M. Stonkus keičia vaidybą į vadybą ir neria į startuolių verslą

M. Stonkus keičia vaidybą į vadybą ir neria į startuolių verslą

Vieni griauna tradicinį pavežėjimo paslaugų modelį, kiti nereikalingus rūbus prikelia antram gyvenimui mainų platformoje, treti – pildo rezervacijų nišą grožio procedūrų išsiilgusiems klientams. Tačiau aktorius, humoristas ir televizijos laidų vedėjas Mantas Stonkus į startuolių rinką žengia su kilnia ir itin asmeniška misija: padėti 8-12 klasės moksleiviams siekti šimtukų ir dešimtukų.

Spektakliuose vaidinantis, podcastus kuriantis ir beveik tris šimtus tūkstančių sekėjų Instagrame skaičiuojantis Mantas pasuko netikėta linkme. „Su bendraminčiais sukūrėme virtualią mokyklą „Digiklasė“, kurioje kiekvienam moksleiviui suteikiame galimybę tobulėti ir siekti geresnių akademinių rezultatų“, – savo startuolį apibūdino Mantas.

Kardinalus aktoriaus karjeros pokytis įvyko ne dėl madingai skambančios „co-founder” pozicijos ar viliojančiai greitos startuolių sėkmės. Anot Manto, tikslas yra padėti sunkumų akademinėje srityje patiriantiems moksleiviams ir laužyti iki šiol mokykloje gyvuojančius stereotipus:

„Susiėmę mes galime išmokti bet ką. Net ir aš dabar pradėjęs mokytis matematikos, už trejų metų vėl galėčiau laikyti valstybinį brandos egzaminą ir pasiekti aukštų rezultatų“, – beribiais žmogaus sugebėjimais įsitikinęs pramogų verslo atstovas.

Teko sėdėti ir galiniame suole

Padėti kitiems šiuo metu mokyklos suole sėdintiems vaikams Mantą paskatino skaudžios jo paties paauglystės patirtys. Nors žinomas humoristas geografijos ir lietuvių kalbos klasėse jautėsi it žuvis vandenyje, o laikydamas brandos egzaminus geriausiai išlaikė istorijos egzaminą, tikslieji mokslai sekėsi prasčiau.

„Su matematika susipykau dešimtoje klasėje – šios pamokos nelaukiau labiausiai. Skaičiuoti ir užduotis atlikti pagal taisykles man nepatiko. Mėgau improvizuoti, kurti ir jausti laisvę, o matematikoje to nebuvo“, – samprotavo aktorius.

Vietoje tušinuko korepetitorius laikė cigaretę

Akademines spragas Mantas mėgino kamšyti įvairiais būdais. Vienas jų – korepetitoriaus pagalba: „Lankydavausi pas tokį vyresnės kartos mokytoją, kuris už dvidešimt litų mokydavo matematikos.

Jis surašydavo užduotis, išeidavo į virtuvę parūkyti ir grįždavo. Žvilgtelėjęs į mano sprendimą pakraipydavo galvą – suprask, nieko gero – ir, surašęs naujus uždavinius, vėl išeidavo parūkyti“, – tragikomiškas anų laikų pamokas prisiminė televizijos laidų vedėjas ir čia pat pridūrė, kad tokių mokytojų ir kainų dabar jau neberasime.

Nenuostabu, kad po kelių tokių pamokų entuziazmas siekti akademinių aukštumų išblėso, o ir privataus korepetitoriaus pamokų kaina buvo sunkiai įkandama. Anot aktoriaus, tikslieji mokslai liko it gūdus miškas.

Mokykla išmokė suktis gyvenime

Nors Mantas nebuvo pirmūnas, mokykloje aštuonetais mokėsi ir be kalimo. Vienus dalykus išmanė, kitus pavykdavo nusirašyti, trečius paskaičiuodavo: „Šitą temą moku, tą paskaitysiu, o tos jau nebereikės“, – apie linksmą paauglystės laikų aritmetiką pasakojo aktorius.

Tačiau pašnekovas neslėpė, kad prieš brandos egzaminus visgi geri akademiniai pasiekimai rūpėjo. Dvyliktoje klasėje jau tvirtai apsisprendęs, jog studijuos tik Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Mantas žinojo, kad egzaminus privalo išlaikyti gerai: „Turėjau užsibrėžtą tikslą ir jo siekiau. Ir įstojau“, – įtemptą gyvenimo etapą prisiminė Mantas.

Su broliu kuria naują švietimo sistemą

Viskas gerai, kas gerai baigiasi. O juk nemalonius mokyklos prisiminimus galima nustumti į tamsiausią pasąmonės kertelę. Bet toks planas – ne Mantui. Televizijos laidų vedėjas patirtas mokyklos problemas šiuo metu sprendžia su broliu Silvestru ir kitais bendraminčiais kurdamas virtualios mokyklos startuolį.

Mantas tiki, jog kartu su komanda gali išspręsti ne vieną švietimo sistemos klaidą. Vietoje apatiškų ir mažus atlyginimus gaunančių mokytojų, pamokas virtualioje klasėje veda motyvuoti savo srities specialistai, tarp kurių yra ir Kembridžo absolventų. „Mūsų biologijos mokytojas yra atradęs 4 virusus, o jo mokinių valstybinio brandos egzamino vidurkis 93%“, – neįtikėtinus faktus vardina naujai iškeptas startuolis.

Virtualioje mokykloje atsisakoma ir tradicinio pamokos formato. Čia vyksta kūrybiškos LIVE pamokos, o lentą ir kreidą keičia išmaniosios technologijos, padedančios 8-12 klasių mokiniams lengviau įsisavinti pamokų turinį.

Atvirkščiai nei mokykloje, čia kiekviena pakelta ranka yra pastebima ir į visų klausimus atsakoma. Startuolių komanda puoselėja ryšį ir nuoširdų rūpestį, o virtualioje mokykloje jaučiama stipri bendruomeniškumo dvasia. „Į mokinio poreikius ne tik įsiklausome, bet ir suteikiame galimybę prisidėti prie sprendimų ir pokyčių”, – naujos mokyklos konceptą apibrėžė Mantas.

Čia pat humoristas paminėjo, jog virtualioje mokykloje aukščiausio lygio akademinis mokomasis turinys yra pasiekiamas vos už 16€ per mėnesį. Mantas pabrėžė ir dar vieną savo startuolio privalumą – jis yra visur, kur yra internetas. Moksleiviai LIVE pamokose gali dalyvauti sėdėdami namuose ant sofos ar senamiesčio kavinėje.

„Ši platforma skirta žmogui, kuris vakar nusprendė, jog nori kažką keisti savo gyvenime ir pradėti mokytis. Ir mūsų misija yra pakeisti to moksleivio reputaciją mokykloje, mokytojų ir bendraklasių požiūrį į jį”, – apie antrus šansus kalbėjo Mantas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder