar jau yra paskutinis lašas, kai reikia ginti mūsų profesiją, kad ateities kartoms būtų geriau. Juk buvo žadėta, kad mokytojo profesija bus prestižinė, bet kol kas matome vien žeminimą. Streikuojame ne tik dėl algos, bet dar labiau - dėl viešumoje girdimos neteisybės.
Irina Didžbalienė, matematikos mokytoja
Mane labiausiai neramina, kas mokys mano anūkus. Labai skauda širdį. Noriu, kad mano anūkus mokytų jauni mokytojai. Noriu, kad jaunimas norėtų dirbti šį darbą ir pakeistų mus, vyresnės kartos pedagogus. Todėl ir streikuoju - dėl to, kad ateityje būtų geriau.
Vaidas Pamparas, istorijos mokytojas
Dar taip sistemoje nebuvo, kad mokytojai jaustųsi tiek pažeminti. Tiesiog skubiai pakeitus finansavimo metodiką, atsirado daugybė neapibrėžtų dalykų. Neaišku nei dėl darbo grafikų, nei dėl atsiskaitymo ar kitų dalykų. Ir tai tęsiasi jau keletą mėnesių. Negana to, Klaipėda iš visų kitų didžiųjų miestų gavo patį mažiausią finansavimą. Regis, Kaunui ir Vilniui pridėta po 9 procentus, o Klaipėdai tik 2 proc. Kodėl?
Liūdna, kad tenka kovoti už paprastus, kasdienius dalykus, bet tokia ta švietimo politika Lietuvoje - fragmentiška. Galbūt idėjos ir geros, bet būdai ir pasirinktos priemonės liūdina.
Nemanau, kad mokiniai dėl streiko labai nukentės. Yra daugybė būdų, kaip juos užimti, pavyzdžiui, palaikyti didesnį namų darbų pulsą. Jeigu streikas vyktų tik savaitę, problemų didelių tikrai nekiltų. Juolab žinant, kad šiemet mokslo metai bus ilgesni.
Asmeniškai aš nesu nuskriaustas. Mano atlyginimas liko toks pat, kaip ir pernai. Bet piktina tai, kad bandoma aiškinti, neva dabar visi mokytojų darbai apmokami. Kaip ir anksčiau dalį darbų darydavome veltui, taip ir dabar.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder