Gyvos lėlės kelia pavojų

Gyvos lėlės kelia pavojų

Daugybė mergaičių pasaulyje visą savo laisvalaikį skiria tam, kad taptų panašios į lėlę. Jos po keliolika valandų kas dieną dažosi, šukuojasi, puošiasi, paskui kelia savo filmukus į "Youtube". Tokie filmukai susilaukia daugybės peržiūrų.

"Gyvos lėlės" šiandien madingos visame pasaulyje, tačiau džiaugtis čia nėra kuo.

Psichologai mano, jog šis pasitraukimas iš realaus pasaulio į įsivaizduojamąjį stabdo asmenybės raidą ir prie gero nepriveda ne tik pačios "lėlės". Šios tendencijos populiarinimas yra pavojingas tuo, kad per anksti seksualizuoja vaikus ir skatina pedofiliją.

Lietuvoje žinoma iš Ukrainos kilusi "barbė" Valerija Lukjanova, sverianti 42 kg, pernai apsilankiusi mūsų šalyje, vienoje televizijos laidoje tikino, kad "grožis yra siekiamybė ir vidinio pasaulio išraiška." V. Lukjanova iš savo barbiškos išvaizdos populiarinimo daro verslą: ji veda visai nepigius "dvasinio ugdymo" seminarus, kuriuose moko "nekūniškų kelionių", ir sulaukia anšlago.

Lėlės sindromą platina ir Londone gyvenanti Venus Palermo, kuri taip pat lankėsi Lietuvoje. Įdomu tai, kad paauglė nelanko mokyklos, o jos mama nedirba: gyvena už honorarą rodydama vaiką per televizijas įvairiose šalyse.

Garsiausia JAV barbė, interneto sensacija ir paauglių stiliaus ikona 20-metė Dakota Rouz (Dakota Rose), pasivadinusi Kotakoti, taip pat mėgaujasi populiarumu. Atrodyti taip, kaip ji, svajoja šimtai tūkstančių paauglių, kurios peržiūrinėja jos filmuotą medžiagą tinklalapyje "Youtube".

Nežinia, ar lėlės Barbės kultas, ar japonų animacinių filmukų herojai su didžiulėmis akimis, ar kur kas didesnės visuomenės bėdos skatina jaunuomenę įkūnyti nerealius vaizdus gyvenime, tačiau šiandien tiek Vakaruose, tiek Azijoje, tiek kituose pasaulio kraštuose daugybė mergaičių pretenduoja į tobulą išvaizdą: atrodo, kalba ir juda kaip lėlės.

Tėvams atmintina, jog atžalos troškimas atrodyti kaip lėlė nėra vien tik nekalta pramoga. Galimas daiktas, kad, prisižiūrėjusios į fotomodelius, aktores ir dainininkes, paaugliško amžiaus mergaitės jaučia kaltę prieš save ir aplinkinius dėl to, kad neatitinka "reikiamų standartų". Vos pastebėjus tokius elgesio požymius, verta pasitarti su psichologu.

NESIMOKO. Londonė gyvenanti penkiolikmetė Venus Palermo nelanko mokyklos, o jos mama nedirba - gyvena iš mergaitės išvaizdos populiarinimo.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder