4 Lietuvoje įsikūrę restoranai gavo „Michelin“ žvaigždes

Į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas", „Nineteen18" ir „Pas mus" skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.

Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“.

„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.

Į „Michelin“ gidą įtraukti šie Vilniaus restoranai: „Amandus“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dine“, „Eleven“, „Ertlio Namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“.I nspektoriai taip pat išskyrė Kaune esančius „DIA“, „Uoksas“, „Monte Pacis“, „Arrivee“.

Šiame gide taip pat atsidurs Klaipėdoje esantis „Monai“, Trakuose veikiantis „Apvalaus Stalo Klubas“, Palangoje įsikūręs „Vila Komoda“ ir Radiškio „Red Brick“.

„Michelin“ taip pat skyrė tris specialius apdovanojimus.  „Michelin“ jaunojo virėjo apdovanojimas atiteko Tadui Eidukevičiui iš „Demolofto“, somelje apdovanojimas buvo skirtas Kamilei Bartusevičiūtei iš „Pacų“, apdovanojimą už aptarnavimą gavo „Gaspar‘s“ šeimininkas Gasparas Fernandesas ir jo komanda.

„Tai yra istorinis momentas tiek pačiai Lietuvai, tiek „Michelin“ gidui“, – sakė „Michelin“ komunikacijos direktorė Elisabeth Boucher Anselen.

Restoranų atranką į „Michelin Guide Lithuania“ nepriklausomai atliko slapti inspektoriai, vadovaudamiesi pasauliniu mastu daugelį metų taikoma metodika.

„Michelin“ informacija, jų inspektoriai vertina tik restoranų patiekalų kokybę, vadovaudamiesi 5 kriterijais: produktų kokybe, maisto gaminimo technika, skonių harmonija, per patiekalus atsiskleidžiančiu šefo individualumu ir pastoviu kokybės užtikrinimu tiek žvelgiant į meniu, tiek vertinant ilgesnį laikotarpį.

„Ši inspektorių komanda, kurią sudaro vyrai ir moterys iš 25 valstybių anonimiškai įvertina restoranus. Besilankydami jie elgiasi lyg būtų įprasti klientai“, – aiškino E. Boucher Anselen.

„Michelin“ vertinimo sistema

„Michelin“ gidas vertina atrinktus restoranus naudodamas išsamią įvertinimų sistemą.

Viena „Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“, dvi žvaigždės – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“, o trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.

Taip pat kai kuriems restoranams skiriami „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už priimtiną kainą.

Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė.

Gegužę ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis teigė, kad lietuviškų restoranų įtraukimas į „Michelin“ šaliai generuotų iki 4 mln. eurų turizmo pajamų per metus.

„Michelin“ gidas – prestižinis geriausius pasaulio restoranus įvertinantis leidinys, nuo 1900 m. leidžiamas Prancūzijoje. Padangų bendrovė „Michelin“ šį gidą sukūrė siekdama paskatinti keliones automobiliais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder