Tradiciniam skaitovų konkursui - išskirtinis jaunimo dėmesys

Tradiciniam skaitovų konkursui - išskirtinis jaunimo dėmesys

Artėjant Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai, Vakarų Lietuvos ir Klaipėdos krašto moksleiviai kviečiami dalyvauti vienuoliktą kartą vyksiančiame meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkurse "Lietuviško žodžio šviesoje".

Dienraščio "Vakarų ekspresas" inicijuotas konkursas, kurio tema, atliepiant Lietuvos kultūros sostinės metus, šiemet - "Neužšąlanti Klaipėdos krašto literatūra", skatina mylėti lietuvišką žodį, domėtis mūsų šalies literatūra, kuria bei ieško naujų saviraiškos būdų per lietuviško žodžio prizmę.

Net 73 pasirodymai

Šiemet konkurse dalyvauti užsiregistravo kaip niekad daug dalyvių. Scenoje pasirodys per šimtą vaikų ir jaunuolių nuo septynerių iki devyniolikos metų ir surengs net 73 pasirodymus.

Kaip ir kasmet, savo jėgas išbandys vaikai ir jaunuoliai iš viso Vakarų Lietuvos regiono. Dalyvauti užsiregistravo Klaipėdos miesto, Neringos, Palangos, Gargždų, Lapių, Šiūparių ir Priekulės mokyklų moksleiviai. Tarp dalyvių - jau 11 metų konkurse dalyvaujančių mokyklų mokiniai, taip pat ir pirmus metus dalyvaujančių įstaigų auklėtiniai.

DOMĖSIS. Anot konkurso komisijos pirmininko Sigučio Jačėno, rengiant skaitovų konkursus didėja tikimybė, kad dalyvaujantis jaunimas ateityje dar labiau domėsis literatūra, poezija, teatru, muzika ir apskritai kultūra.

"Lietuviško žodžio šviesoje" yra meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursas, tačiau organizatoriai dalyvius ragina parengti ir kūrybines interpretacijas bei teatralizuotas kompozicijas, kadangi jos pagyvina konkursą, suteikia renginiui daugiau spalvų.

Svarbiausia - noras dalyvauti

Šių metų konkurso vertinimo komisijai pirmininkaus ilgametis komisijos narys režisierius, aktorius Sigutis Jačėnas. Kiti komisijos nariai: aktorė, Klaipėdos universiteto dėstytoja Virginija Kochanskytė, rašytoja Nijolė Kepenienė, Klaipėdos universiteto dėstytojas dr. Marijus Šidlauskas, operos dainininkė Agnė Sabulytė bei dainuojamosios poezijos atstovas Mindaugas Valiukas.

Anot organizatorių, kasmet į komisiją kviečiami su literatūra, teatru ir muzika susiję žymūs žmonės, kurie ne tik išklauso, vertina, bet ir mielai bendrauja su konkurso dalyviais. Pagrindiniai konkurso dalyvių pasirodymo vertinimo kriterijai - įtaigumas, asmeninis santykis ir teksto interpretacija. Šio konkurso komisija išskirtinė tuo, kad atsisako vertinimo klišių bei taisyklių, o skatina dalyvius ieškoti savęs, būti savimi ir kurti čia ir dabar.

Pasak S. Jačėno, kiekvienais metais pasitaiko išskirtinai talentingų skaitovų.

"Tačiau svarbiausia ne tai. Svarbiausia jaunuolių noras dalyvauti konkurse. Labai džiaugiamės, kad dalyvių skaičius kasmet vis didėja, - emocijų neslėpė S. Jačėnas. - Aš ir pats jaunystėje dalyvaudavau skaitovų konkursuose, tad galiu drąsiai teigti, kad ši patirtis lavina viešojo kalbėjimo įgūdžius, kurie ateityje bus naudingi bendraujant su platesne auditorija. Galų gale tai padeda susipažinti su lietuvių literatūra, praplečia akiratį. Taip pat didėja tikimybė, kad šie žmonės ateityje dar labiau domėsis literatūra, poezija, teatru ir muzika."

Anot pašnekovo, skaitovų konkurse svarbu ne vien tai, kaip įtaigiai jaunuolis sugeba padeklamuoti tekstą, bet ir jo laikysena, kaip jis prisistato ir kaip nulipa nuo scenos.

"Tačiau pagrindinis dalykas yra tai, kad tekstas būtų deklamuojamas ne tik žiūrovų ausims ir akims, bet ir jų širdims", - sako S. Jačėnas.

Beje, pašnekovas pastebėjo, kad dalis mergaičių deklamuoja suaugusių vyrų rašytojų ar poetų kūrybą ir tai skamba gana keistai ir nenatūraliai. Pašnekovo nuomone, dalyvėms reiktų verčiau rinktis moterų kūrybą.

Kada?

Konkursas, kurį organizuoja dailės studija "Guboja" ir UAB "Promo Plius", prasidės rytoj 11 val. Klaipėdos universiteto Mažojoje auloje (Herkaus Manto g. 84).

Visi konkurso dalyviai bei jų mokytojai bus apdovanoti padėkos raštais. Na, o laureatai bus ne tik apdovanoti, bet ir pakviesti drauge su profesionaliais atlikėjais dalyvauti laureatų apdovanojimų ceremonijoje ir koncerte, kuris vyks gegužės 11 d. 12 val. I. Simonaitytės bibliotekos Renginių salėje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder