2011 metų Nobelio chemijos premija skirta Danieliui Shechtmanui

2011 metų Nobelio chemijos premija skirta Danieliui Shechtmanui

2011 metų Nobelio chemijos premija skirta Izraelio mokslininkui Danieliui Shechtmanui už kvazikristalų atradimą, pranešė tinklalapis "Nobelprize.org".

D. Shechtmanas 1982-ųjų balandžio 8 dieną elektroniniu mikroskopu padarė nuotrauką, kuri prieštaravo žinomiems gamtos dėsniams. Buvo manoma, kad kietų kristalų atomai išsidėstę simetriškomis struktūromis, kurios periodiškai kartojasi. Mokslininkai manė, kad kristalų atomai turi būti išsidėstę pasikartojančia tvarka.

Tačiau D. Shechtmano nuotraukoje atomų išsidėstymo struktūra buvo nesikartojanti. Mokslininkai manė, kad tai neįmanoma. D. Shechtmano atradimas buvo labai kontroversiškas. Mokslininkas gynė savo atradimą ir dėl to buvo paprašytas palikti tyrėjų komandą. Bet galiausiai tyrėjai buvo priversti pakeisti medžiagos prigimties sampratą.

Pritaikę šių metų Nobelio premijos laureato atradimą mokslininkai laboratorijose sukūrė įvairių rūšių kvazikristalų, o iš upės Rusijoje paimtuose mineralų pavyzdžiuose pavyko rasti natūralių kvazikristalų. Šiuo metu mokslininkai bando juos pritaikyti praktiškai, pavyzdžiui, eksperimentuoja gamindami keptuves ir dyzelinius variklius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder