Įdomiosios švyturių istorijos (21)

Tai, kad Baltasis švyturys 1923-1939 m., vadinamuoju lietuviškuoju Klaipėdos periodu buvo ne tik populiariu atvirukų leidėjų objektu, įrodo daugybė pavyzdžių. 

Ankstesnę švyturių istoriją rasite čia

Tai buvęs Klaipėdos jūrų uosto bei Lietuvos – jūrinės valstybės simbolis, todėl jis naudotas pačiomis įvairiausiomis formomis. 

Prie Jūsų akis – firminis Klaipėdos prekybos instituto antspaudas, kurio šonuose, ratu parašyta „PREKYBOS INSTITUTAS KLAIPĖDA“, o viduryje pavaizduotas Baltasis švyturys ant šiaurinio molo galo, jūroje plaukiantys burlaiviai. 

Šis antspaudas buvo uždėtas ant Prekybos instituto Klaipėdoje 16-metės studentės Jadvygos Bekerytės (gim. 1911 m. rugsėjo 18 d.) praktikos darbų knygelės „Ns 6“ (numeris 6), kuri išduota 1938 m. gegužės 20 d. Sužinome, kad J. Bekerytė mokytis į Klaipėdą buvo atvykusi iš tuometės Kauno apskrities, Garliavos miesto (dabar tai - miestas Kauno rajono savivaldybėje, 10 km į pietus nuo Kauno centro). 

Deja, kaip sekėsi panelei Bekerytei atlikti praktiką, šiame dokumente žinių nėra.  
Pats Klaipėdos prekybos institutas buvo aukštoji prekybos mokykla, 1934 įsteigta Lietuvos vyriausybės. 

Pirmasis rektorius – Lietuvos inžinierius, buvęs ministras pirmininkas (1919-1920 m., 1922-1924 m.) Ernestas Galvanauskas (1882-1967). 

Šis žmogus buvo vienas iš 1923 m. karinės operacijos prijungiant Klaipėdos kraštą prie Didžiosios Lietuvos svarbiausių organizatorių ir rėmėjų, jo vadovaujama Lietuvos vyriausybė parengė Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos dirvą. Jis atstovavo Lietuvai 1923 m. kovo 24 d. Paryžiuje prasidėjusiose derybose dėl Klaipėdos krašto konvencijos konvencijos.

Na, o į patį Klaipėdos prekybos institutą būdavo priimami baigusieji Klaipėdos krašto ir Didžiosios Lietuvos gimnazijas bei joms prilygstančias mokyklas. 

1939 m. kovo 23 d. nacistinei Vokietijai užgrobus Klaipėdos kraštą, Klaipėdos prekybos institutas perkeltas į Šiaulius. Per savo egzistavimo laiką Klaipėdos prekybos institutas parengė apie 140 diplomuotų specialistų.

Roko Borusevičiaus kolekcija
Raktažodžiai
Sidebar placeholder