Ištvanas Kvik apie darbą karantino metu, koncertų ilgesį ir pandemijos baimę

Ištvanas Kvik apie darbą karantino metu, koncertų ilgesį ir pandemijos baimę

Jau beveik metai, kaip pandemija pakoreagavo visų mūsų gyvenimą, o  kai kurių sričių atstovams teko nutraukti veiklas. Šalyje sugriežtinus karantiną, Lietuvos atlikėjai savo žiūrovų koncertuose jau nematė nuo pavasario. Ir nežinia, kada pamatys. Vieni laukia geresnių laikų, kiti imasi naujų veiklų. Žinomas daininkas Ištvanas Kvik sutiko skaitytojams papasakoti apie darbą karantino metu, koncertų ilgesį ir pandemijos baimę.

Anksčiau per mėnesį  kelioliką koncertų įvairiuose miestuose surengęs Ištvanas Kvik ir romų ansamblis „Sare Roma“, šiandien ilgisi susitikimų su savo klausytojais. Vasarą juos dar buvo galima išgirsti Ištvano Kvik ir Veslav Dudzinski įkurtame romų restorane „Gypsy Lounge and Grill“, tačiau rudenį į Lietuvą grąžintas karantintas atėmė ir šią galimybę.

Užsakymų tik padaugėjo

Žvelgdamas į šiuos metus I.Kvik, kaip jam įprasta, vis tiek kalba pozityviai nusiteikęs. Jis sako, kad apribojus vienas veiklas, rado laiko užsiimti kitomis. „Šie metai visiems buvo kupini iššūkių. Mums - taip pat. Praktiškai nuo pavasario nekoncertavome gyvai, teko užverti neseniai įkurto socialinio verslo - romų restorano „Gypsy Lounge and Grill“ duris. Neslėpsiu, iš pradžių atrodė, kad čia jau tikrai pabaiga, tačiau susikaupėme ir persiorientavome į maisto gamybą išsinešimui  šventėms ir paprastai dienai. Šiandien galime džiaugtis, kad dienos pietų užsakymų kartais turime daugiau ne tada, kai klientai galėjo apsilankyti restorane ir pavalgyti vietoje. Todėl tikiuosi, kad karantino apribojimai išeis į naudą“, - sako I.Kvik.

Jis sako, kad šiais metais dar daugiau dėmesio galėjo skirti romų bendruomenės problemų sprendimui:  „Sakyčiau, kad karantinas suteikė galimybę skirti daugiau laiko romų integracijai ir iššūkių sprendimus. Mane labiausiai motyvuoja tai, kad mūsų restoranas – tai galimybė romų jaunimui įsilieti į darbo rinką. Esame atsakingi prieš šiuos jaunus žmones, negalime taip imti ir nuleisti rankų. Todėl karantino metu išnaudojome galimybes tobulinti personalo gebėjimus. Dalyvavome mokymuose ir patys juos rengėme. Dalis jaunų romų niekada nėra dirbę, todėl dalinamės su jais savo patirtimi, motyvuojame, supažindiname su tais, kurie jau kažko pasiekė. Tai padeda jiems suprasti, kad nėra taip, jog visos durys užsidaro vos išgirdus, kad esi romas.“

Jam antrina ir  restorano bendrasavininkas Veslav  Dudzinski: „Manau, kad tai davė puikių rezultatų. Ir kai vėl galėsime atverti restorano duris lankytojams, juos pasitiks aukštą aptarnavimo lygį galintis parodyti personalas. Tai prisideda ne tik prie romų integracijos, bet ir visuomenės stereotipų apie romus laužymo. Norime savo pavyzdžiu įrodyti, kad romų tauta – darbšti, gebanti puikiai gaminti ir, žinoma, negalinti gyventi  be muzikos.“

Prabilo apie baimę

V.Dudzinski prisimena, kad su koronaviruso keičiamu darbo grafiku kartu su I.Kvik susidūrė vieni pirmųjų Lietuvoje. „Pernai kovo 8-ąją Moters dienos proga Vilniuje vyko Teatralizuotas ispaniškos muzikos koncertas su Ištvanu ir Samanta Tina. Tuomet restoranas dar nebuvo atidarytas, o aš vadovavau maisto produktų parduotuvei. Kvietimus į koncertą padovanojau visoms savo personalo moterims, o kelios dienos po koncerto sužinojom, kad dėl ten buvusio užsikrėtusio žmogaus visoms mano darbutotojoms reikia karantinuotis dvi savaites. Nebuvo, kam dirbti. Ištvanas nedvejodamas pasiūlė pagalbą ir kartu už visą personalą atidirbome tas dvi savaites. Dabar net sunku patikėti, kad tai buvo tiesa”, - su šypsena pasakoja Veslav Dudzinski.

„Tuo metu apie virusą žinojome labai mažai, bijojome, kad nenutiktų taip, jog susirgs visi Veslavo darbuotojai, kiti koncerte dalyvavę žiūrovai. Nežinojome, kuo visa tai baigsis“, - sako I.Kvik.

Žinomas atlikėjas neslepia, kad ilgisi koncertų, susitikimų su savo gerbėjais. Visgi, paklaustas apie karantino sąlygas, atlikėjas sako pritariantis valdžios sprendimams. „Manau, kad tai yra laikas, kai turime susikaupti ir įsiklausyti į valdžios sprendimus. Kitos išeities nėra. Jeigu ne, iš šios situacijos neišbrisime. Pinigai yra uždirbami, bet svarbiausia vertybė - žmonių sveikata ir gyvybės. Esu tikras, kad jeigu būsime sąmoningi, įveiksime pandemiją ir galiausiai vėl susitiksime koncertų salėse, o ne ligoninių palatose“, - sako Ištvanas Kvik.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder