Rasa Vilkienė: 10 atsakymų, kaip...

Rasa Vilkienė: 10 atsakymų, kaip...

Žvelgiant į kai kurias moteris - gražias, žavingas, grakščias, nuolat besišypsančias, pasitempusias, laimingas ir sėkmingas, nejučia kyla mintis, kad jos žino visus atsakymus į svarbiausius klausimus... Kaip kasdien palaikyti gerą tonusą, kaip ugdytis emocinį atsparumą, kaip viską suspėti, kaip puoselėti savo grožį, mylėti save ir kitus?..

Pasidalyti patirtimi ir išmintimi šiandien paprašėme verslininkę, sporto klubo vadovę, asmeninę trenerę, grupinių treniruočių instruktorę Rasą Vilkienę. Jai pateikiame dešimtį moteriškų KAIP...

Kaip moteriai kasdien palaikyti gerą fizinį tonusą?

Pirmiausia - atsikelti iš lovos kartu su gera nuotaika. Tam jau iš vakaro reikia tinkamai nusiteikti: užmigti su šviesiomis mintimis - galvojant, kad rytoj bus gera diena. Mintyse padėkoti Aukščiausiajam, kad esame visi sveiki ir saugūs.

Žmogus tik pats sau gali "užduoti" tonusą. Viskas priklauso nuo noro... Na, ir dar reikia bendrų žinių apie sveikatą.

Atsikėlus iš lovos, patarčiau išgerti stiklinę vandens. Po 15 minučių - papusryčiauti. Senolių išmintis byloja: pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, vakarienę atiduok priešui. Manau, jog į šią šimtmečių patikrintą išmintį verta atsižvelgti.

Žinoma, kartais nesinori pusryčiauti, nesinori daryti to ir ano, laikytis tam tikrų sveikos gyvensenos normų, tačiau kai matai rezultatą - ir noro atsiranda daugiau... Svarbu pradėti, o pradėjus - nenumesti.

Kaip ugdytis emocinį atsparumą?

Pirmiausiai reikėtų suvokti, ką su mumis daro stresas ir neigiamos emocijos. Pykčio, pagiežos, nuoskaudų toksinai ardo mūsų organizmą: sutrikdo kepenų, tulžies, kasos, blužnies veiklą, skatina rastis ligas... Ką pasėsi - tą ir pjausi.Suprantama, kad streso išvengti gyvenime sunku, tačiau tikrai yra būdų jo kuo greičiau atsikratyti, neleisti jam ilgai užsibūti ir užteršti mūsų vidaus. Aš "išsivalau" sportuodama, kartais - dainuodama, netgi pašūkaudama kur nors miške...

Stengiuosi neprisileisti per arti konfliktiškų, negatyviai nusiteikusių žmonių, į pyktį niekada neatsakau pykčiu - nusišypsau ir atsiriboju. O artimoje aplinkoje, šeimoje, jeigu nori, kad vyrautų taika - reikia nuoširdžiai, sąžiningai stengtis jos siekti, kalbėtis apie visus nesutarimus. Nėra kito būdo spręsti problemas, kaip tik apie jas pasakyti, jas aptarti - ir surasti kompromisą.

Kaip pasiekti dvasios ramybę?

Mane nuo mažens mokė, kad nieko šiame gyvenime veltui neduodama. Aš tuo vadovaujuosi, to mokau ir savo vaikus. Reikia užsidirbti, užsitarnauti, nusipelnyti - gerus santykius su žmonėmis, pagarbą, dvasios ramybę. Rezultatas yra atpildas - už darbą, už nuolatines pastangas. Aš niekada nesivaikiau piniginio atpildo, materialios gerovės - nors turiu ir verslą, ir daugybę klientų, ir šiltus namus... Man buvo ir yra svarbiausia žmonių santykis, pagarba. Kai klientės sako: "Kaip aš jūsų pasiilgau..." - štai kas yra tikrasis atpildas, vertas pastangų.

Man pasisekė: darbas yra mano pomėgis, mano aistra ir mano atsipalaidavimas.

Be abejo, dvasios ramybė - tai ir sveiki, laimingi vaikai, vyras, tėvai, mano artimieji...

Kaip nepriaugti nereikalingo svorio?

Reikia atsižvelgti į savo genetiką, į amžių, į darbo pobūdį, tinkamai maitintis ir reguliariai sportuoti.

Iki 25 metų visos esame daugmaž patenkintos savo išvaizda. Esame neramios, pilnos planų ir natūralaus judėjimo... Paskui aprimstame: sukuriame šeimas, auginame vaikus. Rutina, kasdienė trintis... Nepastebimai ima augti svoris. Po 5-7 metų staiga susizgrimbame: kažkas ne taip! Kurgi mano buvusios formos?! Vyras irgi sako: "Aha... kažkur dingo" ir rečiau grožisi savo žmona... Nors ir jo paties pilvukas suapvalėjęs...

Kai atsiranda per daug antsvorio, tada moterys jau lekia į sporto klubą. Bet nusipirkti abonementą nepakanka: reikia derinti ir reguliarias treniruotes, ir tinkamą mitybą. Reikia žinių, kaip visa tai daryti taisyklingai. Tam yra sporto klube asmeninis treneris, sudarantis programą su konkrečiomis užduotimis. Mūsų klube programa suskirstyta į keturias dalis: įveiki vieną barjerą - gali eiti toliau. Neįveiki - kartoji kursą. Jeigu per metus numestas svoris po pusmečio negrįžta - vadinasi, tvarka.

Daugelis neišlaiko šio savidisciplinos egzamino - pritrūksta valios... Bet geram rezultatui nepakanka paviršutiniškų pastangų. Pavyzdžiui, iki 55-60 metų žmogus turi sportuoti 3- 4 kartus per savaitę.

Kaip "teisingai" valgyti?

Pirmiausiai pasakysiu, kaip valgyti yra neteisinga: greitai ir bet ką. Juk žmogus - ne šiukšliadėžė... Aš, pavyzdžiui, stengiuosi nevalgyti miltinių patiekalų, bulvių, majonezo... Kartais moterys man sako: jums - bepigu. Bet jos nežino, kiek daug iš savęs reikalauju! Disciplina prasideda nuo mąstymo.

Maitintis patariu 5 kartus per dieną (ne veltui taip maitinami kūdikiai). Racionas turi būti sudarytas pagal kūno masės indeksą. Mano pačios dienos racionas sudarytas iš angliavandenių, riebalų ir daugiausiai - iš baltymų, statybinės raumenų medžiagos. Organizmas yra gudrus: jeigu jis negaus reikalingų medžiagų, resursus ims ne iš riebalų, o iš raumenų, tuomet tapsime kad ir lieknos, bet suglebusios.

Aš rytais išgeriu vandens su citrina ar alijošiumi, pusryčiams valgau košę arba varškę, arba omletą (1 trynys - 3 baltymai) su juoda duona ir dažovėmis. Po pirmos sporto treniruotės išgeriu baltymų kokteilį. Pietus dalinu į dvi dalis: 13.30 val. - trinta sriuba, po 1,5 val. - karštas patiekalas, dažniausiai keptos ar virtos daržovės (300 g) su mėsa arba žuvimi (120 g). Apie 16 val. - vėl užkandu: suvalgau obuolį ar bananą. Po treniruotės - žuvis arba mėsa, virtos daržovės. Prieš miegą visada išgeriu pasukų (0,3 proc.). Man, daug sportuojančiai moteriai, per dieną reikia maždaug 1500 - 1800 kilokalorijų, dar papildomai vartoju amino rūgštį. Taip gyvenu penkias darbo dienas, šeštadienį save šiek tiek palepinu. Sekmadienį vėl grįžtu prie įprasto režimo.

Kaip viską suspėti (darbas, šeima, laikas sau, hobis...)?

Nespėju, bet labai stengiuosi... Viskas priklauso nuo nusiteikimo. Turiu suspėti, turiu galėti. Antraip tapsi savimi nepatenkinta, surūgusi, jausiesi niekam nereikalinga... Turi spėti - dėl savęs. Jeigu savęs nemyli - ir kitų negalėsi mylėti, ir kiti tavęs nemylės...

Kaip greitai atgauti jėgas po streso, konfliktų, nesėkmės?

Tikriausiai kiekvienam duota tiek, kiek jis gali panešti. Kaip jau minėjau, darbas yra mano pomėgis, o mano darbe "klientas visada teisus". Aš ne tik trenerė, bet ir vadovė - turiu ir sporto klubą, ir grožio saloną, kur yra ir kolektyvai, ir klientai - daug visokių žmonių, su savo charakteriais, nuotaikomis... Tikriausiai atsakymas į šitą klausimą būtų "geranoriškumas", "atidumas" ir "vidinė šypsena". Nereikia pykčiu atsakyti į pyktį. Nusišypsok - ir blogai nusiteikęs žmogus irgi liausis niurzgėjęs, sustos, pagalvos, kad be reikalo karščiuojasi. Aš ir iš savęs, ir iš kitų tikiuosi dialogo, pasitikėjimo: svarbiausia - neužsiblokuoti, kalbėtis, ieškoti išeities.

Jeigu kas nors nesiseka, nekaltinu kitų, pirmiausiai analizuoju, ką pati darau ne taip. O stresą, kaip sakiau, "išsportuoju"...

Kaip išmokti mylėti save?

Sudėtingas klausimas. Man lengva mylėti kitus - vyrą, vaikus, artimus žmones, mėgaujuosi bendravimu su bendradarbiais, klientais, o save kartais ir pamirštu... Bet tikriausiai mylėti save man vis dėlto padeda mėgstama veikla: sportas, grožis, šokiai... Visa tai lydėjo mane per gyvenimą. Tiesą sakant, šiandien esu labiau savimi patenkinta nei prieš 20-30 metų. Jaučiuosi gerai - tikriausiai tai ženklas, jog esu teisingame kelyje.

Kaip vienišai moteriai pritraukti gerą vyrą?

Pirmiausiai reikia paruošti jam vietą šalia savęs. Ta vieta turi būti laisva - psichologiškai. Kitam žmogui turi būti vietos tavyje - tavo galvoje, tavo širdyje. Ir net nereikia specialiai ieškoti - jis atsiranda pats, kai ta vieta laisva, kai žinai, kokį žmogų nori sutikti - pagal savo mentalitetą, vertybes, interesus. Ko ieškai, tą ir randi, ko tikiesi, tą ir gauni.

Kaip išlaikyti gerą vyrą?

15 metų esu ištekėjusi ir galiu pasakyti, kad santykiai - tai nuoširdus kasdienis darbas, kurį dirba abu: ir vyras, ir moteris. Jeigu vienas kuris tingi - santuoka braška.

Kaip išlaikyti vyrą? Jeigu jam bus gera šalia tavęs, jeigu jis jaus tavo rūpestį, palaikymą - nereikės laikyti. Kiek atiduosi - tiek atgausi, o gal ir daugiau. Svarbiausia - mokėti duoti nesitikint atlygio, tada sugrįžta dešimteriopai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder