Festivalis „Inkultūracija“ - kultūrinio dialogo šventė 

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka rugsėjo 23-28 dienomis jau dvyliktą kartą organizuoja tarptautinį kultūros festivalį „Inkultūracija“. Šiais metais festivalyje akcentuojama kultūra ir kūryba kaip įvairias kultūras ir idėjas vienijanti jėga.

"Šiais metais festivalis skirtas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje ir NATO 20-mečiui. Jo metu norime atkreipti dėmesį į europietiškas demokratijos vertybes - laisvę, lygybę, teisingumą.

Festivalio tikslas - skatinti tarptautinį dialogą per meną, kūrybą ir gilintis į šiuolaikinius globalius bei lokalius iššūkius.

Festivalio metu kviesime pažvelgti į kultūrą kaip į erdvę, kurioje formuojasi mūsų visuomenės vertybės ir kuriamos bendros ateities vizijos", - pristatė šiųmečio festivalio idėją Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė dr. Laura Juchnevič. 

Per šešias festivalio dienas įvairiose Klaipėdos miesto erdvėse vyks 24 renginiai: knygų ir kitokių leidinių pristatymai, susitikimai su rašytojais, diskusijos, paskaitos, koncertai, parodų pristatymai.

„Šiais metais renginių mažiau nei anksčiau, nes festivalis “Inkultūracija„ finansuojamas tik Lietuvos kultūros tarybos. 

Pretenduoti į Klaipėdos miesto savivaldybės paramą, kuri nuo šių metų teikiama tik tiems renginiams, kurie bent 5 proc. prašomo biudžeto uždirba, negalėjome, nes visi festivalio „Inkultūracija“ renginiai yra nemokami“, - paaiškino L. Juchnevič.

Festivalio žvaigždė  

Pasak I. Simonaitytės bibliotekos kultūros programų vadovės Daivos Nakrošienės, šių metų festivalio „Inkultūracija“programoje ypatingą vietą užima tarptautiniai kūrėjai.

Ryškiausia festivalio žvaigždė - pripažinimo sulaukęs Ukrainoje ir už jos ribų - rašytojas Jurijus Andruchovyčius. 

Šio autoriaus kūryba išversta į šešiolika pasaulio kalbų ir apdovanota daugybe premijų - Leipcigo knygų mugės (2006 m.), Hannos Arendt (2014 m.), BBC metų knygos (2018 m.) ir kitomis premijomis. J. Andruchovyčiaus siaubo romanas „Moskoviada“ šiais metais buvo išverstas ir išleistas ir lietuvių kalba. 

Pirmąją festivalio dieną, rugsėjo 23-iąją, J. Andruchovyčius dalyvaus renginyje „Literatūros galia, vaizduotė ir atmintis“, kurio metu bus nagrinėjama kūrybos galia karo metu, ateities perspektyvos ir atminties svarba.

Tarptautinę festivalio programą  papildys meninio dueto Birgitte Lyregaard (Danija) ir Linda Edsjo (Prancūzija) performatyvus skaitymo pasirodymas „Inger: žodžių ir garsų sintezės“. Menininkės pristatys eksperimentinę savo laikmetį peržengusios danų poetės Inger Christensen (1935-2009) eilėraščių ciklą „Tai“. Tai pirmą kartą į lietuvių kalbą išversta danų kūrėjos poezija. Ją išvertė klaipėdietis Dovydas Grajauskas.   

Dar viena festivalio viešnia - rašytoja Laima Vince atvyks iš už Atlanto. L. Vince festivalio dalyvius supažindins su savo kūryba, pelniusia ne vieną Amerikos valstybinį apdovanojimą ir pasidalins įžvalgomis apie skirtingų literatūros žanrų sąveiką komunikacijoje.  

Jurgos PETRONYTĖS nuotr. ERDVĖ. Festivalio „Inkultūracija“ renginiai vyks įvairiose Klaipėdos miesto erdvėse, taip pat ir naujoje Ievos Simonaitytės bibliotekos edukacijų ir renginių salėje „Senoji ratinė“, kuri įrengta anksčiau veikusio knygyno „Rotas“ patalpose.

Poetai susikaus su dirbtiniu intelektu

Vienas iš itin intriguojančių festivalio „Inkultūracija“ renginių - literatūrinė dvikova, kurioje susirungs dirbtinis intelektas ir poetai: doc. dr. Liutauras Degėsys, Daiva Molytė-Lukauskienė, Renata Karvelis, Mindaugas Valiukas, Vytis Radvila.Renginį moderatorė - Andželika Jurkutė-Rimkė.    

Renginio „Kontrkultūra prie Baltijos: rokas ir literatūra“ pagrindiniu diskusijos objektu taps rokas. Buvęs grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas, muzikantai Lukas Devita ir Vilius Ančeris bei žurnalistė Rūta Paitin dalinsis mintimis apie tai, kaip ši muzika nešė laisvės idėją Baltijos šalyse ir atskleis, kaip roko muzika bei literatūra padėjo formuoti Lietuvos kultūrinį identitetą. 

Diskusijos „Kopijavimo kultūra. Japonų ir europiečių literatūriniai tekstai ir vaizduojamasis menas“ dalyviai - Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių studijų instituto doc. dr. Dalia Švambarytė, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus generalinis direktorius Arūnas Gelūnas, Japonijos kultūros apžvalgininkas Andrius Kleiva, kunigas ir meno erdvės „Galerija 1252“ įkūrėjas Benediktas Jurčys ir Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų centro vadovas dr. Arvydas Kumpis - diskutuos, kaip dažnai vienos kultūros savinasi kitų kultūrų tradicijas.  

Klaipėdos rašytojų sąjunga festivalio metu pristatys literatūrinį-kultūrinį almanachą „Baltija 2024“ ir kvies diskutuoti apie Klaipėdos miesto kultūrinį identitetą Jūros šventės kontekste. 

Renginyje dalyvaus menotyrininkė Danguolė Ruškienė, muziejininkė Nina Puteikienė, istorikas dr. Klaidas Perminas, literatūrologas doc. dr. Marijus Šidlauskas, dizainerė Aida Zybartė, rašytojai Nijolė Kepenienė, Daiva Molytė-Lukauskienė, doc. dr. Jūratė Sučylaitė, Juozas Šikšnelis, Gediminas Almantas, Sondra Simana ir kiti.

Išskirtiniai koncertai ir kino filmo peržiūra   

Festivalyje taip pat bus ir muzikinių bei kino renginių. Muzikos akordais festivalį atidarys muzikantas Vilius Ančeris patyriminio renginio „Elektrinis eilėraštis“ metu. 

Specialiai šiam renginiui sukurta muzika skambės pirmą kartą ir kvies dalyvius atsipalaiduoti ir persikelti į distopinius pasaulius.

Muzikinę festivalio programą papildys poetinis muzikinis vyksmas balsui, saksofonams, elektronikai ir perkusijai „Grimzdimo vienetai“, pagal Gyčio Norvilo aitrią, nepatogią, erzinančią poeziją, kurią atlieps bei provokuos improvizacijų meistrai Arkadijus Gotesmanas (perkusija) ir Petras Vyšniauskas (saksafonas).

Festivalį užbaigs alternatyvią muziką kuriančios merginų grupės „shishi“ koncertas „Kaip gera gyventi Europoje“.

Prancūzų institutas Lietuvoje festivalio publikai suteiks išskirtinę galimybę pamatyti septyniais „Cezariais“ apdovanotą ir 2020 m. geriausiu metų filmu pripažintą prancūzų režisieriaus Alberto Dupontelio komediją „Sudie, kvailiai“.  

Senosios Klaipėdos fotografijos 

Festivalio metu bus pristatytos net trys parodos - Bernardo Burbos grafikos darbų parodą pagal Kotrynos Zylės romaną „Mylimi kaulai“, Linos Beatos Norkutės paroda „Ryšys“ ir Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos paroda „Senoji Klaipėdos fotografija“, parengta bendradarbiaujant su AdM draugija ir „Rautenberg“ leidykla.

Istorinių Klaipėdos fotografijų parodoje žiūrovai išvys unikalių mūsų miesto vaizdų nuo seniausios portretinės fotografijos, darytos 1864 m., iki 1945-aisiais sugriauto miesto vaizdų.     

Knygų mugė

Tradicinė knygų mugė, iš kurios ir išaugo festivalis „Inkultūracija“, vyks rugsėjo 27-28 dienomis Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos erdvėse.

Pasak L. Juchnevič, šiais metais festivalio knygų mugėje tradiciškai dalyvaus Klaipėdos leidėjai, mažosios nišinės leidyklos, savo leidinius pristatys organizacijos, pavyzdžiui, Lietuvos jūrų muziejus, Martyno Mažvydo nacionalinės bibliotekos leidykla. Pirmą kartą naujausias knygas į festivalį atveš ir viena didžiųjų leidyklų „Baltos lankos“.

Apdovanojimas festivalio „Šaukliui“   

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet, festivalio lankytojai kviečiami fiksuoti naujienas ir jomis dalintis su kitais socialinėse medijose žymint įrašus grotažymėmis su tekstu #inkulturacija, #INKTR2024.

Daugiausiai festivalį savo socialinėse medijose pažymėjusiam dalyviui bus įteiktas šviesaus atminimo Laimos Pačebutienės apdovanojimas - klaipėdietės menininkės Daivos Ložytės sukurta skulptūrėlė.  

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder