Vidas Rachlevičius iš Londono: Pasigrožėjau tuo, apie ką bent turiu šiokį tokį supratimą – wagyu jautiena
Todėl pasigrožėjau tuo, apie ką bent turiu šiokį tokį supratimą – wagyu jautiena.
Net ir vizualiai, tai tikri gamtos meno kūriniai.
Žodis wagyu reiškia „japoniška karvė“. Tradiciškai wagyu galvijai buvo auginami tam tikruose Japonijos regionuose, pavyzdžiui, Kobės, Matsusakos ir Omi.
Vienas iš išskirtinių wagyu bruožų - intensyvus marmuringumas, kurį sudaro tarpraumeniniai riebalai, išsidėstę visoje mėsoje.
Šis marmuringumas suteikia jautienai išskirtinę sviestinę tekstūrą ir puikų skonį.
Renkantis wagyu jautieną parduotuvėje arba restorane, reikia atsižvelgti į kai kuriuos kriterijus.
Mėsos kokybės klasė vertinama balais 1-5. Šiuo balu vertinama bendra mėsos kokybė, daugiausia dėmesio skiriant marmuringumui, mėsos spalvai, tvirtumui ir tekstūrai.
Aukščiausias kokybės įvertinimas yra 5, bet yra ir subkategorijos, tokios kaip 5++, 5+ ir 5- (meniu tai bus žymima, pavyzdžiui, taip: Kobe Grade 5 Wagyu Beef).
Yra ir specialus marmuringumo balas (BMS - Beef Marbling Standard), lemiantis wagyu jautienos kokybę: nuo 1 iki 12.
Kuo aukštesnis balas, tuo geresnė kokybė.
Tačiau parduotuvėse, mačiau ir Vilniuje, galima aptikti amerikietiškos ar argentinietiškos wagyu jautienos.
Jie turi savo vadinamąją USDA klasifikaciją, kuri netaikoma Japonijoje.
Pagal ją, wagyu paprastai skirstoma į Prime, Choice, Select arba žemesnes kategorijas.
Kokia šio delikateso kaina Londono restoranuose?
Steiko kaina prasideda maždaug nuo 60 – 80 svarų.
Geruose restoranuose Wagyu A5 steikas kainuos 80 – 200 svarų, o aukščiausios klasės specializuotuose wagyu restoranuose – 100 – 800 svarų.
Skanaus!
Rašyti komentarą