Kubos revoliucijos lyderis Fidelis Kastras švenčia 90 metų jubiliejų

Kubos revoliucijos lyderis Fidelis Kastras švenčia 90 metų jubiliejų

Kubos revoliucijos lyderis Fidelis Kastras (Fidel Castro) šeštadienį švenčia 90 metų jubiliejų.

Retai rodydamasis viešumoje, F. Kastras išlieka neginčijamu autoritetu savo šalininkams tiek Kuboje, tiek ir už jos ribų.

"Fidelistai" kalba apie jo ištikimybę Kubos tautai, apie tai, kad jo sveikas nacionalizmas leido Laisvės salai veiksmingai atremti agresijas ir embargą iš šiaurės bei sukurti tokią sveikatos apsaugos ir švietimo sistemą, kuriai galėtų pavydėti ir išsivysčiusių šalių gyventojai.

Tuo tarpu F. Kastro priešininkai kaltina jį neefektyviu ir autoritariniu šalies valdymu, kuris lėmė itin žemą darbo produktyvumą bei minimalią gyventojų perkamąją galią. Jis kaltinamas ir kairiųjų idėjų platinimu žemyne.

2006 metų liepą jis dėl žarnyno operacijos pareigas perleido savo jaunesniajam savo broliui Rauliui Kastro (Raul Castro). 2008-aisiais F. Kastras oficialiai pasitraukė iš prezidento posto, o 2011-aisiais atsisakė ir Komunistų partijos vadovo pareigų. Bet, pasak stebėtojų, F. Kastras vis dar daro įtaką šalies politikai. Kartkartėmis Kubos žiniasklaidoje pasirodo jo straipsnių ir esė.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder