„Dock craft beer & burgers“ restoranas

Garsų restoranų tinklą sukrėtė bankrotas: nepakeliama našta tapo ne tik skolos, bet ir Klaipėdoje prie restorano durų iškasta duobė

(15)

Prieš trejus metus prasidėjusi COVID-19 pandemija itin skaudžiai palietė viešojo maitinimo sektorių. Dalis restoranų patyrė nemenkų nuostolių ir liko ant bankroto slenksčio. Kiti ligi šiol bando išbristi iš skolų.

Toks pats likimas ištiko ir Vilniuje bei Klaipėdoje veikusį mėsainių tinklą.

UAB „Ketvirtadienio projektas“ vadovo Lino Puzono teigimu, restoranai „Dock craft beer & burgers“ buvo pasmerkti bankrutuoti.

„Kitu atveju būtų tekę pardavinėti burgerius už 25 eurus“, – sakė įmonės ir 2022 m. rudenį užsidariusių restoranų vadovas.

Sėkminga plėtra iki 2020-ųjų

2017 m. Klaipėdoje duris atvėrė pirmasis „Dock craft beer & burgers“ restoranas.

Remiantis registrų centro pateikiamais duomenimis, per pirmuosius veiklos metus įmonė „Ketvirtadienio projektai“, kuriai priklausė restoranas uostamiestyje, patyrė daugiau nei 75 tūkst. eurų nuostolių.

Klaipėdoje veikęs pirmasis „Dock craft beer & burgers“ restoranas.  /  Visit Baltics nuotr.

2018-aisiais viešojo maitinimo įstaigą valdžiusi įmonė taip pat dirbo nuostolingai. Patyrė daugiau nei 4 tūkst. eurų. nuostolių.

„Ketvirtadienio projektai“ direktoriaus L. Puzono teigimu, restoranas Klaipėdoje iki pat 2020 m. veikė sėkmingai.

„2017 m. atsidarėme Klaipėdoje, sekėsi neblogai, buvome gana mėgstama vieta, daug dirbome, kad sukurtume tai, ką būtų galima plėsti.

2018 m. pabaigoje sutarėme su privačiu investuotoju dėl plėtros į Vilnių, tad 2019 m. pradžioje pasirašėme dokumentus.

2019 m. suderėjome dėl patalpų Vilniaus g. 18, kurias dar statė.

Sulaukėme maždaug metų pabaigos ir pradėjome įrengimo darbus“, – kalbėjo verslininkas.

Mėsainis iš „Dock craf beer & burgers“. / „Dock craf beer & burgers“

Iš uostamiesčio – į sostinę

Remiantis registrų centro duomenimis, tais pačiais metais, 2019 m., įmonės „Ketvirtadienio projektas“ akcininku tapo dar vienas asmuo – Jonas Karklys.

Jis prisijungė prie pagrindinių įmonės akcininkų, steigėjų L. Puzono ir Vaidos Doškutės.

Pagrindinis bendrovės akcininkas, direktorius atkreipė dėmesį, jog 2020-aisiais prasidėjęs pirmasis karantinas tapo kritiniu laikotarpiu restoranų tiek Vilniuje, tiek Klaipėdoje vystymuisi.

„2020 m. atėjo pirmasis karantinas, kai buvome padarę apie 80 proc. pasiruošimo ir įrengimo darbų bei investavę didžiulę sumą pinigų.

Darbuotojai į prastovas, visi užsidarę namie.

Skolos pradeda kauptis. 2020 m. birželio gale atveriame duris Vilniuje, o lapkričio pradžioje ilgam užveriame.

Tęsiasi antrasis karantinas, kuris truko iki 2021 m. liepos“, – pasakojo L. Puzonas ir pabrėžė, jog karantino laikotarpiu pagalbos iš valstybės nesulaukė dėl restoranų veiklos specifikos.

Vilniuje Vilniaus g. gyvavęs restoranas „Dock craft beer & burgers“. Lukas Balandis/BNS

„Darbuotojai prastovose, pagalbos negauname, nes nepatenkame į nukentėjusiųjų sąrašą. Apyvarta paaugo, nes dirbo du restoranai, vadinasi, mums padėti nereikia.

Niekas nesikalba, jokio individualaus vertinimo, nieko“, – nuogąstavo restoranų vadovas.

Mėsainis už 25 eurus?

L. Puzonas taip pat patikino, jog pasibaigus karantinų laikotarpiui, užklupo naujos krizės, todėl restoranų veikla džiaugsmo nekėlė. „2021-aisiais dirbame su įvairiausiais apribojimais, bet pagalbos taip ir nesulaukiame.

Kadangi pakankamos apyvartos surinkti neleidžia apribojimai, skolos toliau sėkmingai auga. 2022-uosius pradedame tikėdamiesi, kad jau viskas aprimo, susitvarkome, dirbame ir išlipsime iš šios negandų lavinos.

Deja, 2022 m. vasario 24 d. prasideda karas ir visos su juo susijusios pasekmės: energija brangsta iki 5 kartų (elektros sąskaitos tampa protu nesuvokiamos), šildymas taip pat.

Brangsta visos žaliavos, kyla DU, nes visiems reikia valgyti. Įsisuka infliacijos spiralė, kurios mes nepavejame, nes pagal patiriamas sąnaudas mėsainį turėtumėme pardavinėti po 25 eurus“, – energetikos krizės poveikį „Dock craft beer & burgers“ restoranams aiškino verslininkas.

Mėsainis iš „Dock craft beer & burgers“  / „Dock craft beer & burgers“

Paskutinis smūgis – iškasta duobė prie restorano

Jis taip pat patikino, jog restoranų uždarymą tiek Klaipėdoje, tiek Vilniuje ir įmonės bankrotą lėmė ne tik finansiniai sunkumai.

„2022 m. vasarą Klaipėdoje pradeda rekonstruoti Žvejų g., kur mes buvome įsikūrę. Visą vasarą dūzgia buldozeriai, vyksta statybos, reikia eiti ratais, kad patektum pas mus.

Galų gale, rugsėjį mums iškasa duobę iki durų ir palinki sėkmės. Bandome dirbti, bet spalį užsidarome.

Prarandame iki 50 proc. vasaros pajamų“, – restorano „Dock craft beer & burgers“ Klaipėdoje užsidarymo aplinkybes atskleidė L. Puzonas.

Jo teigimu, galiausiai teko uždaryti ir Vilniuje, Vilniaus gatvėje, buvusį „Dock craft beer & burgers“ restoraną. „2022 m. lapkričio pabaigoje užsidarėme ir Vilniuje, nes nebepajėgėme susimokėti nuomos, tiekėjams ir visų kitų kaštų“, – sakė L. Puzonas.

Siekė išsaugoti restoranus

Bankrutuojančios įmonės „Ketvirtadienio projektas“, kuriai priklausė „Dock craft beer & burgers“, vadovas patikino, jog kartu su akcininkais ieškojo išeičių, kaip išsaugoti restoranų verslą.

„Mes išbandėme viską, ką tik sugalvojome: skolinomės iš akcininkų, kad pralauktume karantinus, ieškojome, kaip sumažinti savikainą, taupėme elektrą, vandenį ir t. t., trumpinome darbo laiką, optimizavome procesus.

Deja, to nepakako“, – aiškino L. Puzonas ir pridūrė, kad nesvarstė galimybės pakeisti patalpas ar uždaryti tiktai vieną restoraną.

„Keltis į kitas patalpas yra lygu iš naujo įsirengti.

Tai kainuoja labai daug, tad tokio pasirinkimo nebuvo.

Neradę kito sprendimo, akcininkai priėmė sprendimą skelbti bankrotą“, – sakė bankrutavusių restoranų Vilniuje ir Klaipėdoje vadovas.

Organizatorių nuotr.

Vilniuje Vilniaus g. gyvavęs restoranas /  Lukas Balandis/BNS

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder