Žada pareikšti nepasitikėjimą ministru

Žada pareikšti nepasitikėjimą ministru

“Nors ir mokytojams atlyginimai krito, bet santykinai nedaug. Vidutinis Lietuvos mokytojų atlyginimo vidurkis dabar šalyje yra 2 700 litų”, - ši Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus ištarta frazė Klaipėdoje vykusiame švietimo profsąjungos atstovų susirinkime sulaukė audringo juoko pliūpsnio.

“Situacija švietimo srityje vėl kaista. Turime daugiau klausimų nei atsakymų. Tuo tarpu Švietimo ir mokslo ministerija vaikosi tik populistinių idėjų. Naudojamasi viešųjų ryšių taktika - su profsąjungos atstovais bendrauja, tačiau daro, ką nori, ir visiškai neatsižvelgia į mūsų pastabas”, - Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Žemaitijos regiono susivienijimo forume kritikos negailėjo šio susivienijimo pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Į mestą kritiką ministerijos darbuotojams G. Steponavičius reagavo ramiai. Jis pripažino, kad dar yra nemažai netobulų dalykų švietimo sistemoje, tačiau esą pagrindinės problemos kyla dėl to, kad šalyje smarkiai mažėja mokinių skaičius. Pasak jo, šiemet dėl to mokinio krepšelio lėšos sumažės net 80 mln. litų.

“Sutinku, kad mokinio krepšelio skaičiavimo metodika nėra tobula. Ypač problematiška mažose kaimo mokyklose, kurios neužtenka lėšų. Šioje srityje dirbama”, - sakė G. Steponavičius.

Pristatydamas šių metų švietimo aktualijas ministras užsiminė, kad iki kovo 1 dienos bus pasirašyta nauja mokyklos vadovų skyrimo tvarka. Esą mokyklų vadovai turės pereiti specialią atranką aukščiausiu lygiu ir tik po to savivaldybėse vyks kvalifikaciniai bei psichologiniai patikrinimai.

Griežtesnei mokyklų vadovų skyrimo tvarkai pritaria ir profsąjungų atstovai. Jų pateiktoje rezoliucijoje prašoma, kad būtų reglamentuota švietimo įstaigų vadovų darbo kadencija, taikomas rotacijos principas.

Rezoliucijoje taip pat prašoma keisti švietimo įstaigų finansavimą pagal tikslinį modelį, atsižvelgiant į mokinių skaičių toje įstaigoje. Taip pat prašoma sutaupytas lėšas palikti švietimo sistemoje, nes pernai dėl sumažėjusio mokinių skaičiaus sutaupytus 58 mln. reikalaujama grąžinti į biudžetą.

Nors parengtą rezoliuciją norėta įteikti pačiam švietimo ir mokslo ministrui, tačiau jis nesulaukė forumo pabaigos.

“Akibrokštas. Mes nebuvome perspėti, kad ministras nebus iki galo. Juk tam ir susirinkome, kad kartu aptartume esamas problemas. Eilinį kartą ministras parodė nepagarbą mokytojams. Pasakė sveikinimo žodį, o mūsų problemos jam neįdomios”, - apgailestavo LŠDPS Klaipėdos susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė.

Ji pabrėžė, kad tuo atveju, jei Švietimo ir mokslo ministerija ir toliau konstruktyviai nevertins profesinių sąjungų keliamų reikalavimų, LŠDPS Žemaitijos regionų profesinių sąjungų susivienijimas pasilieka teisę pareikšti nepasitikėjimą G. Steponavičiaus vykdoma politika. Rezoliucijoje nurodyta, kad ministerijai duota laiko pasitaisyti iki vasario 15 d.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder